|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Румънският Конституционен съд: Няма давност за престъпленията на комунизма ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Събота, 14 Декември 2013 09:45

alt

Конституционният съд в Румъния реши, че няма давност за убийствата – решение, което открива пътя за осъждане на палачите на комунистическия режим 23 години след неговото падане, предаде Агенция „Франс прес” (АФП).

Според съдиите нито престъпленията (на палачите на комунистическия режим – бел. АФП), нито наказателната отговорност или изпълнението на наказанието имат давност. Това заяви пред журналисти председателят на Конституционния съд Аугустин Зегреан.

Конституционният съд е констатирал, че член от Наказателния кодекс, съгласно който геноцидът, военните престъпления и престъпленията срещу човечеството не подлежат на давност, каквато и да е датата, когато са били извършени, е конституционен, се посочва в съобщение.

Румънският институт за изследване на престъпленията на комунизма приветства решението като „голяма крачка напред”, която ще позволи „да бъдат изправени комунистическите палачи пред съдиите”.

„Решението на Конституционния съд ще има основна роля в разследванията на престъпленията, извършени от комунистическия режим”, подчерта председателят на института Андрей Мурару.

Главната прокуратура обяви през есента, че е започнала съдебно преследване за „геноцид” срещу бивши коменданти на трудов лагер и затвор, където около сто политически противници на комунистическия режим са загинали преди 50 години. Но имаше съмнения по отношение на тази стъпка, тъй като някои твърдяха, че е изтекла давността за тези престъпления.

Данните за някои разследвания, които са предприети срещу началници на затвори и лагери при комунистическия режим в Румъния през тази година бяха изнесени от председателя на Румънският институт за изследване на престъпленията на комунизма Андрей Мурару на международната конференция „Преходът в Източна Европа през документите на комунистическите тайни служби”, организирана от комисията по досиетата, която се проведе на 26 ноември 2013 г. в София.

В България проблемът с давността на извършваните от комунистите убийства в лагера край Ловеч (1959-1962) доведе през 2006 г. до прекратяване на съдебния процес, разследването на който започна още през 1990 г. (виж обзорен текст на опитите да бъдат осъдени комунистическите престъпления в България тук).

През 2012 г. Румънският парламент прие закон за лустрация на функционери от периода на комунистическия режим в Румъния. През октомври 2013 г. българския Конституционен съд отмени единствения лустрационен текст срещу сътрудниците на ДС в Закона за радио и телевизия, който не им позволяваше да участват в ръководните органи на БНТ, БНР и Съвета за електронни медии. Конституционният съд беше сезиран от група депутати на БСП и ДПС в 41-то Народно събрание.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов