|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Лустрацията за кадрите на ЩАЗИ в Германия е удължена до 2019 г. ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Дойче веле   
Неделя, 02 Октомври 2011 11:32

Лустрацията за агенти и кадрови служители на ЩАЗИ - бившият репресивен апарат на Германската единна социалистическа партия в Германия, е удължена до 2019 г., съобщи радио Дойче веле.

С гласовете на мнозинството е приета нова поправка, с която срокът за проверките за агентурно минало се удължава до 2019 г.

С това управляващите демонстрират, че са против тегленето на чертата под престъпленията на миналото. Само през 2010 г. в комисията по досиетата са постъпили 90 000 молби за проверки в архивите.

.

 

Законът за досиетата на ЩАЗИ, който се поправя вече 8-ми път, позволява на всеки работодател да прави проверки за агентурно минало не само на ръководните кадри в даден държавен орган, но и на ръководителите от втория ешелон в тези служби, на високопоставените полицейски офицери и на съдиите.

В тази категория попадат също и бившите почетни кметове. За започването на дадена проверка не е необходимо да има съмнения за агентурно минало. Или както пояснява либералният депутат Райнер Дойчман: „Искаме да предотвратим това, хора от бившите структури на властта днес да правят кариера в публичния сектор.”

 

Освобождаване на сътрудниците на Щази от комисията по досиетата

С промяна в закона за досиетата на Щази германският парламент  реше от комисия по досиетата да бъдат освободени всички служители на бившата ЩАЗИ, които работят в нея. Предложението за това е направено от новия председател на комисията  Роланд Ян. Вече две десетилетия след рухването на Берлинската стена бивши служители на ЩАЗИ работят в комисията по досиетата за бившата тайна полиция на ГДР.

В момента от общо 1 600 души, които работят в държавния орган, 45 от тях са бивши служители на ЩАЗИ. Те са назначени в началото на 90-те години от първия шеф на комисията Йоахим Гаук.

Идеята тогава била, че те ще помагат на останалите сътрудници да се ориентират по-добре в сложната система от регистри и дългите  общо 111 километра рафтове с папки и досиета. Други от „бившите” пък са получили тогава работата си тъй като са заемали сравнително безобидни постове – работили са за Щази като шофьори или охранители.

Новият председател на комисията по досиетата Роланд Ян е твърдо решен, че повече няма да търпи това положение. 58-годишният журналист и бивш правозащитник от ГДР, лежал навремето 6 месеца в затвора, а по-късно насилствено изселен във Федералната република, казва: „Всяка жертва на репресиите, която идва при нас, може още на входа да бъде посрещната от бивш служител на Щази.” По думите му, това е шамар за потърпевшите, затова и много от тях не се обръщат към комисията по досиетата.

Поисканото от Роланд Ян преместване на бившите служители на ЩАЗИ на друга работа предизвика истински спор между управляващи и опозиция по време на гласуването на поправка към закона за досиетата. Тя се наложи, тъй като в края на тази година изтича срокът на проверките за агентурно минало в обществения сектор.

Докато представителите на мнозинството не виждат проблем за преместваненето на бившите служители на ЩАЗИ на друга работа и при същото заплащане, то опозицията е против. Тя твърди, че новият параграф в закона нарушава конституцията и трудовото законодателство на Германия.

 

Повече за тайната полиция на комунистическия режим в ГДР може да прочетете в:

ЩАЗИ - Щит и меч на диктатурата

ЩАЗИ - Дългата ръка на разузнаването

ЩАЗИ - Империятата Коко и следите на червените милиони.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов