|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Да познаем комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 11 Май 2014 10:10

alt

Тази неделя в електронната библиотека на desebg.com представям сборника с изследвания „Да познаем комунизма”, едно от изданията на основания през 2005 г. от Дими Паница Институт за изследване на близкото минало.

Той съдържа студии на 8 млади изследователи, посветени на различни проявления на комунистическия режим в България. Разгледаните проблеми са различни – от въоръжената съпротива на горяните срещу управлението на БКП, през отношението на властта към обществото чрез „жалбите на трудещите се” в НРБ, и интерпретациите в мемоарите на членовете на висшата партийна номенклатура, до проблема за паметта и забравата, разгледана през призмата на комунистическите монументи.

„Радостно е да подчертая, че въпреки разнообразието на тази проблематика, две отличителни черти задават единството на сборника и потвърждават успеха на новата насока в изследването на близкото минало, която се налага отскоро”, отбелязва проф. Ивайло Знеполски, съставител на изданието.

По думите му първата отличителна черта е, че младите изследователи не робуват на старите идеологически клишета. В изследванията те се облягат на сигурни източници – архиви, устна история, работа на терен, нормативни документи, визуални свидетелства.

Втората отличителна черта в изследванията е ясната ориентация към изследване на социалната история на комунистическия режим в НРБ. „Реториката на демонстративния антикомунизъм е заменена с внимателно вглеждане в ежедневието и официалните политики, насочени към моделирането на всекидневието на „социалистическия труженик”, посочва проф. Знеполски.

В сборника може да намерите следните изследвания:

  • „Въоръжената съпротива срещу комунистическия режим в България – горянското движение (1944-1955)" – Мариан Гяурски, Константин Касабов;
  • „Крахът на комунистическата система в България – момоари и историографски интерпретации” – Петя Василева-Груева;
  • „Следите от комунизма. Памет и забрава в публичното пространство в София и Букурещ” – Клаудия Флорентина Добре;
  • „Жалбите на гражданите в комунистическа България” – Мартин К. Димитров;
  • „Ролята на социалните услуги в България в периода 1944-1989” – Нина Димитрова;
  • „Свободните професии като скрити фигури на социализма: адвокатската професия в България в периода 1944-1989” – Петя Славова;
  • „Политики на социалистическата власт в България към жените мюсюлманки” – Нурие Муратова;
  • „Кинефикация на мюсюлманските села в Югозападна България през 50-те и 60-те години на ХХ век” – Сергей Вучков.

Сборникът, който със сигурност може да бъде намерен в книжарниците на изд. „Сиела” и в Института за изследване на близкото минало, съдържа и няколко интересни документални приложения.

 

„Да познаем комунизма”, сборник с изследвания, Ивайло Знеполски – съставител, Институт за изследване на близкото минало, изд. „Сиела”, 2012 г., 446 страници.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов