|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Протестиращите поискаха операция "Чисти ръце" срещу кадрите на Държавна сигурност във властта ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 16 Октомври 2013 16:26

alt
Инициативен комитет от представители на протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски внесе в деловодството на Народното събрание днес искане за Национален референдум за Държавна сигурност, съобщи Българската национална телевизия.

Въпросът, който протестиращите предложиха да се постави, е дали трябва да се забрани достъпът до класифицирана информация и участието в управлението на държавните и местните власти на служители и агенти на бившата Държавна сигурност.

Пред „По света и у нас” инициаторите заявиха, че заедно със събирането на минимум 200 000 подписа през следващите три месеца искат да подложат на широк обществен дебат темата за присъствието на бивши служители на тайните служби и обучавани в КГБ агенти в сферата на енергетиката и икономиката.

„Искаме да се случи операция „Чисти ръце”. Този референдум е първа стъпка от „Чисти ръце”. Без да се ограничат служителите на Държавна сигурност от високите постове в сектор „Енергетика” и сектор „Сигурност” този преход ще продължи да става по този порочен начин. Агентите, които са много услужливи към олигархията – искаме да прекъснем тази връзка между олигархия и държавна власт", заяви Цветозар Вълков, председател на инициативния комитет на протестиращите.

Искането става факт броени дни, след отмяната на единствената лустрационна бариера за кадрите на ДС в Закона за радио и телевизия от Конституционния съд. Той беше сезиран от група депутати от БСП и ДПС през януари 2013 г. за отмяната на текстовете, които от 1998 г. насам не позволяваха на сътрудници на ДС да са в ръководствата на БНТ, БНР и Съвета за електронни медии.

Сайтът desebg.com припомня, че сектор „Енергетика” е един от малкото, който изобщо не присъства (случайно или не) в задължителните проверки на закона за досиетата заедно с монополите.

До момента нито една парламентарно представена политическа партия не е направила предложение за допълнение в закона за досиетата за публичното огласяване на агентурното минало на ръководните постове в енергетиката от 10 ноември 1989 г. насам.

Вижте неотдавнашен коментар на журналиста и основател на desebg.com Христо Христов за този „пропуск”.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов