|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Мнозинството от българите искат осветяването на агентите на Държавна сигурност да продължи ПДФ Е-мейл
COMDOS - Комисията Костадинов
Написано от Христо Христов   
Вторник, 24 Април 2018 11:41

alt
Общо 61,4% от българските граждани са категорични, че лицата, които заемат изборни длъжности или са на ръководни постове трябва да бъдат проверявани за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Само 16% са на обратното мнение, а 22,6% от анкетираните не могат да преценят.

Това показват данните от национално представително проучване на общественото мнение, представено днес от „Екзакта Рисърч Груп” по време на международната конференция „Документите на комунистическите тайни служби – реалност, образование и памет“, която бе открита в Дома на Европа в столицата.

Неин организатор е Комисията по досиетата, а във форума участват представители на Германия, Полша, Румъния, Словакия, Латвия, Словения, Унгария и Чехия, и Албания, много от които са от страните-членки на Европейската мрежа за съхранение на архивите на бившите тайни служби, а също така експерти, изследователи и историци от България.

 

alt

 

Данните от социологическото проучване, поръчано от Комисията през октомври 2017 г., бяха представени от социолога Лидия Йорданова.

То дава и ясен отговор за необходимостта от съществуването на независим държавен орган, който да отговаря обявяването на сътрудниците на тоталитарните служби от периода на комунизма.

Общо 48,8% от анкетираните отговарят утвърдително на този въпрос, а 23,3% са противното мнение. Други 28,2% не могат да преценят точно.

Също така 55,7% смятат, че огласяването на сътрудниците на ДС трябва да е публично срещу 22,7%, които отговарят отрицателно на този въпрос.

Изследването дава положителна перспектива на интереса към дейността на Комисията по досиетата.

 

alt

 

Според проучването всеки четвърти българин се интересува от работата на Комисията. „Ако сравним данните от настоящото изследване, с тези от началото на създаването на Комисията през 2007 г., става ясно, че все повече хора знаят за нейната дейност”, заяви Лидия Йорданова. „ако през 2007 г. те са били една 9%, то 11 години по-късно процентът е нараснал на 24.

Сред деклариращите интерес към досиетата хора са по-често мъжете, хора на възраст над 50-годишни, високообразовани и жители на столицата.

Данните от изследването са категорично доказателство, че близо 30 години след рухването на тоталитарния комунистически режим мнозинството от българите продължават да считат, че отварянето на архивите на ДС и разкриването на нейните сътрудници е важна и общество значима, която не може да бъде затворена, преди да бъде прочетена, каквито опити през последните години бяха правени най-вече от БСП.

 

alt

 

Конференцията бе открита от председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който представи презентация за дейността на държавния орган в периода 2007-2017 г.

Комисията по досиетата връчи и своите награди към процеса за разкриване на архивите на тоталитарните комунистически служби на общественици, депутати от 43-то и 44-то Народно събрание сред които Цветан Цветанов, Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Иванов.

Конференцията продължава с изнасянето на различни доклади и дискусии по въпроси за използването на архивите и въвеждането на различни образователни програми.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов