|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Лустрацията в Румъния е под въпрос ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Вторник, 24 Април 2012 19:25

Приетият на 28 февруари 2012 г. Закон за лустрацията в Румъния е поставен на изпитание, след атакуването му пред Конституционния съд.

„Частта, с която в закона беше включена и категорията на прокурорите е подложена на преценка за съответствие с конституцията на Румъния”, заяви за desebg.com Роксана Рознеану от пресцентъра на румънския парламент.

Прокурорите от време на комунистическия режим са включени в категорията на лустрираните лица по предложено на парламентарната група на Демократичния съюз на унгарците в Румъния.

След приемането на закона Асоциацията на прокурорите в Румъния, Асоциацията на магистратите и главният прокурор на Румъния са сезирали Върховния съд и Върховния касационен съд относно възможните елементи, които нарушават Конституцията.
На базата на това сезиране 89 върховни съдии са обсъдили през март 2012 г. елементите, които биха могли да ограничат конституционните права на тези, които са посочени (към които е насочен лустрационния закон) в закона. .

С мнозинство на гласовете, съдиите са приели са установили, че лустрацията на прокурорите (член 1, буква г от закона за лустрацията), нарушава Конституцията. По този повод върховните съдии са сезирали Конституционния съд, който трябва да се произнесе по казуса.

От преслужбата на Върховния съд и Върховния касационен съд потвърдиха пред desebg.com, че с решение N1 от 7 март 2012 г. върховните съдии са се обърнали към Конституционния съд с жалба за липсата на конституционност на текста за лустрация на държавните обвинители при комунизма.

Според Закона за лустрацията забраната за заемане на ръководни държавни длъжности в срок от 5 години се отнася за  бивши ръководители  и активисти на румънската комунистическа партия и комсомол, членове на правителството и Върховния съд, ръководители на Главната прокуратура, ръководители на дипломатически и консулски мисии в чужбина, а също сътрудници  на комунистическите тайни служби, както и други чиновници на държавна служба в периода 6 март  1945 г.  – 22 декември 1989 г.

Приемането на лустрацията в Румъния има дълга история. Първият вариант на закона е инициирана от Националната либерална партия (сега в опозиция) през 2005 г. Първоначалната версия е приета през юни 2010 г., но е обжалвана в Конституционния съд. Той обявява закона за противоконституционен.

През следващата година възможността от законодателно уреждане на лустрация в Румъния се обсъжда от Сената и Камарата на депутатите. През февруари 2012 г. новият вариант на закона е гласуван без обаче да бъде обнародван и подписан от президента. Очаква се Конституционният съд отново да се произнесе върху частта за прокурорите.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов