|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Девет коментара за комунистическата партия: От насилието до безскрупулността на властта ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 13 Юли 2014 15:54

alt

Едва ли ще намерите по-добре структурирана книга, от която да научите основните  характеристики на една комунистическа партия от „Девет коментара за комунистическата партия”. Тази неделя в електронната библиотека на desebg.com представям книгата, която дава подробна представа за развитието, същността и престъпленията на Китайската комунистическа партия (ККП).

Изданието на „Епохални времена” беше представено в България за първи път през 2004 г. от активисти, борещи се срещу управлението на ККП, а сега книгата е издадена от издателство „Сиела”, което ще помогне съдържанието й да стигне до повече хора.


Насилието – основна характеристика на режима

ККП започва своето съществуване като секция на съветските болшевики в Третия комунистически интернационал. Оттам възприема готовността да използва насилието като средство за постигане на властта.

 

От 1949 г. насам броят на жертвите от насилието на китайските комунисти надвишават общия брой на жертвите от войните, водени в периода 1921-1949 г. ККП изповядва теорията на социалния дарвинизъм, използвайки тезата, че класовата борба е единствената сила за социално развитие. В арсенала на Китайската комунистическа партия влиза нещо характерно и за останалите комунистически партии, включително и българската, а именно използването на лъжите и пропагандата за оправдаване на насилието.

В „Девет коментара за комунистическата партия” са посочени конкретни примери, като най-позорния случай е преследването на интелектуалците от 1957 г., когато ККП първоначално ги призовава открито да споделят своето мнение, а след като те правят това, започва да ги преследва като „реакционери”.

Характеристиките за насилието, лъжите и пропагандата всъщност са част от първия коментар – какво представлява комунистическата партия?

 

Унищожаването на традиционните ценности

Вторият коментар е посветен на началото на ККП. Тук един от акцентите поставен върху изопачаването на теорията на комунизма, така че да осигури теоретична база за унищожаването на всички традиционни ценности и принципи. ККП наследява комунистическото отричане на частната собственост и внася ленинската теория за революция чрез насилие.

Третият коментар за ККП представя нейните форми на деспотизъм. Чрез поземлената реформа Китайската комунистическа партия елиминира класата на земевладелците. Чрез реформите в промишлеността и търговията е елиминирана капиталистическата класа. Следва жестока разправа с потъпкването на религиозната свобода и гонения на отделните религиозни групи.

Чрез ограничаването на информацията комунистическата партия в Китай налага контрол върху обществото, което разполага с откъслечна информация за историята, процесите, тенденциите и в същото време е заливано от пропагандата, възхваляваща властта.


Жертвите на т. нар. Културна революция в Китай

Отделено е място за последствията от Културната революция през 1966 г., по време на която броят на хората, починали от неестествена смърт надхвърля 7,7 млн. души.

В книгата могат да бъдат намерени подробности за масови избивания и конкретни случаи на брутални престъпления , извършвани през различни периоди, като обединяващото е стремежът на КПП да се разправи с различни свои противници и да продължи да контролира обществото.


Бъдеще без минало

Интерес представляват страниците, в които са изложени конкретни факти и цифри за цената на икономическото развитие на ККП. Червената лампа, която отдавна свети, е свързана с факта, че бързият икономически растеж през последните 20 години в Китай се дължи до голяма степен на прекомерното разхищение на ресурси за сметка на унищожаването на околната среда.

Книгата завършва с описание на нравствената криза, ширеща се в Китай в резултат на управлението на ККП. „Всички усилия на ККП са насочени към това да накара хората да забравят миналото. Всъщност историята на ККП  е история, която е прерязала спомените на хората; история, в която децата не знаят действително преживяното от родителите им”, се посочва в края на книгата. Не ви ли изглежда познато?


„Девет коментара за комунистическата партия”, The Epoch Times, изд. „Сиела”, 2012 г., 342 страници.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов