|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Забележителните спомени на Петър Семерджиев ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 20 Март 2011 22:54

Сайтът Държавна сигурност.com ви представя книгата на Петър Семерджиев „Спомени”. Авторът има необичайната съдба от участник в комунистическото движение в България преди и след 9 септември 1944 г. да се превърне в един от най-изявените български политически емигранти в средата на 70-те години на миналия век.

Като пряк участник в комунистическата партия „Спомените“ му разкриват малко известни и неудобни факти от политиката на БКП и дейността на нейните функционери преди и след 9 септември 1944 г., запълвайки редица празнини в историята на комунистическата епоха в България.

Петър Семерджиев е роден в Ямбол през 1917 г.  Заради участието си в комунистическата партия е интерниран в лагерите „Гонда вода“ и „Кръсто поле“ (1941-1942). Бил е политически секретар на Българската работническа партия в Сливен (1943) и партизанин в отряд „Хаджи Димитър“ (март 1944). Участва в установяването на отечественофронтовската власт в Сливен на 9 септември 1944 г.

Семерджиев е най-младият кандидат-член на ЦК на БКП на V конгрес на партията (1948), но след процеса срещу Трайчо Костов е осъден на 15 години затвор (1950) по обвинение, че участва в заговор против властта. Част от присъдата излежава във Варненския затвор, в лагера Белене и в Пазарджишкия затвор. След 1956 г. е освободен, но не е реабилитиран.

През 1973 г. напуска България и емигрира в Израел заедно със съпругата си проф. Ема Герон. Там развива активна емигрантска дейност, а политическите му коментари редовно са излъчвани по Би Би Си. Това го превръща в един от най-изявените противници на комунистическата власт в България, която прави неуспешни опити да го компрометира и ликвидира чрез Държавна сигурност.

Автор е на книгите „Георги Димитров – мит и действителност“, „Процесът „Трайчо Костов“, „Никола Петков“, „Македонското движение“, „Нищожество в доспехи на величие“ (за белите петна в биография на Тодор Живков), „Народният съд в България 1944-1945 г.“, двутомната „Руската империя и Съветският съюз в съдбата на България“.

„Спомените” излизат едва след смъртта на Петър Семерджиев през май 2008 г. в Ерусалим. Основна заслуга за това имат неговата съпруга проф. Ема Герон и проф. Юлия Мутафова-Заберска.

. Както посочва Ема Герон в предварителните бележки към книгата, „Спомените” на Петър Семерджиев за записани на магнетофон по инициатива на  д-р Иван Гаджев по време на посещенията на автора на в Македоно-българския научен институт, създаден и ръководен от д-р Гаджев в Детройт-САЩ през 1978 и 1984 г.

Първата част от книгата под заглавието „Похабена младост” съдържа спомените на Семерджиев  за участието му в комунистическото движение.

Втората част на книгата, под заглавието „Приложения”,  включва както записите, осъществени от д-р Иван Гаджев по отделни въпроси, така и собственоръчно написаните бележки от автора. Те засягат отделни проблеми, събития и лица.

„Спомени” е издадена от изд. „Сиела” през 2010 г. Книгата е 447 страници и включва факсимилета от разработката на Първо главно управление на ДС срещу Петър Семерджиев (виж операцията на ПГУ срещу него в секцията „Разследвания”), както и бележки на Ема Герон към тези документи. Изданието съдържа и „Показалец на имената”.

След смъртта на Петър Семерджиев съпругата му проф. Ема Герон работи усилено по ръкописа му „Истината за Георги Димитров”, който наскоро беше издаден от „Сиела”. Само броени дни по-късно, на 10 март 2011 г.  проф. Герон почина на 90-годишна възраст в Ерусалим.

 

В памет на забележителните Петър Семерджиев и Ема Герон сайтът Държавна сигурност.com ще представи откъси и от двете книги.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов