|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата ще продължи да работи, няма да се закрива, както иска БСП ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 03 Април 2018 15:34

alt
Комисията по досиетата ще продължи да изпълнява сегашните си функции, а законопроектът, внесен от БСП за нейното закриване ще бъде отхвърлен.

Това декларира Председателят на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов след днешната кръгла маса, посветена на настоящето и бъдещето на независимия държавен орган и проведена в Народното събрание.

В нея взеха депутати от различни парламентарни групи, експерти, изследователи, представители на репресираните при комунистическия режим, общественици и журналисти.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов представи доклад за дейността през изминалите 10 години.

За този срок комисията е установила принадлежността към тоталитарните комунистически служби на общо 15 192 лица, заемали или заемащи ръководни постове след 10 ноември 1989 г., а от тях е обявила данните за 12 404 души. Разликата представлява сбора от починали лица, за които информацията по закон не е публична.

През последните години Комисията е развила активна изследователска дейност и е издава вече над 40 документални сборници, популяризиращи различни теми от архивите на ДС и историята на страната в периода 1944-1989 г.

Ръководителят на бюрото на фондация „Конрад Аденауер” Торстен Гайслер сподели германския опит след Обединението и посочи, че най-вероятно и мандата на германската комисията по досиетата, който изтича през 2019 г., ще бъде удължен.

По-голямата част от участниците в дискусията застанаха на позицията, че дейността на Комисията трябва да продължи, като се потърси възможност за разширяване на проверките за принадлежност в някои сектори, които в момента са извън обхвата.

Методи Андреев изрази позиция, че с оглед на международната ситуация и случващото се напоследък в България Комисията е един от малкото стожери на демократичните ценности.

Проф. Евелина Келбечева заяви, че дейността на Комисията е част от знанието за комунистическия режим, истината за който обществото трябва да знае.

Журналистът Христо Христов посочи, че ако някой преди 10 години си е представял, че след тези години ще има Комисия, която е обявила над 12 000 сътрудници, то сигурно през 2007 никой е нямало да му повярва.

Той посочи, че в нито една страна от бившия Източен блок този процес не е прекъснат със закриването на комисии, а напротив с разширяване на тяхната дейност. По думите му е необходимо държавата да инвестира в изследователската дейност на Комисията.

Комисията вече изпълни два 5-годишни мандата. Втория изтече миналият месец май. По закон настоящият състав изпълнява функциите си до избирането на нов състав.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов