|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Ясна е датата на представянето на книгата „Концлагерът Белене 1949-1987” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 06 Януари 2018 17:36

alt

На 22 януари 2018 г., понеделник, от 18,30 ч. в Централния военен клуб в София ще се състои дългоочакваната премиера на книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене” 1949-1987”.

Уникалното изследване за най-големия лагер за политически противници на БКП по време на тоталитарния комунистически режим беше издадено от „Сиела” през декември 2017 г., но премиерата ще се състои този месец.

Авторът на „Концлагерът „Белене” Борислав Скочев не е известен на широката аудитория, но на специалистите той е познат като основателят на първата онлайн платформа у нас, посветена на преодоляване на комунистическото минало – сайтът „Декомунизация” (decommunization.org).

Скочев работи близо 10 години върху темата за лагера „Белене” и върху 923 страници създава най-мащабната панорама на функционирането на „Белене” като лагер паралелно с живота на лагеристите в него през различните етапи от съществуването му.

Разследващият журналист Христо Христов вече определи книгата на своя приятел Борислав Скочев като фундаментален труд и събитие не само на книжния пазар, а и в активното гражданско общество, което иска да знае истината за комунистическия режим в България и не е забравило неговите престъпления.

С рядко срещана педантичност, прецизност и изчерпателност Борислав Скочев е изследвал множество архиви, както български, така и чуждестранни. Сред тях са партийния архив на БКП и правителствени документи в Държавна агенция „Архиви”, архивите на Държавна сигурност в Комисията по досиетата, архива на радио „Свободна Европа” в Будапеща, британски, американски и холандски архиви. Не на последно място той е използвал мемоарите на десетки бивши лагеристи, издали своите свидетелства след промените.

Книгата „Концлагерът „Белене” 1949-1987” превръща Скочев в най-добрия познавач и изследовател на лагера, функциониращ на остров Персин край гр. Белене.
В премиерата на 22 януари тази година участие ще вземат бивши лагеристи и политически затворници, журналисти, изследователи и общественици.

ОЧАКВАЙТЕ на desebg.com преди премиерата:
Представяне на книгата от Христо Христов.
Интервю с автора ѝ Борислав Скочев.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов