|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Тайните сметки на Сталин да подчини България, когато е съюзник с Хитлер ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 18 Януари 2015 18:54

alt
„България е лишена от възможността да действа като суверенна държава”. Думите са на руския президент Владимир Путин, изречени в началото на декември 2014 г. по повод решението на Русия да се откаже от строителството на „Южен поток”. С тази меко казано недипломатична оценка, направена по време на посещението му в Турция, Путин се опита да уязви България и да я изкара главен виновник за провала на проекта, накърнил политическите планове на Кремъл за още една брънка от енергийна зависимост на Европа от руския газ.

Но дали Путин би искал България да е суверенна държава? Една страна, която преди 25 години съветската империя загуби при разпада на Източния блок, но очевидно никога не изостави в плановете си и влиянието, което все още има в нея. А колко лесно са се решавали нещата от съветските господари на Кремъл, когато е било достатъчно само да привикаш Тодор Живков или който и да е от предходните секретари на Политбюро на ЦК на БКП, назначени от Москва да управляват България.

Може би за точно такъв „суверенитет” копнее отново Русия, която днес не крие възродените си имперски амбиции. Пиша това с убеждението, че българите трябва да познаваме добре историята и особено тази част, която 45 години се е писала от натрапените „освободители” руснаците. Няма по-добър повод от заканите на Путин да ви върна към онази история, за да видим какви са поуките от нея. Правя го тази неделя, представяйки в електронна библиотека на desebg.com книгата на Георги Боздуганов „България – военният трофей на Сталин”.

Тя се появи на пазара през есента на миналата година и предлага един нареден пъзел от факти и събития, които или са неизвестни, или малко познати на широката аудитория, заливана от морето фалшификации на комунистическата пропаганда и поскомунистически лъжи.

Факти и събития, които платените историци на компартията, избягват, за да може да продължи фалшифицирането на историята, онази, писана от победителите, изпратили Червената армия да окупира България.

Георги Боздуганов, познат като съветник по национална сигурност на премиера Филип Димитров през 1991-1992 г. и председател на оръжейната комисия към Министерския съвет, връща лентата към 1939 г., когато Хитлер и Сталин са съюзници. Тогава двамата плетат планове и тайно се договарят за преразпределението на сферите за влияние в Европа (Пакта Рибентроп-Молотов). Там, в късната есен на 1939 г., когато Полша вече е поделена и изтрита от политическата карта на Европа, Сталин предявява пред Берлин своите аспирации към България, страната, която тогава е опредена от Съветския съюз като „главния въпрос”. Защо? Защото пътят към Босфора, към който Сталин гледа, минава през България. В нея господарят на Кремъл иска да настани своята армия и да изгражда военни бази. Без дори да е попитал България.

Въпреки, че е съюзник със Сталин Хитлер отклонява съветското искане за България, независимо от факта, че пратеникът на съветския ръководител външният министър Молотов, нетипично за дипломат, неколкократно се връща към „главния въпрос” по време на преговорите с германците.

Георги Боздуганов продължава да нарежда историческия пъзел, проследявайки дата по дата, година по година, развитието на предисторията на Втората световна война и политиката на България, която тя води в тези години. Откроява лавирането на цар Борис III, поставен между натиска на Хитлер и незатихналите апетити на Сталин. Новоразсекеретени архиви, мемоари на политически фигури от този период, както и автентични документи за политиката на България на различни държави към нея помагат на автора да конституира пъзела на събитията до падането под съветска окупация и цената, която страната плаща, за да се превърне във един от военните трофеи, които Сталин е поискал 5 години по-рано.

Не пропускайте това заглавие, за да научите повече и да имате повече аргументи при претеглянето на поуките от историята. „Тази книга заслужава вниманието на всички, които са готови да разгърнат завесите на нашето историческо минало в драматичните години преди и около Втората световна война, довели нашата нация до сегашното незавидно положение”, отбелязва в предговора си към документалното историческо изследване д-р Любомир Канов.


Георги Боздуганов, „България – военният трофей на Сталин”, издателска къща „МаК”, 2014 г., 215 страници, цена 12 лв.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов