|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентът наложи „тиха” лустрация на агентите от ДС при награждаване с държавни ордени ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Петък, 08 Април 2011 22:47

Кандидатите за награждаване с държавни ордени и отличия ще преминават през задължителна проверка за принадлежност към Държавна сигурност.

Текстът, приет от народните представители днес при гласуването на второто четене на промените в Закона за ордените и медалите, утвърждава т. нар. „тиха лустрация”, застъпена в закона за досиетата, действащ от 2006 г.

При липсата на политически консенсус за приемането на цялостен Закон за лустрация и почти всички отменени от Конституционния съд опити за частична лустрация в определени сфери, използването на предварителната проверка в момента е най-ефективният механизъм за налагане на бариера пред сътрудниците на репресивните органи на БКП, включително и отличаването им с държавни ордени и медали.

Приетият текст се различава от базисното решение, гласувано на първо четене в началото на декември 2010 г. Тогава по предложение на Синята коалиция (вносител Лъчезар Тошев) депутатите от ГЕРБ подкрепиха идеята сътрудниците на ДС да не бъдат награждавани с ордени и медали.

Според вносителя депутата Лъчезар Тошев въвеждането само на проверка за принадлежност към бившата Държавна сигурност е недостатъчна стъпка, защото не се взима отношение по въпроса редно ли е тези лица въобще да бъдат награждавани. Национално представително проучване на НЦИОМ от ноември 2010 г. показа, че 58 процента от българските граждани не одобряват практиката сътрудници на ДС да бъдат награждавани с отличия на съвременна България.

. Народните представители от ГЕРБ прокараха и предложението на колегата си Красимир Велчев, след извършване на задължителна проверката от комисията по досиетата и при условие, че е установена съпричастност към ДС на дадено лице, парламентът да реши дали то може да бъде наградено. В момента президентът награждава с ордени и медали по предложение на председателя на Народното събрание или на Министерския съвет. С новите промени предложението за решение ще се прави от цялото Народното събрание.

Практиката за награждаване на агенти на ДС беше наложена след избирането на Георги Първанов за президент, самият той секретен сътрудник „Гоце” на Първо главно управление на ДС. Връх на публичното недоволство от нея беше изразено при награждаването на последния главен прокурор при Живков Васил Мръчков от Първанов през 2004 г. През 2009 г. комисията по досиетата обяви, че Мръчков е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС в периода 1973-1980 г. под псевдонима "Юриста". Проф. Мръчков оглавяваше Съвета по законодателство в 39-то Народно събрание. След бурното недоволство от ДПС и десните в парламента президентът замени ордена "Стара планина" и го удостои с по-ниския орден "Св. св. Кирил и Методий".

Други сътрудници на ДС, които президента Първанов (също секретен сътрудник "Гоце") е награждавал, са Ахмед Доган, Петър Манджуков, Тодор Батков, Радосвет Радев, Тошо Тошев, Христо Друмев и др.

В сряда ГЕРБ отказаха предложените от Синята коалиция лустрационни промени в Закона за дипломатическата служба с мотива, че те ще бъдат атакувани пред конституционния съд  и по всяка вероятност отменени.

В момента няколко ключови министерства, сред които МВР и МВнР, се възползват от предварителната проверка по закона за досиетата при назначаването на ръководни кадри във държавните ведомства.

 

Коментари 

 
+1 #9 Историк 2011-04-12 10:26
Светлине, кажи на Иванчо, който уж много знае, а все се чуди защо така ставало. Защото, Иванчо, ЦК на ДКМС ми открадна заслужена награда от международна младежка бригада-екскурзия до СССР и аз все още не съм посетил тази империя на злото, и не съм се поклонил пред мумията на Ленин. Същото се отнася и за школите на КГБ, където на Иванчо му се ще да ме изпрати.
 
 
+1 #8 Светлин 2011-04-12 04:32
Определно сте прав,хиляди пъти сте прав,а колко са тези,които ще Ви разберат и подкрепят. Никой,нито един. У нас всичко едозирано=прехода,антиком унзма и пр.
 
 
+1 #7 Историк 2011-04-11 12:47
Към Светлин и Мария. Понеже тези коментари трябва да имат връзка със статията на г-н Христов за "тихата" лустрация, аз ще продължа с темата за ДАА "Архиви". След толкова години "ПРЕХОД", стигнахме отново тази държавна структура да бъде поднесена на тепсия на ДС с назначаването за председател на проф.Бакалов, по известен като агент Борис от Шесто. До "пенсионирането" му на 02.03.т.г., можете ли да си представите с какво се занимавал цели 18 месеца, като се има предвид, че и министърът му е агент ДС с три псевдонима?!? Нека, да поразмишляваме над този казус.
 
 
+1 #6 Светлин 2011-04-10 16:22
Г-жа Мария, малка рорекция. Онези "българи"-българоубийците са предали и продали душите си на най-голяматабандитс ка организация в историята за всичко времена. Коминтерна и КПСС(ВКП). Те просто не са хора.За голямо съжаление,все още те управляват съдбините ни и никога не може да се промени нищо. Вземете и сегашния порцион-разкриват се лични досиета,това е добре,похвално. Но никой не разкрива оперативните дел,или с малки изключения. Акциите на ДС зада граница и вътре в страната показват реалната същност на комунистическия режим. Това,което се пуска в обръщение е пресято много пъти и не може да доведе до "бум" в изследванията на комунистическат а диктатура.
 
 
+1 #5 :Мария 2011-04-10 11:57
Уважаеми г-н Светлин,аз определено не съм капацитет по българска история.Този блог ме привлече с документите и харизматичната личност на г-н Христов,който съм гледала в телевизионни изяви.Смятам да си купя неговите книги и да се просвещавам.По спомени на мои близки,България е била една чудесна държава,до идването на комунистите на власт.Намирам,че е чудовищно българи да убиват българи,само защото са различни.Смятам,че историците имат много работа,защото младите трябва да учат по учебници,показв ащи им реалността,а не фалшфикати.Живяла съм в чужбина и познавам европейските норми и много бих искала ,всичко това да се случи и у нас.
 
 
0 #4 Светлин 2011-04-09 21:49
Г-жа Мария,Вашите думи си стоят,казвате,ч е Филов е :"...заради неговата съпричастност към нацисткия режим...". За кой нацистки режим говорите-в Германия,или евентуално в България,защото комунистическат а сган и до днес твърди,че България е била "нацистка държава" преди Девети. Проф Филов е сътрудничил с Германия,както и ссъс Съветския Съюз,което съвсем не го прави съпричастен с болшевишкия режим. Знаете ли колко пъти се есрещал със съветски представители и дипломати. Българските власти съвсем не са виновни,че близо 80 милионния немски народ е избрал нацистка партия на влсат,нито че за кнацлер на Германия е назначен Адолф Хитлер. Нито пък,че е еимало фашистки режим в Италия и частично в Унгария.Нито пък че в Русия са правили болшевишки преврат. А за това,,което казвате,че тепърва...никакво тепърва няма да има сганта се скри,никой не може да я пипне с пъст,нали виждате какво загалвие стои на една от темите "Българските архиви изнесени от Москва". И това подсказва ли Ви,че у нас се води антикомунистиче ска пропаганда,абсо лютно не. Кой и как е изнесъл българските архиви от Мскава,я си отговорете на тпзо въпрос.
 
 
-1 #3 :Мария 2011-04-09 15:43
Уважаеми г-н Светлин,никога не съм казала,че проф.Богдан Филов е бил нацист,или,че в България е имало нацизъм.Става дума за колаборация на българското правителство с нацисткия режим в Германия.Всички убити от т.н.народен съд-проф.А.Станишев,проф.Б.Йоцов,Димитър Шишманов,Светос лав Помянов,Павел Груев и др.,тепърва историята ще изяснява вината на техните убийци.Историята не прощава и както е казал Гьоте:"На таз земя за всеки грях се плаща".Има много скрити,изопачен и и непрочетени страници в българската история.
 
 
0 #2 Светлин 2011-04-09 15:25
Г-н Христов,няма ли край тази наивност у нас. Сътрудниците няма да бъдат награждавани,а щатните служители може,така ли?. Мария Б. Филов изобщо не е бил нацист,никога не се е изяснявал като такъв,никога не е изповядвал подобни убеждения. Имал определно прогермански убеждения. Чела ли сте спомените му.Не може един човек да е нацист и никъде в своя дневник да не е казал една положителна дума за нацизма. От какво се е страхувал,я кажете. Вкл и комисарят по евр. въпрос Белев. И министър Грабовски. Никакъв нацизъмв България нее ималоп-нито структура ,нито дух в държавата. Той е определен като такъв от комунистическат а пропаганда,те определиха и Цар Борис за фащист и агент.
 
 
0 #1 :Мария 2011-04-09 13:12
Световната общественост осъди нацисткия режим и в Германия бе проведена денацизификация .Световната общественост осъди комунистическия режим и трябва да бъде проведена декомунизация,в страните ,където е съществувал.В България управляваше БКП,а нейният репресивен орган бе ДС.За какви ордени и медали става дума,на хора съпричастни към тази система?Докога български безумия?Случаят с проф.д-р Богдан Филов,не е ли показателен?Ставаше дума за един от най големите български учени,с безпорен принос в развитието на археологията,но само заради неговата съпричастност към нацисткия режим,евреите се възпротивиха,да бъде наречена улица на негово име.Стана ми криво,но съм длъжна да се съобразя с чувствата на този тъй изстрадал народ, от нацистките престъпления.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов