|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата отвори нова читалня ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Вторник, 02 Април 2013 18:11

alt
От 1 април 2013 г. в комисията по досиетата функционира нова читалня. Тя разполага с 10 места и е разположена на значително по-голяма площ от досегашната читалня, където може да се настанят най-много 6-7 души едновременно.

Създаването на нова читалня беше анонсирано от председателя на комисията Евтим Костадинов още в началото на втория мандат на независимия държавен орган през лятото на 2012 г. И двете читални се намират в сградата на комисията в центъра на София на ул. "Врабча" 1.

Новата придобивка се помещава на мястото на един от основните отдели, който е изнесен в сградите на Централизирания архив на комисията в Банкя.

Помещението е прясно ремонтирано и оборудвано с нови мебели. Читалнята ще се ползва предимно от изследователи, журналисти, историци.

„С откриването на втора читалня се надяваме, че донякъде ще от удовлетворим нуждите на ползвателите на архивите и предимно на хората, които ги изследват”, заяви Евтим Костадинов пред desebg.com. Той подчерта, че и двете читални са с еднакво предназначение – да обслужват гражданите, които са се обърнали към комисията с желание да ползват архивни документи.

Новата читалня ще даде възможност да се облекчи значително графика за ползване на досегашната читалня. Статистиката на комисията по досиетата показва, че с всяка изминала година от 2007 г. насам интересът към архивите на комунистическите тайни служби се увеличава.

За това как да направите постъпка за ползването на архиви на Държавна сигурност или на разузнавателните органи на БНА посетете интернет страницата на комисията по досиетата или се запознайте с най-често задаваните въпроси от читателите на desebg.com.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов