|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Телевизионният журналист Веселин Дремджиев е с принадлежност към Шесто управление на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Медии
Написано от Христо Христов   
Вторник, 04 Юни 2013 12:54

alt
Телевизионният водещ Веселин Дремджиев е с агентурна принадлежност към Шесто управление на бившата Държавна сигурност.

Това установи комисията по досиетата при проверка за принадлежност към комунистическите тайни служби на водещите журналисти в телевизия „България Он Ер” (решение №.2-183 от 29 май 2013 г.). От проверените 10 журналисти, попадащи в категориите на лицата, подлежащи на задължителна проверка според закона за досиетата, е установено само агентурното минало на водещия журналист.

Той е разкрит като агент „БОГДАН” на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия от 1985 г. агентурната му дейност е свързана с отдел 02 на Шесто, който отговаря за борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност сред младежта и спорта, българските и чуждестранните студенти, аспиранти, специализанти и преподаватели и по-специално за отделение 02, натоварено с „вражеските” прояви сред младежта в страната и международния младежки и спортен обмен.

 Според публикуваната от комисията по досиетата информация личното и работното дело на агента са унищожени с протокол през януари 1990 г. Неговото име обаче е запазено в картотеката на ДС и в регистрационния дневник на Шесто управление.

Веселин Дремджиев (1958) е обявен в качеството му на директор на „Новини” на телевизия „България Он Ер”. Той е и водещ на предаването „Денят Он Ер”. Неговото име беше обявено за първи път през 2009 г., когато комисията по досиетата оповести дълъг списък със сътрудниците на комунистическите тайни служби в частните електронните медии. Дремджиев тогава беше новини и актуални предавания в „ТВ СЕДЕМ” ЕАД и Водещ новини в същата телевизия.

Потърсен за коментар от desebg.com Веселин Дремджиев посочи, че коментирал при първото огласяване на името му от комисията през 2009 г. „Тогава направих коментар в ефира на ТВ7 и го повторих пред в. „Дневник”. Нямам какво да прибавя”, обясни той.

Сайтът desebg.com публикува коментара му, направен пред в. „Дневник” преди 4 години:

„Не съм изненадан, че съм в регистрите, защото и сега, и по времето на комунизма мои най-близки роднини са емигранти в Италия, Белгия и в Щатите. Дядо ми е бил царски офицер и при всяко искане за пътуване зад граница, както и при връщането ми бях привикван на разговор в милицията. Няма нито ред, писан от мен.

Схемата, при която за сътрудници се обявяват хора, за които е открито само едно картонче, е смешна и глупава. Странно е в един кюп да се вкарват и палачите, и жертвите.”

Журналистическата кариера на Дремджиев започва във вестник „Народна младеж”. , Освен в телевизиите „България Он Ер” и ТВ7 той е работил  като новинар в късните новини и в „По света и у нас” по Канал 1 през 90-те години, а след това става част от екипа на Ефир 2 на БНТ. Дремджиев е и едно от лицата на „Всяка неделя”. Работил е и в несъществуващото вече радио „Франс Интернасионал”.

Телевизията „България Он Ер”, в която Дремджиев е актуален директор на новинарския екип и един от водещите на предаването „Денят Он Ер”, е основата през септември 2011 г. Тя е собственост е варненската групировка ТИМ чрез авиационната компания „България Ер” (притежание на „Химимпорт” АД) и на варненският кабелен оператор „М-САТ Кейбъл” чрез „Холдинг Варна”. Самият Дремджиев е роден във Варна.

 

Коментари 

 
+8 #2 svetlan 2013-06-05 05:12
Уважаеми Г-н Исветлио,ще си позволим да изразим частично съласие с г-н Дерменджиев и частично несъгласие с Вас.Както почти всичко в комунистическат а ни кочина е сбъркано,така и антикомунизма на съвременен етап.Да,сганта направи всичко възможно това да стане,но и мнозинството от антикомунистите са си виновни за несъстоялата се борба срещу комунизма. Повечето от тях залагат на емоциите без да се съобразяват с елементарния обективизъм в анализа на комунистическия гнет.Той се определя от човешка ,политическа,ис торическа и пр. гледна точка като комунистически режим,или комунистическа диктатура.Кой създаде,кой крепеше,кой развиваше този режим?-това бяха българските комунисти,които наричаха своята терористична,ба ндитска и насилническа организация Българска Комунистическа Партия.От трите думи,вярна е само средната. Тази банда(сган) не беше нито българска,нито партия.
Комунистите узурпираха държавната власт и създадоха свои подбандитски,ре пресивни органи и институции-армия,разузнава телни служби,отечеств ен фронт,"политически" управления,отде ли,комитети и пр.Целия този механизъм беше репресивен-министерства,ор ганизации и др. Защото всичко беше подчинено на комунистите и тяхната доктрина. В държавата нямаше нищо НЕкомунистическ о,а за антикомунистиче ско да не говорим. Да,главна роля в репресиите играеше МВР и неговата ДС.
Репресиите обаче съвсем не се осъществяваха от агентурния апарат на ДС. Той беше помощник,сериоз ен фактор,но големите мърсотии не се вършеха от агентите,особен о тези зад граница. Там действаха служители,най-вече офицери от възможно най-вискоко ниво.
Никой не казва "режим(диктатура ) на ДС",а "комунистиески режим" или "режим на БКП". Значи ,ако някой иска декомунизация,т ой първостепенно трябва да се бори срещу комунистите и БКП,формално казано.ДС влиза в състава на БКП,въпреки,че организационно и юридически не е част от БКП. Но пък съгласно нормативните документи,всичк и служители на ДС трябваше да са комунисти и да членуват в БКП. Нали виждате как хитро са вързали нещата комунистите.А не всички агенти на ДС са били членове на БКП.И ако след прекратяването на комунстическия режим някой е искал да се бори срещу крепителите му,началото на тази борба трябва да е срещу комунистическат а сган-БКП.Разсекретяват се досиета на агенти на ДС,но държавно-комунистическит е архиви никой не ги разсекретява.
Г-н Христов ползва фразата "зависимост от комунистическот о минало".Което означава,че няма или не бива да има зависимост от комунистите днес,от комунистическот о настояще......Борбата срещу "репресивния апарат на БКП е само борба срешу бившите агенти на ДС". А срещу днешните комунисти,които са и вчерашни,няма борба,така ли? Да, но разума би трябвало да надделява-ДС и нейните приоритети са минало,архив и пр.Срещу кого се борят тогава някои борци-срещу "комунистическот о минало" и неговите бивши агнети и нищо повече. Но срещу днешните и вчерашните комунисти никой не се бори. Що за антикомунизъм и декомунизация е това.Ако има важни фактори в днешния живот на страната,най-малко това е бившата агентура на ДС.Да,може от днешните силни фактори да има и бивши агенти на ДС,но това не е толкоз важно. Важното е съвременната комунистическа сган и нейната пропаганда и доктрина. Несъмнено сред редиците й има и бивши агенти на ДС,но тяхната сила и влияние не са свързани с "достойнствата" им на бивши агенти на ДС.Днешните и вчерашните комунисти са основен движещ фактор в държавата и властта,а не бившата агентура на ДС преди повече от четвърт век.
За голяма радост има сайт за ДС,но за съжаление няма сайт за нейните родители-българските комунисти.Тях никой не ги докосва ...Така че,думите на Г-н Дерменджиев не са безстойности.Декомунизацията не се състои само от разкриване на част от агентуния състав на ДС по рачтончета,декл арации, предложения и одобрения за вербуване.

Не ДС са измислялли репресиите и престъпленията, а комунистите.ДС е била изпълнител. Но съгласно юристприденцият а,в даден състав на престъпление може да се вмени както на извършителите му,така и на организаторите му. А тук какво виждаме -"бой" по главите на някои бивши агенти на ДС,а всички останали комунисти никой не ги и посочва дори.И постояно се твърди,че ДС е репресивния апарат при комунистическия режим.Да,ама съвсем не!
Нашата група не счита такъв вид декомунизация за реална и полезна.
Далеч над нивото на агентурния състава на ДС е имало фактори,които са движели всичко.Дори агентите на ДС не са подозирали тези фактори,а това е върховния орган на комунистическат а сган-комунистическат а върхушка. Тя днес е избрана в Народното Събрание,тя управлява държавата,тя ще продължава да съсипва анрода,а не някогашните агенти на ДС. Те са спрели своето развитие,докато комунистическат а сган сие жива и развиваща се,богата,силна ,информирана.

ДС я няма,но комунистическат а сган си е тук.Срещу нея никой не се бори,а срешу мъртвата ДС има "борба".зтова резулататите са нулеви,затова комунистите взеха отново властта.А някои все още се "борят" срешу бившия агентурен състав на ДС. И отново борбата им ще е безполезна.
 
 
+18 #1 isvetlio 2013-06-05 00:12
Не само не е смешна и глупава, а напротив- съвсем подходяща ми се струва, за да ни разкрива имената на тези "Щастливци". По коментарите и биографиите им всеки от нас може да изведе своите заключения и отсъди по съвест.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов