|
Министърът на културата е сезиран за блокираната процедура по обявяването на лагера „Белене“ за национален паметник ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Петък, 09 Юни 2023 16:47

alt

 

Още в първата седмица от назначението си новият министър на културата в редовния кабинет Денков-Габриел Кръстю Кръстев бе сезиран за блокираната вече третата година процедура за обявяването на комунистическия лагер „Белене“ недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“.

В петък, 9 юни 2023 г., в Министерството на културата бе внесена декларация за този проблем от инициативната група за възстановяването на годишното поклонение в най-големия концлагер за политически противници на БКП в България.

Декларацията е адресирана до министъра на културата Кръстю Кръстев и е подписана от общо 217 участници в годишното поклонение в памет на жертвите на „Белене“, което се проведе миналата събота на 3 юни 2023 г. на остров Персин, на мястото на бившия Втори обект, където през 1949 г. тоталитарният комунистически режим създава лагера.

Сайтът desebg.com публикува декларацията:

 

ДО

МИНИСТЪРА

НА КУЛТУРАТА

Г-Н КРЪСТЮ КРЪСТЕВ

ТУК

                                                              


ДЕКЛАРАЦИЯ
от участниците в годишното поклонение

в памет на жертвите на комунистическия режим в лагера „Белене“,

проведено на 03.06.2023 г., за получаването на мястото на бившия лагер на остров Персин

статут на недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“

 


УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Ние, участниците в годишното поклонение памет на жертвите на комунистическия режим в лагера „Белене“, Ви призоваваме да предприемете необходимите стъпки и решения да бъде завършена процедурата по придобиването на мястото на бившия лагер на остров Персин, където през 1949 г. той е създаден от тоталитарната комунистическа диктатура, на статут на недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“.

Припомняме, че такава процедура е започната през 2018 г. от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), но от 2020 г. насам тя е блокирана от различни държавни ведомства.

Ние протестираме срещу двойния стандарт, прилаган от някои от Вашите предшественици, предоставили същия статут на тоталитарни комунистически паметници като дом паметник на БКП на Бузлуджа, че и държавно финансиране, а в същото време процедурата за „Белене“ да бъде блокирана в резултат на административни хватки и политическата конюнктура.

Настояваме за бързо и адекватно решение на поставения от нас проблем, като бъдем информирани за предприетите действия за „размразяване“ на процедурата в НИНКН и за окончателното ѝ завършване.

Намираме за изключително срамно и неприемливо над 30 години след краха на комунистическата система в България държавната власт в лицето на нейните институции да блокират обявяването на място като лагера „Белене“, където тоталитарният режим се е опитвал да пречупва хиляди човешки съдби, в недвижима културна ценност от най-ново време с категория „национално значение“. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов