|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Старозагорци изкупиха последните книги от тиража на петото издание на „Без заглавие” на Нася Кралевска ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Вторник, 15 Октомври 2019 20:10

alt
Граждани на Стара Загора купиха последните книги от петото, допълнено издание на книгата „Без заглавие” – рушители и строители на България на писателката Нася Кралевска по време на представянето на изследването за края на комунизма и трудното начало на прехода към демокрация, което се проведе в понеделник (14 октомври 2019 г.) в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” в града.

Стара Загора бе осмият град в България, в който фондация „Истина и памет” организира премиера на новото издание след Созопол, Бургас, Карнобат, Сливен, София, Пловдив и Ловеч.

 

alt

 

Интересът към книгата, която разказва за ключови моменти от историята на комунистическия режим и началото на демократичните промени след рухването на тоталитарната система, продължава вече 18 години от първото издание през 2001 г.

Очаква се в скоро време изд. „Рива” да направи допечатка на последното пето издание.

„Книгата на Нася Кралевска има уникална съдба. Тя е една от малкото, която е претърпяла пет издания в последните години”, заяви проф. Евелина Келбечева. Тя говори за достойнствата на изследването, описващо важни моменти от комунистическия режим и прехода след 1989 г.

 

alt

 

Самата авторка разказа как е започнала ръкописа, като първоначално се е стремяла да опише случилото се след краха на тоталитарната система, но много бързо е осъзнала, че не може да пише за този период без да представи и самия режим на БКП.

„Милиони са жертвите на комунистическото управление, а при аварията в съветската АЕЦ Чернобил – жертва е целия български народ – жертва на угодното мълчание за атомната катастрофа на комунистическото ръководство начело с Тодор Живков”, заяви Нася Кралевска.

Тя отговори на множество въпроси на публиката, след като актьорът Руси Чанев прочете подбрани епизоди от книгата.

 

alt

 

Както и в Пловдив, така и в Стара Загора публиката се интересуваше не само от въпроси, свързани с книгата, а и от мнението на Нася Кралевска за политиката днес и зависимостите от комунистическото минало като влиянието на КГБ и др.

„Строителите на съвременна България са онези граждани, които работят честно и упорито и имат амбицията да станат добри граждани”, заключи Кралевска отговаряйки на въпрос на публиката.

Премиерата в Стара Загора бе последната от тазгодишната обиколка в страната на Нася Кралевска с книгата ѝ „Без заглавие”, организирана от фондация „Истина и памет”. През 2018 г. тя представи в страната книгата на Кралевска „България под комунизъм”.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов