|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Росен Плевнелиев обеща „тиха” лустрация в президенството ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 10 Ноември 2011 21:29

Всеки постъпващ на работа в президентството ще бъде проверяван за принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Това заяви новият президент Росен Плевнелиев на среща с Петър Стоянов, президент на България в периода януари 1997 г. – януари 2002 г.провела се на връх 22-годишнината от 10 ноември 1989 г.

По закона за досиетата всеки ръководител на институция или организация има право да извършва предварителна проверка за принадлежност към ДС или Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА на лицата, работещи там или кандидатстващи за работа.

Резултатите от проверката, която се извършва от комисията по досиетата не се огласяват публично, но на тяхна база съответният ръководител може да се съобрази с евентуално назначение на хора, свързани с репресивния апарат на БКП.

Подобна проверка на служителите на президентската администрация би се извършвала за първи път от промените насам. За изминалите 22 години през президенството на различни постове са преминали общо 24 сътрудници на ДС по време на мандатите на президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов.

От разкритите 24 сътрудници 13 са назначени при президента Първанов. Комисията по досиетата ги обяви с решение №8 от 19 юли 2007 г., решение №9 от 25 юли 2007 г. и решение №225 от 27 май 2011 г.

.

 

От края на миналата година, след обявяването на агентите в българската дипломация проверки на кандидатите за работа или ръководни постове се извършват от МВнР, МВР и Министерството на отбраната. Преди това от процедурата на предварителна проверка, която се определя като „тиха” лустрация, са се възползвали някои политически партии като ДСБ и ГЕРБ, научни и синдикални и неправителствени организации.

След срещата с Петър Стоянов Росен Плевнелиев потвърди, че първият указ, който ще подпише при встъпването си в длъжност на 22 януари 2012 г. ще е за отзоваване на действащите дипломати с досиетата. Според така ще покаже, че е честен с избирателите и този акт ще е символ на изпълнено обещание.

„Започналият преди 22 години преход от тоталитарна държава към демокрация не е завършил. При приключването му трябва да има работеща държава”заяви още новоизбраният президент Росен Плевнелиев.

 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов