|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Православни духовници под комунистически репресии (част 15) ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Неделя, 15 Януари 2017 18:20

alt

Тази неделя в библиотеката на desebg.com представям последният том 15 от поредицата на игумения Валентина Друмева – „Български свещеници, пострадали и гонени за вярата в най-ново време”.

Поредицата стартира през 2007 г. и през следващите седем години игуменията на Девическия манастир „Свето Въведение Богородично” в Калофер събира над 500 биографии на жертви на комунистическия режим сред източноправославните духовници в България (почти всичките са българи с няколко малки изключения на свещеници от Русия, дошли в страната преди 9 септември 1944 г.).

Голямото дело на Валентина Друмева е подкрепено от българския светогорски манастир „Св. Георги Зограф”, който издава цялата поредица.

В том 15 авторката включва 38 животоописания на свещеници, които са обект на различни репресии по време на комунистическия режим.

Отделно Валентина Друмева започва тази последна част от своето многотомно изследване с портрета на протойерей Виктор Киранов от село Главан, Хасковско – първият български свещеномъченик от най-новото време, арестуван и починал от изтезанията в СССР през 1942 г., където е служил. Руската православна църква го е канонизирала за разлика от БПЦ, на чието ръководство темата за комунистическо минало е чужда и неудобна поради големия брой на владиците, които са служили като агенти на тоталитарното управление на БКП пред и1989 г.

В самостоятелна глава авторката е описала съдбата на редица софийски свещеници, попадналите под ударите на „народната власт”.

В том 15 игумения Валентина Друмева е направила и обобщения по следните отделни теми:

 • Гонение на висшия църковен клир;
 • Софийската духовна семинария;
 • Убити свещеници;
 • Съдбата на убийците и мъчителите;
 • „Народния съд”;
 • Свещеници, лежали в затвори;
 • Свещеници, въдворени в лагери;
 • Интернираните духовници;
 • Съдбата на семействата на репресираните духовници;
 • Осквернени храмове;
 • Следоперативни действия на атеистичната власт;
 • Атеистичният натиск като всекидневие.

Книгата завършва с именен показалец на свещеномъчениците, съдържащ имената им, населеното място и в кой том (от поредицата) и страница са упоменати.

В своите заключителни страници за гоненията срещу православните духовници Валентина Друмева подчерта, че „атеистите са вършили това в мрака на нощта при обявена конституционна свобода, за да не се компрометира „народната власт”.

Ние читателите, жадни да научим истината за истинското лице на атеистичният тоталитарен режим на БКП, благодарим на игумения Валентина Друмева за огромното усилие и подкрепата на манастира „Св. Георги Зограф” в Света гора за излизането на бял свят на цялата тази поредица, която запълва една страница с имената на българските свещеници, страдали, измъчвани, унижавани, а някои и убивани при комунизма, но непредали вярата христова.

Игумения Валентина Друмева, „Български свещеници, пострадали и гонени за вярата в най-ново време”, том 15, издава Славянобългарски манастир „Св. Вмчк Георги Зограф”, Света гора, Атон, 2014 г., 297 страници.

 

Представянето на предходните 14 тома от поредицата може да намерите в секцията „ПАМЕТ”, рубрика „Книги” на сайта.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов