|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Гоненията на комунистическия режим срещу протестантите ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Книги
Написано от Христо Христов   
Събота, 16 Юни 2012 18:34

Казаното отлита, а написаното остава. Тази максима е следвал пастор Христо Куличев, за да завещае за обществото малко познатата история за гоненията на комунистическия режим срещу Протестантската църква в България.

Премиерата на книгата му „Процесите – партията срещу църквата” на пастор Христо Куличев се състоя в четвъртък в Първа Евангелска църква в София, където самият той е бил пастор.

Изследването е посветено върху четирите политически процеси срещу протестантски пастори в периода 1949-1985 г., но в него авторът е отделил място и на гоненията по време на комунистическия режим срещу Православната църква и срещу Католическата църква.

Самият пастор Куличев е преследван от комунистическата власт и е арестуван и осъден по четвъртия протестантски процес през 1985 г. Той не предава вярата и впоследствие, когато излиза от затвора, е изселен.

„Важно е да се помнят изпитанията, на която е била поставена Църквата, както и хората, понесли страданията на комунистическата власт. И до днес нейните наследници не са поискали официално извинение от българския народ”, заяви по време на премиерата пастор Данаил Игнатов. .

По думите му Господ Бог е господар на историята и разпадането на комунистическата система е показало, че той се сме на онези, които до 1989 г. са се определяли като създатели на историята.

Доц. Румен Генов отбеляза, че новата книга на пастор Куличев се опира не само на оцелели архивни документи, но и на лични свидетелства и спомени на преживелите репресии, които авторът е събрал с много усилия.

„Изследването има висока познавателна стойност, тъй като освен репресиите срещу протестантите съдържа и ценни свидетелства за затворите и лагерите при комунизма и гоненията срещу другите изповедания”, каза историкът.

Пастор Благовест Николов изрази възхищението си от паметта на 82-годишния автора. „Христо Куличев повдига завесата на страданията на десетки хора, на техните семейства и фамилии в едно ужасно време, на което той е бил свидетел и очевидец на залеза на една атеистична античовешка система”, посочи пастор Николов.

Стоян Груйчев, бивш  зам.-кмет на София и доскорошен зам.-председател на съюза на репресираните от комунистическия терор изрази съжаление, че Българската православна църква не е намерила своя летописец да опише истината за гоненията и страданията на християните и свещенослужителите при комунистическия режим. „Дано тази книга да подтикне и останалите религиозни общности да направят своя принос към изучаването на комунистическите репресии”, заяви Груйчев.

Пастор Ангел Пилев не можа да сдържи емоциите и сълзите, говорейки за това как в книгата оживяват човешки съдби.

„Годините на комунизма са период на мъченичество и е жалко ние да знаем повече за мъчениците от предните векове, а не за тези, които са защитавали вярата с живота си и с лишения за семействата си след 9 септември 1944 г.”, заключи пастор Цанко Митев.

Самият пастор Куличев заяви, че книгата, върху която е посветил последните три години, показва, че политиката на БКП  е целяла унищожаване на Църквата, а след като не е успяла е сменила тактиката си с превземането й отвътре.

Пастор Христо Куличев е познат още с книгите „На свобода в затвора”,  „Евангелските църкви в България”, „Заслугите на протестантите за българския народ” и др.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов