|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Марин Райков за агента си в кабинета: Темата за ДС е част от чалгата на прехода ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 11 Април 2013 19:06

alt
След като сътвори гаф с назначаването на агент на бившата Държавна сигурност за зам.-министър, натоварен с преструктурирането на енергетиката, днес служебният премиер Марин Райков се опита да излезе от ситуацията с обяснението, че „темата за принадлежност към ДС е част от чалгата на прехода”.

На извънредно свикан брифинг Райков зае становище по въпроса с агентурното минало на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов, което беше официално оповестено вчера от комисията по досиетата

Буквално в началото на своето изявление той се обърна към представителите на медиите с думите:

„Поканих ви с известно неудобство, за да ви запозная с една моя позиция. Неудобство, защото темата в никакъв случай не е централна и, най-малкото, не е моята тема. Тя е част от чалгата на прехода и е свързана с въпроса за принадлежност към бившата Държавна сигурност.”

Служебният премиер даде да се разбере, че гледа да въпроса като опит „тази тема да се използва за дестабилизиране на администрацията”, но в същото време заяви, „че си запазвам правото да променя становището си по конкретния случай при наличие на категорични и автентични доказателства.


Доколкото съм запознат...

 Същевременно служебният премиер се опита да неглижира случая, като се впусна в субективна оценка на документите за Божан Стоянов, на чиято основа той е обявената неговата принадлежност към ДС.

„Стана ясно, че в архивния масив и в публично обявените от Комисията налични документи за г-н Стоянов няма изрично лично негово съгласие да сътрудничи, нито следа за извършвана каквато и да е дейност от него. Няма и данни за заличаване на документи. Доколкото съм запознат, наличните единствено картон и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на същия закон за досиетата”, коментира Райков.

Умишлено или не обаче в изброените документи той не включи предложението и рапорта за вербовка на своя зам.-министър, от които става ясно защо и с каква цел Стоянов е вербуван през 1988 г. и че доброволно е дал своето съгласие за това.

Премиерът посочи, че Божан Стоянов е назначен за заместник-министър на основата на издаден през 2008 г. документ от комисията, в която няма сведения за неговата принадлежност. Както обаче вчера стана ясно тогава от МВР комисията е получила отрицателен отговор. По това време тя все още не е притежавала картотеката и целия архив и не е могла да извърши собствена проверка, като при проверката на служебния кабинет, когато от приетите архиви от МВР агентурната принадлежност на Божан Стоянов е потвърдена.


Индиректните обвинения на премиера към комисията

Марин Райков разкри, че преди няколко дни е поканил председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов, за да му изкаже своята институционална подкрепа за дейността на независимия държавен орган. Също така той е благодарил, че е защитил неговото име и името на бившия премиер Сергей Станишев от опитите за манипулация с досиетата.

Това обаче не му попречи индиректно да прехвърли отговорността са случая Божан Стоянов именно на комисията по досиетата, заявявайки:

„Добре би било да придаваме повече стойност на своите становища, да не ги ревизираме без доказателства и да не даваме повод за спекулации на заинтересованите от дискредитирането на институциите и на Комисията среди. От 2008 г. досега нищо не се е променило в миналото на г-н Стоянов.”

Премиерът не споделя мнението, че изканията за проверки за принадлежност към ДС трябва да бъдат актуални подобно на свидетелствата за съдимост. „Членовете на моето правителство нямат нужда от 6-месечни индулгенции”, каза Райков като посочи, че комисията по досиетата е била създадена именно за да спре рекета и поставянето в зависимост. Затова той я подкрепял.

Божан Стоянов не пожела да коментира пред медиите случващото се и дори се опита да избяга от отговорите. Той буквално беше принуден от репортерите да отговори на въпроса дали принадлежността му е коментирана при номинацията за поста.

„Да, задаван е и такъв отговор е получен”, отрони той. На въпроса знаел ли премиерът Марин Райков за принадлежността Стоянов отговори: „Защо питате мен за това. Не мога да знам какво знае и какво не знае премиерът”.

По-рано през деня президентът Росен Плевнелиев отказа да отговори на въпроса, свързан с агентурното минало на зам.-министъра, като уточни, че той ще бъде коментиран от Марин Райков.

Премиерът е този, който по Конституция назначава зам.-министрите. При представянето на министрите от служебния кабинет държавният глава подчерта, че нито един от тях не е свързан с ДС, възползвайки се от предварителната проверка на кандидатите, която законът му позволява. За разлика от него Райков очевидно не е предприел този ход.

Определянето на една от най-важните теми на прехода, а именно принадлежността на хора от управлението към бившия репресивен апарат на БКП като „част от чалгата на прехода” от служебния премиер Марин Райков вероятно тепърва ще предизвика коментари. Показателно, че почти всички медии излязоха с тази негова „сентенция” в заглавията си след брифинга.

Един от първите коментари беше този на председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов. Пред desebg.com той заяви:

„Ако принадлежността съм ДС е чалгата на прехода, както е казал г-н Райков, аз не знам с какви очи ще погледна нишите партньори от Германия, Чехия, Полша, Унгария, които са в европейската мрежа на институциите, натоварени с разкриването на документите на ДС и установяването на нейните сътрудници.

Добре е да се знае къде се намират тези страни и как там решават този въпрос. Във всеки случай те не гледат на него като на чалга.”


ОЧАКВАЙТЕ:
Коментар: Кои са хората и институциите, които с изказването си Марин Райков автоматично постави в „чалга” клуба на досиетата и ДС.
Досието на Божан Стоянов: вербуван след доброволно на идейно-политическа основа да донася по линия „Младежи”.
Интервю с Евтим Костадинов.

 

Коментари 

 
+3 #2 svetlan 2013-04-12 17:14
Светлио,няма нищо нагло,всичко си е "по места".Направи само елементарно сравнение.Има лустрация само на бивши агенти на ДС. Но няма лустрация за щатни служители на ДС и техните началници. Има лустрация за агент,който е бил 3 месеца например такъв,а няма лустрация за служители на ДС,които имат стаж 30години в МВР-ДС.
Има лустрация за бивш агент,а няма лустрация за някой ръководен кадър в БКП,който е съсипвал безброй човешки съдби.
С какво агентите на ДС са по-лоши от партийните секретари на предприятия,учи лища,болници,ин ститути,комитет и,дори на организация като БСФС,които са "рязали" всичко,което не е било достатъчно комунистическо.
Един отявлен,дългого дишен комунист може да бъде президент,или министър,а бивш агент не може да е заместник-министър.
И какво излиза,определе н орган се произнася преди 5 години за някого,че не е бил агент,а днес се коригира и казва-не,нправили сме грешка,Г-н Стоянов е бивш агент на ДС. А кога драги специалисти по агентурния състав разбрахте този факт?-точно сега,когато го избраха на съответната длъжност. Значи,ако не го бяха избрали,той нямаше да бъде "огласяван".
Този способ от комунистическит е подмолни игри е създаден преди много десетилетия. Нека да се върнем само към 22юни 1941г.,когато Германия напада Съветския Съюз.Гордо и недовлоно гърми гласа на Молотов от говорителите,че 'немско-фашистките завоеватели' са нападнали мирния Съветски Съюз.А кога Молотов и Сталин разбраха,че "немските нацисти" са лоши,точно в зорите на неделния ден ли,когато Вермахта започна артилерийската подготовка и въздушните налети срещу съветските градове,ж.п. възли,летища,ск ладове и други обекти.
Не,нищо подобно,"германските нацисти"(болшевишката пропаганда ги пребоядисва на фашисти) са си били такива и предишния ден-21-ви юни. Те си бяха такива на 6 април ,само два месеца преди това,когато нападнаха Гърция и Югославия.Те си бяха такива,когато на следващия ден съветското правителство изпрати поздравителна телеграма на Райхсфюрера на Германия Адолф Хитлер и му пожела успешно завършване на поредната операция на Вермахта на Балканите,нареч ена "Марита" и на 9-ти април прекъснаха едностранно дипломатическит е си отношения с Кралство Югославия.
Така че драги Светльо,нищо ново по "слънцето на мира и милиционеро-социализма",както казваше Димитър Инкьов....
 
 
+3 #1 isvetlio 2013-04-11 21:10
Мн нагло изказване и не по-малко по-нагло от поведението на зам. министъра, който мигновенно трябваше да си депозира оставката и отлети в частния сектор, откъдето долетя. Що за безобразие!! Естествено би било Президентът още сега да се намеси и обоснове нетърпимостта на настоящето положение в ценностно отношение, още повече, че това служебно Правителство вероятно ще трябва да работи до втори вот на есен. Не вярвам обаче да се случи :(
Браво г-н Христов, за бързата реакция!!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов