|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Още 38 разкази за гонени и репресирани български свещеници ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Юли 2016 14:34

alt

Тази неделя в електронна библиотека на desebg.com представям том 6 от уникалната поредица „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време” на Валентина Друмева.

От 2007 г. игуменията на девически манастир „Св. Въведение Богородично” в Калофер, събира сведенията за убитите, безследно изчезналите, съдените и преследваните свещенослужители, които са българските свещеномъченици от новото време.

В том 6 са събрани животоописанията на общо 38 свещенослужители от различни краища на страната.

Може да бъдат открити данни са свещеници от Софийско (Саранци, Горна Малина, Лозен, Челопеч, Стръгел), а също така от Тополовград, Костенец, Калугерово, други от Великотърновско. От село Ветрен, Пазарджишко е разказана съдбата на двама свещеници – Георги Караджов (1927) и Михаил Лютаков (1904).

„Най-печалното дошло, когато, когато Църквата била разорявана от своите. През атеистичния период у нас безбожието се превърнало в стихия. Няма храм, който да не е бил поругаван. Няма свещеник, който да не е бил унижаван и преследван. Така се родило българското свещеномъченичество за Христа”, посочва в предговора на том 6 игумения Валентина Друмева.

С типичната за монахиня скромност тя поднася събраните 38 истории за подвига на преследваните от тоталитарната власт на БКП служители – енорийски свещеници и архимандрити.

 Авторът коректно е посочил след всеки разказ източника на информация в него.

Ще си позволя да посоча съдбата на един от тези близо 40 свещеници, представени в този том. Става въпрос за отец Стефан Джаов, роден през 1894 г. в село Радуил в подножието на Рила планина, Самоковско.

След завършване на духовно образование става енорийски свещеник в родното си село. Арестуван е през декември 1944 г. и след 2 месеца изтезания в подземията на Държавна сигурност е въдворен без съд и присъда в един от първите лагери при комунизма – „Куциян”, Пернишко, а така също и в лагера „Бобов дол”.

След като оцелява в тях му е забранено да се върне и да продължи службата си в Радуил. Със съдействието на Екзарх Стефан е назначен за игумен на Драгалевския манастир. Там е арестуван за втори път през 1951 г. и съден по обвинение, свързано със събития от времето на Септемврийските бунтове, инспирирани от комунистическата партия по нареждане на Коминтерна в Москва.

Осъден е на 4 години строг тъмничен затвор, конфискуване на имота и лишаване от права.  След затвора не му е разрешено да служи. В резултат на тежките години в лагерите и затвора отец Стефан се разболява. Оттегля се в манастир, а няколко години по-късно почива.

„Имаме надежда, че издаването на поредицата за българските свещеници и изповедници, пострадали за вярата от най-ново време, също ще съдейства не само за възстановяване на паметта за подвига им, но и за тяхното прославяне по установения от църковните канони ред, за духовна полза и спасение на вярващите”, са посочили от издателството – българския манастир „Св. Георги Зограф” в Света гора, който подкрепя и издава поредицата от общо 15 тома до момента.

Представянето на предходните пет тома може да намерите в секцията „Памет”, рубрика „Книги” на сайта.

 

Игумения Валентина Друмева „Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време”, том 6, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф”, Света гора, Атон, 2009 г., 263 страници. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов