|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Словакия реже пенсиите на номенклатурата и репресивния апарат на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 25 Юни 2021 10:27

alt

 

Парламентът на Словакия гласува в сряда (23 юни 2021 г.) закон, с който ще бъдат намалени значително пенсиите на бившата номенклатура и репресивен апарат от времето на тоталитарния комунистически режим, съобщи Радио „Свобода“.

Законът ще влезе в сила от 5 август тази година и с него в Словакия ще се поправи една несправедливост, произтичаща от факта, че пенсиите на бившите комунистически ръководители и щатните сътрудници на репресивните тайни служби са много по-високи от средните в страната.

В закона се посочва, че „ще бъдат намалени пенсиите на бивши функционери, служители и активисти на организации и органи на комунистическия режим, които активно са поддържали тоталитарния режим, нарушавали са основни човешки права и свободи“.

Законът ще засегне участници в политически преследвания, главната цел на които е била „да поддържат тоталитарния режим на всяка цена“.

Институтът за национална памет на Словакия е натоварен да изработи регистър на тези лица.

Интересно е, че законът също така ще засегне и съпрузите и съпругите на починали комунистически функционери и кадрови служители на тоталитарните репресивни служби на комунистическия режим, които получават след смъртта на съпруга (та), които са били част от тази номенклатура или служби, част от неговата (нейната) пенсия.

Подобни действия бяха предприети преди няколко години и в Полша. В България приемането на подобно законодателство е в сферата на фантастиката.

Нито едно политическо мнозинство у нас след 1989 г., определило се като дясно, което е било на власт, не извърши необходимите стъпки за декомунизация на страната, като се изключи закона за отваряне на досиетата на комунистическия режим през 2006 г., приет след силен обществен и международен натиск, срещу който и до днес продължава съпротивата на бившите комунисти и техните креатури в различните власти.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов