|
Стартира дарителска кампания: Да почетем отново заедно жертвите на концлагера „Белене“ ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 27 Март 2023 16:05

alt

 

Инициативната група за възстановяване на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“ обявяват дарителска кампания.

Целта ѝ е със събраните средства да бъде подпомогнато организирането и провеждането на тазгодишното възпоменателно поклонение, което ще състои на 3 юни 2023 г., събота, от 12.00 часа на Втори обект на бившия лагер на остров Персин до гр. Белене.

Средства са необходими за:

  • наемане на бусове, които да превозват гостите до Втори обект и да ги върнат обратно до изходната точка на понтонния мост, свързващ сушата и остров Персин;
  • наемане на автобус по линията София-Белене-София за поклонниците от столицата, които желаят да участват във възпоменателното събитие;
  • закупуването на 50 бр. пластмасови столове, 2 шатри, 2 подвижни маси, които да се ползват за нуждите и за следващите поклонения;
  • закупуване на вода и отпечатване на банер за събитието на Втори обект.

Дарителската сметка, по която ще се набират даренията, е на фондация „Истина и памет“:

 

Юробанк България АД (Пощенска банка)
IBAN – BG87BPBI79401082813401
BIC – BPBIBGSF
Основание за дарението: „За поклонението на лагера „Белене“.

 „За първи път за организирането на това събитие предвиждаме ясна отчетност. Ще има пълна прозрачност за събраните дарения, а решенията за изразходването на сумите ще се взима от Съвет към Инициативната група за възстановяване на честване на „Белене“, в който участват ръководителите на различните организации, подкрепили инициативата“, заяви пред desebg.com журналистът Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“.

„Предвиждаме по време на събитието да съобщим, че то става възможно благодарение на спомоществователите, като посочим поименно кои са те“, допълни той.

Подробна информация с отчет за дарителската кампания ще бъде публикувана в специалната рубрика „Лагерът „Белене – памет“ на desebg.com.

„Всички онези, които вече са се включили в инициативата да подновим годишното честване в памет на жертвите на лагера „Белене“, работим доброволно и безвъзмездно“, уточни още Христо Христов.

С решение на Управителния съвет на фондация „Истина и памет“ организацията дарява 1000 лв. за тазгодишното честване на „Белене“, като средствата са от нейни частни дарители: писателката Нася Кралевска, художничката Радина Цачева и политическият емигрант при комунистическия режим Никодим Янушев.

Както desebg.com съобщи неотдавна тазгодишното поклонение на „Белене“ ще е първото от три години насам. През 2020 г. бе прекъснатата традицията заради връхлетялата пандемия от коронавирус, а през 2021 и 2022 г. се оказа, че няма кой да организира годишното поклонение. Последното честване на „Белене“ бе през 2019 г. и негови съорганизатори бяха фондация „Остров Белене“ и община Белене.

Виж повече за Инициативната група за възобновяване на годишното поклонение – ТУК.
Виж повече за „Белене“ като място на памет – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов