|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Невероятна премиера на шедьовъра за комунистическия лагер „Белене” ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 23 Януари 2018 09:05

alt
Конферентната зала на Гранд хотел София се оказа тясна и бе буквално препълнена от хора, дошли на дългоочакваната премиера на книгата „Концлагерът „Белене” 1949-1987” (изд. Сиела), която се състоя снощи в София.

От началото до края представянето и дискусията бяха изпълнени с невероятна емоция, а в център на изказванията се превърна уважението и преклонението пред огромния труд на автора на книгата Борислав Скочев (виж интервю с него за изследването му – ТУК), което беше изразено от всички.

„Малко са книгите, представляващи исторически или документални изследвания, които могат да претендират за изчерпателност на една тема. Книгата „Концлагерът „Белене” 1949-1987” прави точно това”, заяви разследващият журналист Христо Христов.

Той подчерта, че малцина са авторите, които отделят до 2-3 години за своите изследвания. Единици са онези които посвещават на работата си  5-6 години. А авторът на „Концлагерът „Белене” 1949-1987” Борислав Скочев е вложил цели 10 години от живота си в своето изследване.

Христов отбеляза, че в книгата може да се отличат двете основни лица на най-големия лагер за политически противници на тоталитарното управление на БКП, които са представени балансирано.

Първото лице е на „социалистическия фазишъм” по определението на съветския нелегал, член на БКП и началник на отделение „Б” на Държавна сигурност Стефан Богданов, преминал през „Белене”, тоест лицето на тоталитарната машина за произвеждане на зло и смачкване на човешкото достойнство и дух на жертвите.

 

alt

 

И второто лице – на „българската Голгота” по определението на пастор Харалан Попов, също преминал пред ада на „Белене” – всички онези нечовешки мъки и репресии, които жертвите са преодолявали.

Проф. Евелина Келбечева говори за значението на паметта и като историк отдаде значимото на уникалния труд на Борислав Скочев.

В премиерата участваха бившите лагеристи от „Белене” Цветана Джерманова (от женската част), Петко Огойски и Сабри Искендер, въдворен по време на „възродителния процес”.

Техните разкази за преживяното допълнително повишиха емоцията, витаеща във въздуха. Летецът и политически затворник Дянко Марков се обърна към присъстващите с думите „здравейте граждани на Европа”.

Той заяви, че в основата на режима, създал „Белене”, стои идеологията на злото.

Водещата на представянето журналистката Даниела Горчева очерта отделните преходи, през които различни групи български граждани от различна социална среда, политическа принадлежност и вероизповедание са преминали през „Белене”.

 

alt

 

Васко Кръпката изпълни песента „Спомен за Щеката”, посветена на момче, чийто баща е арестуван по донос при Унгарските събития, а майка му е изселена. „Щеката се захваща с рокенрола, но изчезва и приятелите му разбират, че пратен в лагер.

Отец Паоло Кортези прочете строфи от стихотворението на бившия лагерист Йосиф Петров „Персин”, в което отличи непречупения дух на жертвите в концлагера. Той определи книгата на Скочев като още една „капка” в паметта за тоталитарния режим, които ще разбият камъка на забравата.

Евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) бе изпратил поздравителен адрес до Борислав Скочев и до участниците в събитието, в което изразява възхищението си от всеотдайната работа на автора по книгата.

Премиерата уважиха президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов и нейни членове, конституционният съдия Румен Ненков, министърът на вътрешните работи (1914-1915) Веселин Вучков, кметът на гр. Белене Милен Дулев, проф. Вили Лилков, бивши и настоящи депутати, сред които Христо Марков, Касим Дал, както и много политически затворници, интелектуалци, журналисти и общественици.

 

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов