|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За какво се интересуват германците от архивите на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Петък, 28 Юни 2013 15:57

alt

Германски депутати и специалисти от Федерална фондация за преоценка на диктатурата на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП, комунистическата партия в бившата ГДР) останаха впечатлени от организацията на работа в архива за документите на комунистическите тоталитарни служби в България.

Това стана днес, след като те посетиха Централизирания архив за документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА в Банкя, изграден от комисията по досиетата и открит през 2011 г.

Там бяха посрещнати от председателя на комисията Евтим Костадинов и заместника му Айруш Хаджи. Пред чуждестранните гости Костадинов обясни значението на закона за разкриване на документите на комунистическите тайни служби, приложението му и представи дейността на комисията през последните шест години. Германската делегация включва близо 20 души  – депутати от Бундестага, ръководители на музеи, мемориални комплекси, представители на сдружения на жертви на режима, служители на институции, отговарящи за документите на ЩАЗИ, службата за Държавна сигурност в бившата ГДР, както и учени и специализирани журналисти.

 

alt

 

Големият интерес към действието на закона и дейността на комисията от страна на германските специалисти се прояви в дискусията, продължила повече от час.

Мария Хок, заместник-директор на Фондация „Берлинската Стена” се поинтересува какви документи има в архивите на ДС за избягали граждани на ГДР и дали този проблем е проучван от български изследователи.

Евтим Костадинов поясни, че още през 2008 г. германската комисия за документите на ЩАЗИ е проявила интерес и е запозната от българския й партньор с наличните архиви. „Всеки, който желае, може да получи достъп до тях”, каза Костадинов. Той допълни, че историкът Момчил Методиев и журналистката Мария Дерменджиева работят по проект под заглавие „Българската стена”. В него темата за бягствата през българската граница на чужди граждани при комунизма, включително и на източногерманци, се изследва подробно.

 

alt

 

Маргарет Щаф от германската служба за документите на ЩАЗИ се поинтересува дали  на комисията трябва да получава и други документи, освен събраните в Централизирания архив в Банкя и по какви проекти работи тя. Евтим Костадинов поясни, че около 80 процента от всички архиви, с които комисията трябва да разполага, са вече получени. Предстои получаването на архивни документи от военното разузнаване и от затворите. „Поставили сме си за цел през втория мандат на комисията да работим така, че в края тя да се превърне в Институт за национална памет”, обясни председателят на независимия държавен орган.

Други представители на делегацията се интересуваха в какви срокове комисията предоставя документи за ползване и какъв е броят на унищожените архиви. Костадинов отговори, че по закон срокът е едномесечен. В някои случаи комисията отговаря и в по-кратки срокове, особено когато интерес към документите има от страна на медии и изследователи.

На гостите от Германия беше разказано, че през януари 1990 г. тогавашният министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев подписва строго секретна от особена важност заповед, с която една част от архива е прочистен. „Унищожени са около 150 000 архивни дела, но за наше щастие не са унищожени картоните и регистрационните дневници”, посочи Костадинов. По тях комисията установява принадлежност, включително и в случаи, когато самото дело на даден сътрудник е унищожено.

 

alt

 

Щефан Трьобст, доктор по философия и история, запита дали комисията използва при работа в архивите бивши служители на ДС, тъй като в Германия имало отделни случаи. Евтим Костадинов обясни, че нито сред членовете на комисията, нито сред нейната администрация от малко над 100 души има сътрудници на бившите тайни служби. „При работата си не контактуваме и не използваме информация от бивши служители на ДС”, бе категоричен той.

Силвана Хилигер, работеща към омбудсмана на провинция Бранденбург, и отговаряща за управлението и политико-историческото образование, постави въпрос дали законът за досиетата има срок за действие. В отговор гостите разбраха, че законът няма определен срок, но комисията по досиетата има 5-годишен мандат, който може да бъде удължен от парламента и такова решение вече е взето през май 2012 г.

Д-р Мартин Бьотгер, председател на Център Мартин-Лутер-Кинг за свобода от насилие и граждански кураж в Юго-Западна Саксония, сподели, че в Германия все повече граждани се интересуват дали са били следени по време на режима на ГЕСП, но често получават отрицателен отговор от германската комисия и остават неудовлетворени. Неговият въпрос бе дали в България има подобни случаи. „Да и при нас е така. Често гражданите, за които комисията не открива материали в архивите, са разочаровани от този резултат и някои от тях ни се сърдят, но ние установяваме само това, което е останало в архивите”, отговори Костадинов.

 

alt

 

Ана Камински, ръководител на Федералната фондация за преоценка на диктатурата на ГЕСП, попита дали репресираните от комунистическия режим хора могат да се обърнат към лицата, които са ги преследвали и дали има последствия от огласяването на досиетата. Костадинов обясни, че всеки засегнат има право да получи имената на лицата, които са донясяли за него, както и имената на офицерите, водили разработката срещу него. Ако желае жертвата може да се срещне с тези лица. „Всеки репресиран може да направи тази информация публично достояние. Колкото до последствията на закона, неговата цел е обществото да научи кой кой е в държавата, да има възпираща мярка за лица, които се кандидатират за публична дейност и да спре политическия рекет с досиетата”, заключи Евтим Костадинов.

Маркус Пийпър, отговарящ за паметниците и мемориалните комплекси към Федералната фондация за преоценка на диктатурата на ГЕСП, запита дали в досиетата на жертвите на комунизма се заличават имената на третите лица. Беше му обяснено, че всеки човек може да се запознае с досието си и да прочете абсолютно всички имена в документите. При предоставяне на копия от тях обаче се аномизира чувствителната информация за т. нар. трети лица или имената им.

 

alt

 

В края на дискусията Ана Камински попита дали членовете на комисията са получавали заплахи. „Директни – не, но индиректни – да”, отговори пестеливо Евтим Костадинов, подчертавайки че противници на комисията са хора, които не желаят да се научи истината за част от близкото минало.

На германската делегация беше дадена възможност подробно да се запознае с архива, в който се съхраняват документите на репресивния апарат на БКП в периода 9 септември 1944 г. – юли 1991 г.

 

alt

 

Високопоставената делегация от Германия е на посещение в България, организирано от Федералната фондация за преоценка на диктатурата на ГЕСП. Целта е германските специалисти да се запознаят с комунистическия режим в България и да създадат контакти за бъдеща съвместна дейност.

Федералната фондация за преоценка на диктатурата на ГЕСП е създадена през 1998 г. от немския Бундестаг с цел осигуряване на дългосрочно изследване на комунистическия режим в Източна Германия и насърчаване на равносметката от диктатурите в международен мащаб.

 

 

Коментари 

 
0 #9 svetlan 2013-07-03 17:15
Кои са двата фактора,двете сили,които създадоха комунистическия режим в България през 1944г.??????


Това са РККА(Червената армия) на СССР,наречена по-късно Съветска Армия и БРП(к),наречена по-късно БКП.

Какво е налице днес,в "европейска,демо кратична" България?Ами същите фактори-сили са си на мястото-символите на окупацията "осветяват" свободна и демократична България,а комунистическат а партия си е отново на власт.


Е,уважеми Г-н Исветлио,обясне нте на многобройните читатели на сайта на Г-н Христов,как се вмества в тези обективни граници Вашата "декомунизация" на България.
Един ден,любимите "млади поколения" на Г-н Хрситов ще се превиват от смях,четейки тези "бели страници" от историята ни. Впрочем,те са "черни" и непрозрачни като индиго....


БЪЛГАРИТЕ ДЕКОМУНИЗАРАЛИ СВОЯТА ДЪРЖАВА ПОД СИЯНИЕТО НА ПАМЕТНИЦИТЕ НА СВОИТЕ КОМУНИЗАТОРИ.

И сега ,хем декомунизацията продължава,хем факторите на комунизацията светят все така ярко...

И нека после някой д акаже,че българите не са дали нищо на света.
 
 
0 #8 svetlan 2013-07-03 16:21
Говорите за някакви "публични длъжности". Каква е разликата между публични и непублични длъжности.
И разберете,дали някойе бил агент на ДС,или щатен служител,това няма АБСОЛЮТНО НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ.

Бившите служители на МВР,вкл ДС не са фактор по този критерий.Важното е дали служат и сега на комунистите.Днешните комунисти са реална сила,реален фактор в живота и в политиката,а не бивши щатни и нещатни служители на ДС. Рано ,или късно,тези две дузини бивши агенти ше се оттеглят от активна работа,но комунистите ще продължат своята борба срещу народа.
Дори днес да разсекретят всички агенти и да ги уволнят,това не е декомунизация. Декомунизация реално ще има,когато комунистите не са фактор в живота, и са отстранени от властта. Как може да говорите за декомунизация,п ри наличието на такава силна комунистическа партия,ама Вие влизате в зоната на безсрамието.Вие не четете ли пресата,не гледате ли телвизия-отвсякъде се хиялт комунисти,а Вие говорите за "декомунизация" .Затова ние смятаме,че кампанията срещу бившия агентурен състав на ДС е ялова и дезориентираща.Водеща до тежки заблуди.

Когато се работи по дадена кауза,тя трябва да има поне приблизителен срок,критерии и пр.
1.Кога се очертава да дойде "края на декомунизацията " в Република България?
2. Кои ,освен досиетата на неагентурния състав ще бъдат оповестени.
3.Какви са в крайна сметка целите на декомунизацията .Не може да върви с години наред един процес,а да няма цели и срокове.
Имало преход,ама все още не е завършен.Позната демоагогия,нали .
 
 
0 #7 svetlan 2013-07-03 16:06
Г-н Исветлио,нашата група отново Ви моли да дадете малко повече информация откъде черпите мотиви за тези наивности,които показвате на сайта.Наивитет до болка...
За каква декомунизация говорите,след като цялата страна е осеяна с паметници на съветските окупатори,с чиято протекция беше установен комунистиучески я режим. Тези окупатори стояха до декември 1947г. За сметка на българския народ...Това е началото на комунистическия режим,напълно унищожил всяка надежда за нормален живот.Вие знаете ли какво означава това днес.Българския народ не е в състояние да демонтира паметниците на своите окупатори,както и тези на неговите убийци-паметниците на стотици комунистически функционери.Това е безсрамие,това е чиста форма на ...нямаме дума.Срещу какви Орешарски и Пеевски се бори днес българина,след като всекидневно са пред очите му атрибутите на съветската окупация и комунизацията на страната.
Втория факт-за каква декомунизация говорите,след като в Народнито Събрание над 75% са комунисти,а Правителството е комунистическо.
Всеки божи ден по радиото и телевизията слушаме и гледаме комунисти,а Вие говорите за декомунизация и лустрация.


За каква 1985 и 1989г говорите,каква е разликата,какво искате да кажете.Учудвате се,ама как е възможнио,имало липсващши страници и какви ли не наивитети. Всичко беше в ръцете на комунистческата сган,те разполагаха с парите,информац ията и пр. Чел ли сте книгите на Г-н Христов и Георги Тамбуев за "Задграничните дружества".Милиарди долари,марки,па унди,франкове и др. са откраднати от сганта и са изнесени в чужбина. Стотици служите на сганта са останали на Запад и в Америка с тези пари и живеят недосегаеми. Хиляди са и въвтре в страната.Комунистите са сила неземна,а Вие се учудвате,че е имало "паралелен архив".И задавате върховно наивния въпрос "Има ли бивши служители,които са говорили по тази тема". И да има,и да няма ,ползата е никаква.Фактите са налице.


Добре,не съм прав ,а къде са досиетата на НЕагентурния състав. Къде са досиетата на началниците на отделения,отдел и,управления?Вие чел ли сте да речем досието на началника на 5-то Упр.на ДС,Ген. Илия Кашев,който се самоуби,или на неговия наследник ген. Милушев.Тук сме заляти с бройки,проценти и какво ли не,а нама работни и оперативни дела. Няма нищо кой,кога и с кава цел е поставял здачи пред ДС и как са реализрани.Ето,има една задача за кражбата на История славянобългарск а. А други акции ПГУ и съответния отдел КИР не са ли извършили.
 
 
0 #6 isvetlio 2013-07-02 23:49
Благодаря за отговора и поясненията, г-н Христов.

Очевидно е, че манипулации/ интервенции до предаването на документите е било възможно. Спомням си, че имаше случаи на неправилно номерирани страници или липсващи такива на определени досиета и т.н. Предполагам, че смяна на съдържанието на страници също е било практика. Обратно, позорно е, ако се върна към споменатото интервю по-долу, човек като ген. Атанасов да не може да обясни кратко и ясно на какво основание държи секретни документи в своя собствен офис. Мое лично мнение.

Питам се обаче, от документите преди 85, т.е. тези непокрити от заповедта на Семерджиев, има ли възможност да е воден паралелен архив, който не е известен? "Секретен архив"? С други думи, има ли как някой вербуван преди 85 ( имам предвид и щатен сътрудник) да е заличен безследно от картотеки и архиви?! Спомням си по повод "Досието Скитник", че Вие казвате, че следи винаги остават.

По отношение на документите след 85та до 89та, разбирам от Вашите думи, че всичко правено тогава е абсолютна мистерия. Защо точно този период е избран? Има ли бивши служители, които са говорили по тази тема?

Думите Ви за угрозата от наказателно преследване, мисля че биха спокойно били заобиколени, ако се предават подобни досиета анонимно по пощата. На някоя медия или депутат например?! Разполага ли Комисията с надежден 'инструментариум ', за да установи автентичността им? Документът за бившия премиер Борисов бе подобен пример, ако не се лъжа.


За да бъдем коректни, обръщам се към Светлан, който последен коментира, че на Комисията "са предоставени досиета само на агентурния състав". Това НЕ е Вярно, предвид указанията на Закона, който говори за документи, а не разделя между досиета на агентурен състав и оперативни и работни дела, секретни дела и други. Всички документи на ДС и военното разузнаване следва да се предадат. Друг е въпросът, кои от тези документи подлежат на публично обявяване. Това зависи от кръга на лицата, които заемат/ са заемали публични длъжности.
Светлан, не сте прав, мисля.
НЕ сте Прав и в това, че "изключително голям обем от архивите" е покрит - няма подобни индикации. Само 5 годишен период липсва, както и манипулации на определени дела. Ограничен брой.
НЕ сте Прав и в това, че "най-важната част от тях е тайна, до която не е възможно да се стигне". Законът обхваща целия период 44-91г. Как стигате до горната констатация???
Следващите две констатации също са манипулативни по същество предвид гореизложеното.

Законът за досиетата и работата на Конисията са стъпка в посока Декомунизация. С обявяването на съпричастните към ДС и виенното разузнаване на тоталитарната държава, които през последните 23 г. са заемали публични длъжности и извършвали публични дейности по смисъла на закона, излиза НАЯВЕ мрежата на тази порочна система. Всичко това, приложено към нашата историческа (живяна) памет от тези 23 години в политически и икономически план, ни дава една ЯСНА картина на обвързаност и взаимозавимост между тях. Настоящето ни (българско) битие е в голяма, мн голяма степен резултат от това порочно отношение. Естествения отговор би бил лустрация и реорганизация на съществени сектори от българската икомика в духа на тази лустрация, без да се нарушава принципът на пазарната икономика.

Чест прави на г-н Христов и Комисията, че всекидневно работи за тази кауза.
 
 
0 #5 svetlan 2013-07-01 15:32
От информацията,ко ято дава Г-н Христов става ясно,че комунистическат а сган е покрила изключително голям обем от архивите на ДС.Ясно е,че и до днес най-важната част от тях е тайна,до която е невъзможно да се стигне.И трето,става ясно,че комунистите разполагат с цялата информация за всичко,което са правили техните прдшественици. И четвърто,става ясно,че скоро тази информация няма да се предостави на хората.
И пето,за "декомунизаци" в България е невъзможно да се говори.Комунистите бяха силни,силни са и днес,силни ще са и в бъдеще.
Тях не ги "лови" нищо. Наивността у хората,които се занимават с "декомунизация" е направо убийствена. "Закона за досиетата" е също наивитет от първа класа.
Комунистическат а сган е толкова хитра и направи така,че "антикомунистите " да й служат,"декомунизаторит е" също,"натовците/атлантиците" същю,турския етнос също и т.н.И като цяло,"демокрацията" е пак в служба на комунистическат а сган.
Липсата на антикомунистиче ска организация и борба срещу комунистите е фактор,който бетонира комунистическат а сган и занапред.Сегашните протести са на ниво "детска градина".

От материала на Г-н Христов личи,че са предоставени досиета само на агентурния състав,а работните и оперативните дела са тайна. Което означава,че това не са го направили агентите,а техните оперативци и началници. Което потвърждава нашата теза,че нито бившите агенти,нито техните досиета са сериозен фактор за каквото и да било в страната.
Отделно,нaй-секретните архиви вероятно са били предадени и на руските служби,или поне копия от тях. Впрочем те са си имали всичко,защото всяко упралвение на ДС е имало "съветник" от КГБ.

Извод-комунистическат а сган остана неодсегаема,сил на и неуязвима. Тя разви своя нова демагогия и пропаганда,на които никой у нас не може да надвие. Комунистите си останаха силни и диви като пума,както казваше Кид Шелин навремето...
 
 
+2 #4 Христо Христов 2013-07-01 11:49
До предаването на архивите в комисията по досиетата служителите от различните специални служби, които са имали реален достъп до документите на ДС и картотеките, по принцип са могли да извършват интервенция върху определени материали.

Голямата чистка на архиви е през 1990 г. по времето на БКП/БСП.

Не забравяйте, че оперативните дела и материали, с които различните управления и структури на ДС са работили в периода 1985-1989 г. изобщо не са влизали в архив. Според заповедта на ген. Атанас Семерджиев от януари 1990 г. тези оперативни материали е трябвало да бъдат унищожени на места от оперативните работници. Дали това е станало или някои от тях са си направили частни архиви е трудно да се докаже.

След 1990 г. вероятно манипулирането с досиетата (тези, които са останали в архива) и тези в частните архиви по всяка вероятно е продължило.

За съжаление нямам физическа възможност да следя всички предавания по телевизиите.

Важно е да се знае, че след предаването на архива и картотеките в комисията по досиетата през 2007-2009 г. злоупотреби не могат да станат. Това е и една от целите на закона за досиетата. От друга страна път с него беше прекъсната възможността за употреба на "частните" архиви и шантажа с тях. Ако някой реши сега да публикува такова досие го грози затвор до 3 години и глоба от 50 хил. лева.

В момента единствено служба "Военна информация" (военното разузнаване) не е предало на комисията картотеката на Разузнавателнот о управление на Генералния щаб на БНА и по-голямата част от архива си.
 
 
-1 #3 isvetlio 2013-06-29 16:14
Простете ми за това,че в следващите редове ще засегна тема, не конкретно свързана с гореизложената публикация, но не знам къде да пиша, така че да бъде документирано публично.

Г-н Христов, днес гледах едно предаване по Нова на запис и ми направи впечатление едно скандално по мое мнение разкритие на г-жа Кулезич за откраднати папки от архива на ДС и заменени с други (фалшиви такива). Възможно ли е това? Документирал ли сте подобни случаи? И, до каква степен има възможност подобно нещо (смяна на папки с друго съдържание) да се случи, без да остане незабелязано от Комисията или изследователи на досиетата например?

novanews.bg/.../...
(гледайте от минута 8 нататък)

Благодаря Ви!!
 
 
+1 #2 isvetlio 2013-06-28 23:05
Любопитен и богато-информативен репортаж от посещението на партньорите и колеги от ФРГ. В духа на германската култура те са подготвили редица конкретни въпроси и помагат дори на нас, скромните читатели на сайта, да оценим достойнствата на нашата Комисия и дори мъничко да се гордеем, че имаме образцов държавен орган с компетентна и ефективна администрация, която прилага учудващо добре написания Закон за досиетата. Значи, все пак е възможно да има подобни добре функциониращи системи на държавна власт в България, които, при това, са съставени на принципа на консенсус между политическите партии в Парламента (Да, в предишния Парламент)!!

Призовавам членовете на Комисията да използват всяка възможност за сътрудничество с германските колеги и приятели, защото може само положителни неща да научим от тях за метода и опита с осмисляне и преосмисляне на близкото ни минало.

Ако бях на събитието, щях да попитам, дали не би било разимно да се помисли над възможността да се създадат кратки публицистични предавания и дори филми, спонсорирани и от държавния бюджет, които вървят по стъпките на героите от томовете на ДеСе и да разкажат за определени досиета, зависимости и факти от задкулисието на тоталитарната репресивна машина. Все пак, новото поколение, а и старото, има нужда да знае, а няма време да прочете. Филмът/ видеото е силно експресивно изкуство, което, като че ли, достига по-лесно целта си в днешното време. Един нарочен телевизионен канал, който излъчва всекидневно подобни филми, би дал естествената рамка на едно такова начинание. Пък който иска, нека гледа. В Германия такива канали са Phoenix и донякъде N24.
Цивилизована и умна работа!!


Още веднъж, Браво на Комисията за доброто представяне и на г-н Христов за пълното отразяване!
 
 
0 #1 svetlan 2013-06-28 18:50
За дa бъде пълно "удоволствието" на германците от декомунизацията на комунистическа България,редно е да бъдат заведени пред паметника на Съветската армия в София,а след това в Пловдив. И нека като си отидат в Германия,подроб но да разказват как българите са се освободили от комунизма.А който съвсем се интересува от българията нека да направи справка какво е правителството на Република България. А то е комунистическо.

Германците разрушиха Берлинската стена а нашиа народ не иска д арзруши нашите "берлински стени"-многобройните паметници на съветските окупатори.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов