|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Симеон Дянков: Кадрите на Държавна сигурност управляват банките в България ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 06 Август 2015 10:15

alt
Общо 72% от собствениците и мениджърите на банки в последните 20 години са от бившата ДС, заяви днес в предаването „Здравей България” по Нова телевизия бившият финансов министър в правителството на ГЕРБ Симеон Дянков.

Според него премиерът Бойко Борисов не е зависим от бившите комунистически служби, но косвено е повлиян от натиска от страната на лидерите на АБВ и ДПС, който са свързани с тях.

„България все още е единствената държава, в която няма забрана за това сътрудници на Държавна сигурност да заемат ключови позиции“, коментира още Дянков, поканен по темите ръководството на БНБ и фалита на КТБ.

Той изрази своите подозрения, че политиката в България продължава да е под властта на тези хора и те влияят постоянно на събитията в страната.

По време на своето участие във властта обаче Дянков не е взимал отношение към влиянието на тоталитарните комунистически служби върху прехода, както и в частност върху банковия сектор.

По този начин той се присъединява към онази група политици, които коментират наследството на Държавна сигурност, едва когато са извън политиката или в опозиция.

Ния политическа сила или коалиция в настоящия парламент не е включила проблема с лустрацията в своята предизборна дограма или е поставяла въпроса след влизането на представителите ѝ в 43-то Народно събрание.

Миналата година Комисията по досиетата обяви в редица решения сътрудниците на комунистическите служби в банките, като единствено в ръководството на „Райфайзенбанк” не фигурират такива. Почти всички медии в България обаче се отнесоха с пренебрежение към изнесената информация и тя не беше отразена, като по този начин през последните години упорито се налага скрита цензура на дейността на Комисията.

Примерът с разкритията на Комисията миналата седмица за банкера на фалиралите през 1996 г. Банка за земеделски кредит и Добруджанска банка Атанас Тилев е показателен - нито една голяма медия или телевизия разпространиха новината (или предизвика дискусия), че са открити архивни документи за Тилев в Първо главно управление на ДС извън унищоженото му от досие "РУМЯНЦЕВ" през 1993 г. от тогавашния директор на Националната разузнавателна служба ген. Бриго Аспарухов, които разкриват, че Тилев е бил специален агент под контрола на КГБ.

Отделно през 2009 г. Комисията по досиетата разкри, че първите трима председатели на БНБ след 10 ноември 1989 г., до 1997 г. са сътрудници на бившата ДС (виж досиетата на Иван Драгневски, Тодор Вълчев и Любомир Филипов).

Първият опит да бъде наложена лустрация на кадрите на ДС е по време на управлението на СДС през 1992 г. с вкарването на лустрационен текст в Закона за банките и кредитното дело. Тази частична лустрация обаче е отменена от Конституционния съд.

Единственият цялостен законопроект за лустрация е предложен от Народен съюз, коалиционен партньор на СДС през 1998 г., но тогава той не е подкрепен от премиера Иван Костов и президента Петър Стоянов, след което и от парламентарната група на СДС.

България е единствената страна от бившия социалистически лагер заедно с Русия, в която не е прилагана лустрация. Последната страна, която направи това е Румъния, където беше приложена лустрация в изпълнителната, законодателната и съдебната власт.

Вижте повече за пропуснатите моменти за прилагане на лустрация в България – ТУК.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов