|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Българската Голгота: Свещенослужители, преследвани от комунистическия режим (част 7) ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 24 Юли 2016 11:26

alt
Тази неделя в библиотеката на desebg.com представям том 7 от поредицата "Български свещеници, пострадали за вярата в най-ново време", посветена на преследваните по време на атеистичния комунистически режим служители на Българската православна църква. Сведенията и информациите за тях усърдно събира от 2007 г. насам Валентина Друмева, игумения на Калоферския девически манастир „Св. Въведение Богородично”.

Част 7 от общо 15-те издадени до този момент томове за убитите, безследно изчезналите, съдените и репресираните свещеници, съдържа животоописанията на още 41 служители на църквата от различни краища на България.

Тук могат да бъде намерени историите за подложените на гонения след 9 септември 1944 г. на свещеници от София, Русе, Велико Търново, Шумен, Балчик, Ихтиман, Рила; селата Сливовица и Самоводене,  Великотърновско; Чепинци, Малашевци и Ботунец, Софийско; село Дунавци, Казанлъшко; Смилец, Пазарджишко; села от Свищовско, Варненско и др.

Отделно от тях игумения Друмева е събрала и обобщила информация за живота и гоненията на няколко свещенически родове и служители на БПЦ по места. Това е разказът за свещеническия род в Сливница, Софийско и неговите изповедници, а също така и свещениците от Трън, Пернишко, както и свещениците от Разград. С тези разкази том 7 се отличава от предходните части.

Както и в досегашните издания от поредицата и тук игумения Валентина Друмева коректно посочва източниците на информацията накрая на всеки един разказ.

„Бездуховността в нашето съвремие стига своя най-трагичен връх, когато се разпространи до такава степен, че облада водачите на обществения живот. Те се постараха да узаконят безбожието с гражданска власт. От това произлезе жестокото гонение на благочестивите християни, и особено на свещенослужителите у нас, през атеистичния период”, посочва авторът в предговора.

И този том, както предхождащите го, е издаден с благородната подкрепа на българския манастир „Свети Георги – Зограф” в Света гора. Още в началото на том 7 издателството е поставило бележка, в която се казва:

„Имаме надежда, че издаването на поредицата за българските свещеници и изповедници, пострадали за вярата от най-ново време, също ще съдейства не само за възстановяване на паметта за подвига им, но и за тяхното прославяне по установения от църковните канони ред, за духовна полза и спасение на вярващите.”

Представянето на предходните шест тома от поредицата може да намерите в секцията „Памет”, рубрика „Книги” на сайта.

Игумения Валентина Друмева „Български свещеници, пострадали за вярата в най-ново време”, том 7, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф”, Света гора, Атон, 2010 г., 269 страници. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов