|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера на площада: Подлите времена на поскомунистическите кланове в България ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 05 Септември 2013 10:32

alt
Поетът, публицистът и депутат от СДС в 7-то Велико Народно събрание и 36-то и 37-то Народно събрание Едвин Сугарев избра 4 септември, първият ден на есенната сесия на парламента за премиера на своята нова книга „Подлите времена”.

В нея той е събрал своите статии, анализиращи случващото се в България от началото на годината. С факти и аргументи той разкрива задкулисния път, по който подмяната на истинския преход от комунизъм към демокрация е подменен, за да може 24 години след началото му съхрани господството на посткомунистическите кланове, мрежата на Държавна сигурност и отгледаната от нея олигархия.

Книгата излиза само месец и половина, след като Сугарев влезе в болница след над 20-дневната си гладна стачка срещу кабинета Орешарски.

Както и деня, така и мястото на премиерата не беше случайно избрано – на площада до шадравана край ларгото, където вече повече от 80 дни се събират да изразят протеста си срещу управлението на новата тройна коалиция БСП, ДПС и „Атака”.

Час преди поредния, 83-ти ден на протестите, видимо развълнувал публицистът благодари на близки и приятели съдействали за отпечатването, разпространението и организирането на премиерата на книгата, на която раздаваше автографи още сутринта пред Народното събрание при „Голямото посрещане” на депутатите след лятната им ваканция.

„Публицистиката на Едвин Сугарев идва на време, при сегашното ни пробуждане, след много дни на протест и мечтата ни за повече човечност и справедливост”, заяви проф. Божидар Кунев при представянето на книгата.

Той подчерта, че в книгата аргументите са воюващата позиция. „Имена и факти, цифри и неопровержима информация, същината на механизмите, с които се насилва обществото. Всичко това е със стойността на разтърсващо познание за подлите времена, в които живеем”, допълни проф. Кунчев.

„Нарекох книгата подлите времена, времето днес, в което живеем. Всички текстове в нея се отнасят за настоящето ни, за протестите, за безобразията на правителството, за онези там хора, които смятат, че управляват и могат да управляват скрити зад заграждения и полицейски кордони”, заяви Сугарев.

 

alt

 

Той определи 2013 г. като вододелна, в която е премината границата на омерзението и връщане на зад не може да има. „Безобразията, които се случиха през последните месеци показват много ясно, че ние не се намираме в 2013 г., а в 1989 г., там откъдето тръгнахме по т. нар. български преход към демокрация”, посочи авторът.

По думите му този преход се е оказал извратен и фалшив. Този преход следва да бъде започнат отново, защото управляващите се държат сякаш е в сила чл. 1 от Живкова конституция за ръководната роля на партията.

„Добрата вест е, че гражданското самосъзнание на хората се пробуди и че тези, които протестират днес, няма да се спрат да го правят, няма да престанат да бъдат критични и хора, които смятат, че бъдещето им не зависи от самите тях, няма да останат нетърпими към политическото зло, което днес се олицетворява от БСП и нейните клонинги”, заключи Сугарев.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов