|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Двадесет кредитни милионери с досиета в Банка за земеделски кредит ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 09 Декември 2013 08:49

alt
Общо 20 сътрудници на бившата Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА са разкрити като кредитни милионери при проверката (решение №2-275 от 4 декември 2013 г.) на длъжниците към фалиралата през втората половина на 90-те години Банка за земеделски кредит (БЗК). Проверката е обхванала 118 лица с дългове от над 1 млн. недоминирали лева.

Както вече е известно тогавашният собственик на банката Атанас Тилев и изпълнителният й директор Янко Янков вече бяха разкрити като сътрудници на комунистическите тоталитарни служби в предходни решения на комисията.

От проверката на длъжниците на БЗК става ясно, че Тилев се е самофинансирал, отпускайки кредити към едно от дружествата си – „Дару метал” ООД. В него като агент е разкрит и друг съдружник – Андрей Андреев, член на Общото събрание на дружеството.

Самофинансирането от страна на Атанас Тилев е констатирано и в тайния доклад за краха на банковия сектор на бившия министър на вътрешните работи Николай Добрев. В него е записано:

„Директорите на БЗК Атанас Тилев и Янко Янев са отпускали кредити в големи размери на фирми от групировките "Дару" и "Орион". Заниженият контрол при валутните операции е използван умело от служители на банката за осъществяване на незаконен износ на валута зад граница. Едноличното ръководство от страна на Тилев, след отстраняването на Янко Янев от банката, е позволило износа на капитала на банката зад граница, чрез присвояване на финансовия инструмент в размер на 6 млн. щатски долара и отпуснати кредити на фирми с участие на Тилев в размер над 40 млн. щатски долара."

Общият размер на лошите кредити в БЗК е 5,6 млрд. лв.

Сред кредитните милионери, финансирани от БЗК са и трима от ръководството на дружеството с държавно участие „Намко България”. То е създадено с решение на Министерския съвет през 1991 г. като смесено дружество с наполовина българско и чуждестранно участие. През 1995 г. с решение на общото събрание съотношението стана 51% чуждо и 49% българско участие. Акционери на дружеството са Министерството на отбраната чрез военноремонтните заводи „Терем”, „Интелко мениджмънт” – Мюнхен, люксембургският инвестиционен фонд „Инвестърс мениджмънт къмпъни” (Investors management Company - IMC), “Намко Хелас” – Гърция, и “Намко интернешънъл”. Един от проектите, за които дружеството е създадено, е производство на коли „Хамко Пони” в Дупница, но през втората половина на 90-те години е обявено в несъстоятелност.

Директорът на „Хамко” Огнян Шопов и членовете на Съвета на директорите Петър Къналиев и Никола Попов са работили като агенти за различни управления на ДС.

Сред кредитните длъжници са и двама членове на Съвета на директорите на „Булгарлизинг” – Лилия Велкова и Красимир Станев.

В списъка присъства и името на Красимир Стойчев, този път в качеството си на член на Съвета на директорите на „Мобилтел”. Неговата принадлежност към ДС беше обявена в предходно решение на комисията по досиетата.

Прави впечатление сериозния брой на длъжниците, над 150 дружества, за които независимият държавен орган е посочил, че липсват необходимите данни за идентификация, което на практика не позволява тяхната проверка.

До момента комисията по досиетата е обявила агентите – кредитни милионери, длъжници към „Балканбанк”, „Тексим Банк”, „Минералбанк”, ОББ и Добруджанска банка.

Информациите за тях могат да бъдат открити в секция WHO IS WHO, рубрика „Кредитни милионери” на сайта.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов