|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
И Софиянски след Костов: Сбъркахме, трябваше да направим лустрация ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Събота, 20 Април 2019 21:24

alt

„Ние, десните, сбъркахме. Ако трябваше да правим лустрация, ние трябваше да я направим на третата, четвъртата година откакто поехме управлението на страната”.

Това заяви бившият служебен премиер (1997) и кмет на София (1995-2005) Стефан Софиянски по БНТ днес (20 април 2019 г.).

Изявлението му идва по-малко от 10 дни след признанието на премиерът (1997-2001) и бивш лидер на СДС Иван Костов заяви, че една от грешките на прехода е пропускът на десните да направят декомунизация, но като причина за това той не посочи липсата на политическа воля и последователна политика, а се оправда с твърдението, че „обществото нямаше нагласа”.

Коментарът си за лустрацията Софиянски направи в студиото на БНТ, където основно говори за необходимостта на нова Конституция.

От известно време бившият политик от СДС се изявява по медиите именно покрай твърдението, че пише нова конституция с екип от юристи, без да е ясно в качествено си на какъв прави това.

От краткия му коментар за лустрацията стана ясно, че той не разбира (или поне не обясни) същността на лустрацията, при която за известен период от време не се допускат на ръководни постове бивши кадри на тоталитарната БКП, кадри на казионни организации като ОФ, ДКМС и др., както и лица от тоталитарните комунистически служби.

Софиянски обаче представи лустрацията „като публичност на хората, които са ангажирани със службите”. Изглежда обаче и Софиянски е забравил фактите. Сайтът desebg.com припомня, че именно СДС, както и лично тогавашният премиер Иван Костов и президентът Петър Стоянов отказаха да подкрепят внесения от Народен съюз на Анастасия Мозер цялостен законопроект за лустрация.

Интересно е, че служебният кабинет на Софиянски е пълен с щатни и нещатни сътрудници на Държавна сигурност, а при осветяването им от Комисията по досиетата преди години бившият служебен премиер публично е заявявал, че не е имал проблем с това, че някои от министрите му са били свързани с ДС.

Като кмет Софиянски също е работил с лица от ДС, един от които е неговият заместник Минко Герджиков, зам.-кмет на столицата по финансовите въпроси (2003-2011).

Стефан Софиянски подаде оставка като кмет в третия си мандат в разгара на кризата със столичния боклук през лятото на 2005 г. и както сам призна тогава, защото „последната година почнах да губя доверието на софиянци”.

Същевременно той се кандидатира за народен представител и влезе като такъв в 40-то Народно събрание (2005-2009), по време, когато срещу него прокуратурата водеше четири дела за корупция, по които впоследствие беше оправдан.

Още преди да напусне кметския стол, след напускането си на СДС, Софиянски създаде през 2001 г. самостоятелна партия Съюз на свободните демократи.

Чрез нея той печели третия си кметски мандат (2003), а през 2005 г. в коалиция Български народен съюз (БНС), заедно с БЗНС-НС на Анастасия Мозер и ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов печели място в парламента с  5,1% и 13 депутатски места.

Последните избори на които Софиянски се е явявал са за местни избори през 2011 г., когато е кандидат за смет на София, издигнат от коалиция Общност на демократичните сили.

Изборите обаче приключват катастрофално за него, като печели едва 7757 гласа или 1,6%.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов