|
Андрей Ковачев на „Белене“ 2023: Ние сме в огромен дълг към страдалците на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Лагерът "Белене" - памет
Написано от Христо Христов   
Неделя, 11 Юни 2023 12:46

alt

 

Сайтът desebg.com започва публикуването на словата, произнесени по време на годишното поклонение в памет на жертвите на тоталитарния комунистически режим в лагера „Белене“, състояло се на 3 юни 2023 г., с което след тригодишно прекъсване беше възстановена традицията на честванията от 1990 г. на остров Персин. Специално за събитието от Европейския парламент в Брюксел пристигна евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП). През последните 13 години той е най-последователният български политик по отношение на организирането на различни инициативи за преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало, както в страна, така и извън нея и е спечелил общественото доверие. Той е част от инициативната група за възстановяване на годишното поклонение на „Белене“, която беше сформирана през март 2023 г. по призив на фондация "Истина и памет". Словото на Андрей Ковачев:

 

Благодаря ви, че сме заедно отново тук на остров Персин. Виждам страдалците, минали през ужасите на комунистическите концлагери, на затворите. Тероризирани, изселвани по време на престъпния комунистически режим, обявен в България със закон за престъпен.

Дълбок поклон към всички страдалци на комунизма! Към българските турци, срещу които Живков извърши огромно престъпление.

Дълбок поклон към всички, които пострадаха от комунизма и заради които ние трябва да пазим паметта и да я предаване на младите поколения.

В Европейския парламент през 2010 г. поставихме началото на поредицата „Изстраданата европейска мечта на България“, в която участваха някои от страдалците, преминали през концлагера „Белене“.

Някои от тях вече не са между живите. В Европейския парламент бе зеленото знаме на Горянското съпротивително движение. Хора, които са били осъдени на смърт, донесоха в Европейския парламент своите вериги, с които като смъртници са били оковани.

Ще спомена Крум Хорозов, чиято изложба за лагера „Белене“, със скиците от бараките на концлагера, моите колеги видяха.

Председателят на Европейския парламент [Ежи Бузек], колегите от другите държави разбраха, че България е била първата, която се е опълчила на наложеното с изключително голямо насилие комунистическа диктатура.

Горянското движение е първото въоръжено съпротивително движение в Европа срещу комунистическия режим. Това не се знае! Затова, че не се знае, ние сме виновни. Ние сме в огромен дълг към всички страдалци на комунистическия режим.

Затова искам да призова сегашните колеги в българското Народно събрание като приоритетен закон, тук виждам, че има и колеги от българския парламент, да бъде прието изменението в закона от 2000 г. [Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет 2000 г.] и комунистическите символи да не бъдат вече на обществени места в България.

Поклон пред жертвите на комунистическия режим!

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов