|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Свързана с Любен Гоцев петролна фирма е управлявана от сътрудници на ДС – кредитни милионери ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Кредитни милионери
Написано от Христо Христов   
Сряда, 02 Юли 2014 16:01

alt
Ръководството на известната през 90-те години „Източноевропейска петролна компания” АД, в която за известен период работи Любен Гоцев, е съставено от сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това стана ясно днес от доклада (решение №2-366 от 2 юли 2014 г.) на Комисията по досиетата от проверката на кредитните длъжници на длъжници към банка „Юнион” (днес „МКБ Юнионбанк” АД).

Проверени са общо 11 души с дългове над 1 млн. лв. (неденоминирани), от които с принадлежност към ДС са установени 5 лица. От 4-ма са съдружници и участници в ръководството на „Източноевропейска петролна компания”. Дружеството фигурира в Списъка на БНБ за кредитните длъжници с дълг от 3 млрд. и 151 млн. лв. (неденоминирани). Към банка „Юнион”.

 Сред тях е известният Тенчо Тенев – Свинаря от Харманли, разследван за контрабанда на наркотични вещества (каптагон). Той е разкрит като агент „СТЕФАН” на Окръжно управление на МВР-ДС в Хасково, ДС в Харманли по линия на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1974 г. до 1984 г. Обявен е в качеството му на съдружник в „Източноевропейска петролна компания” и член на Общото събрание и на Съвета на директорите на фирмата.

Харманлийският бос е сочен като едно от основните лица в контрабандата през ГКПП „Капитан Андреево” през 90-те години на ХХ век.

„Източноевропейска петролна компания” е основана през 1993 г., със седалище хотел „Орбита” в София, което през първата половина на 90-те години е свърталище на прохождащи в дивия български капитализъм мутри и борчески персони, които по-късно създават групировката СИК.

По време на югоембаргото „Източноевропейска петролна компания” активно търгува с петрол – купува нефт от Ирак, преработва го в рафинерията в Констанца (Румъния), откъдето го изнася в Македония, след това – в Сърбия. Фирмата внася и захар, като тегли кредити от много банки, като впоследствие се оказва сред основните кредитни милионери с дългове към ОББ, Първа частна банка, Хебросбанк и банка „Юнион”.

Другите съдружници във фирмата, които са членове на ръководните й органи са:

 • Димитър Димитров, щатен служител на Районно управление на МВР-ДС в Крумовград от 1986 г. (през 90-те е в съдружие с Тенчо Тенев и в други няколко фирми), след 1990 г. крумовградски бизнесмен, известен под прякора  „Бургуджана”;
 • Иван Христов, осведомител „МИТКО” на Държавна сигурност в родния му град Петрич, както и на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1969 г.;
 • Тони Джунилов, щатен служител на Трето управление на ДС от 1986 г.

В „Източноевропейска петролна компания” известно време работи ген. Любен Гоцев – бивш зам.-началник на Първо главно управление на ДС (1974-1982), работил дълги години под дипломатическо прикритие в ООН, а след това като началник на IV отдел на Министерството на външните работи. Назначен е за зам.-министър на вътрешните работи в края на декември 1989 г. и подкрепя тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев при най-голямото съкращаване на кадри в МВР, прочистването на досиетата и трансформацията на Държавна сигурност в нови специални служби.

От март 1990 г. е шеф на предизборния щаб на преименуваната на БСП компартия, а след това е министър на външните работи в кабинета на Луканов. Един от създателите на т. нар. генералското движение в БСП в средата на 90-те години и една от основните фигури в кръга „Монтерей”.

Комисията по досиетата започна проверката на кредитните милионери през 2013 г. До момента тя е обявила сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред кредитните длъжници към следните банки:

 • „Балканбанк” – 30 сътрудници от 228 проверени лица;
 • „Тексим Банк” – 3 сътрудници от 42 проверени лица;
 • „Минералбанк” – 22 сътрудници от 280 проверени лица;
 • Стопанска банка – 84 сътрудници от 574 проверени лица;
 • ОББ – 47 сътрудници от 465 проверени лица;
 • Добруджанска банка – 1 сътрудник от 26 проверени лица;
 • Банка за земеделски кредит – 20 сътрудници от 118 проверени лица;
 • ЦКБ – 3 сътрудници от 27 проверени лица;
 • „Кристалбанк” – 1 сътрудник от 34 проверени лица;
 • БНБ – 23 сътрудници от 158 проверени лица;
 • Търговска банка „Бобов дол” АД – 1 сътрудник от 8 проверени лица;
 • Кредитна банка – 7 сътрудници от 60 проверени лица;
 • Международна банка за търговия и развитие – 1 сътрудник от 13 проверени лица;
 • Българска търговска и индустриална банка – 0 сътрудници от 5 проверени лица;
 • ДСК – 31 сътрудници от 128 проверени лица.

Информации за всички тях може да намерите в секцията „WHO IS WHO”, рубрика „Кредитни милионери” на сайта.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов