|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Откровено от Ваня Жекова ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Вторник, 12 Юни 2012 21:09

Книжарница „Хеликон” в хотел „България” на „Цар Освободител” се оказа препълнена във вторник вечер на премиерата на книгата на Ваня Жекова „Откровено за Айфеловата кула”.

Ваня Жекова, която е известна с проекта си „Катарзис”, проследяващ съдби на хора, преминали през репресиите на комунистическия режим, продължава и в новата си книга да търси отговори на въпроси за трансформацията на болката от преживяното от миналото. Този път центърът е поставен върху собствените й преживявания на дете от род, белязан от комунистическите й репресии. Нейният дядо е въдворен в Белене, а баща й Жеко Матев през 1961 г. е арестуван и осъден на смърт (амнистиран през 1964 г.). По време на престоя на баща й в затвор Ваня Жекова е невръстна – на три години е по време на ареста и на 6 години при освобождаването. Тези, както и репресиите на семейството през следващите години оставят дълбок отпечатък в съзнанието й.

„За повечето книги се казва, че има страхотно начало и край, но книгата на Ваня има страхотна среда”, сподели мнението си психотерапевта Евгений Генчев, работил с хора за преодоляване на изтезания, които са преживели. Той посочи, че ключовата дума е откровено и увери, че Ваня Жекова наистина застава откровено пред читателите. Разказът обаче е неочакван, преплетен е със сценарий за филм, който засилва психологизма.

.

Авторката сподели трудностите при написването на книгата. Тя смята, че болката, която човек изпитва, не трябва да се отхвърля, защото по този начин не може да бъде преодоляна.

„Използвам собствената си житейска история, за да преосмисля миналото”, пише в емоционалния предговор към книгата авторката й.

„Не знаех по какъв начин се е отпечатала смъртната ми присъда и престоя ми в затвора върху детето ми”, сподели бащата на Ваня Жеко Матев, подчертавайки че това не е само съдбата на неговото семейство, а и на хиляди други семейства, преживели терор по време на комунизма.

Книгата зарадва десетки репресирани, които бяха на премиерата. „Обществото много бързо забрави най-ужасната тирания, преживяна от българския народ – червената”, заяви бившият лагерист и депутат-земеделец след промените Петко Огойски. Той нарече Ваня Жекова „наша дъщеря” и българската Жана Д ` Арк, намерила сили да събере със словото си хората, преживели и незабравили комунизма.

Премиерата беше уважена от почти цялата комисия по досиетата. Преди по-малко от месец Ваня Жекова беше избрана от парламента за член на комисията.

Книгата й е от поредица „Памет” на изд. „Сиела” и ще бъде представена на сайта.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов