|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Станишев е поискал закриване на комисията по досиетата ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 18 Октомври 2013 14:54

alt
Комисията по досиетата да бъде закрита, а нейната дейност да бъде поета от Държавна агенция „Архиви”. Подобно предложение е обмисляно от министрите във връзка с оптимизирането на разходите в държавния бюджет за следващата година, е коментирал пред в. „Монитор” лидерът на БСП Сергей Станишев. Пред вестникът той е добавил, че въпросът не е обсъждан в парламентарната група на „Коалиция за България”, както и че тя предстои да се запознае с редуцирането на държавните агенции и комисии.

„Не съм чувал за закриването на комисията по досиетата”, е заявил по-късно пред изданието премиерът Пламен Орешарски, но той не е отрекъл, че дейността й може да бъде прехвърлена към Държвана агенция „Архиви”.

Депутати от управляващите изтъкнали, че целта не е била да се закрива миналото, а да се реализират икономии в бюджета. Другият аргумент бил, че комисията е временен, а не постоянен орган.

В. „Стандарт” също съобщи, че идеята да се закрие комисията по досиетата се е коментирала от членове на кабинета и депутати от БСП и ДПС. Изданието се позовава на високопоставени източници от Предложението все още не е разписано и е в суров вариант, като има възможност да се направят само съкращения в комисията.

Както днес по-рано desebg.com съобщи в комисията по досиетата официално е постъпило единствено писмо от Министерството на финансите с указание за 10-процентно съкращаване на бюджета за 2014 г. По логиката на задкулисната политика на кръга Станишев комисията обаче ще бъде последната институция, която управляващата БСП ще информира, че се обсъжда закриването й.

Годишният бюджет на комисията е 4 млн. лв. Важно е да се подчертае, че комисията е независим държавен орган, а не агенция, подчинена на Министерския съвет.

Тя е създадена заедно със закона за досиетата през 2006 г., който между другото беше подкрепен и от БСП и от ДПС. По закон комисията се отчита пред Народното събрание с доклади два пъти в годината. Юридически закриването й би могло да стане с отмяна на закона за досиетата с формалното прехвърляне на архивната база на Държавна агенция „Архиви”. В същото време обаче Държавна агенция „Архиви” няма законови права да обявява принадлежност към комунистическите тоталитарни служби, което означава, че с евентуалното закриване на комисията на практика ще бъде преустановено публичното огласяване на агентите на ДС и разузнавателните служби на БНА.

Очевидно точно това е целта на замисъла на кръга Станишев и изобщо не става въпрос за никакви икономии на средства от държавния бюджет.

В началото на септември премиерът Орешарски смени без мотиви председателя на Държавна агенция „Архиви” Мартин Иванов с дългогодишния служител на МВР Иван Комитски.

Може да се предполага, че по-далечната цел на смяната на Иванов с удобния Комитски, е именно контролът върху досиетата да бъде прехвърлен върху агенцията, а комисията да бъде представена като излишна институция. В този случай не е ясно какъв достъп ще бъде даден до документите на ДС, ако не отидат на подчинение на в Държавна агенция „Архиви”, които са на пряко подчинение на Министерския съвет.

Този замисъл беше коментиран за първи път в публичното пространство от журналиста Христо Христов в началото на септември тази година в предаването на Лили Маринкова „Вън от рая” по Канал 3, което малко по-късно беше свалено от екран.

През 2006 г., още преди да бъде решено, че ще се приема нов закон за разкриване на документите на ДС, от БСП направиха опит да „скрият” досиетата именно като ги прехвърлят от МВР и другите специални служби в Държавна агенция „Архиви”, като същевременно бъде наложен 100-годишен мораториум върху тях. Сред депутатите от БСП, които подкрепяха този вариант тогава беше Младен Червеняков, който сега е един от вносителите на предложението за връщане на чадъра на параграф 12 в закона за досиетата.

Срещу намерението да се закрие комисията по досиетата реагира лидерът на ДСБ Радан Кънев, който в страницата на партията във „Фейсбук” изрази опасения си, като призова лидерите на парламентарните групи на БСП и на ДПС да изразят официална позиция по случая.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов