|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Зам.-министър Божан Стоянов ще обжалва решението за досието си в съда ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Петък, 12 Април 2013 19:36

alt
Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов ще обжалва в съда решението на комисията по досиетата. Пред агенция „Фокус” Стоянов заяви, че има два документа на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

„Не съм съгласен с това, което са констатирали в последния и ще си търся правата в съда. Решенията на комисията по досиетата подлежат на съдебен контрол и аз ще обжалвам решението във Върховния административен съд (ВАС)”, каза Божан Стоянов.

Той ще обжалва решението възможно най-скоро в технически допустимото време.

На 10 април 2013 г. комисията по досиетата оповести данни от проверката на служебния кабинет, с която заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов беше разкрит като сътрудник на Пето районно управление на МВР-ДС в столицата под псевдонима „МЛАДЕНОВ” от 1988 г.

За 6-те години от началото на дейността на комисията има над 20 влезли в сила решенията на Върховния административен съд по жалби на лица, свързани с обявена принадлежност и всичките са спечелени от независимия държавен орган.

Най-сериозният съдебен пробив беше в началото на 2012 г., когато адвокатите на „синия” дипломат Стоян Сталев, сина на Живко Сталев, успяха да прокарат становище съдебния състав по делото му във ВАС да сезира противно на съдебната практика Конституционния съд. Със сезирането се искаше да бъде обявен за противоконституционен точно текста, по който се обявяват сътрудници с прочистени досиетата, каквото е това на Стоян Сталев. В него няма документи от самия агент, но има сведения от оперативните работници, както е и в досието на Божан Стоянов.

Противно на очакванията обаче тогава 12-те съдии от Конституционният съд приеха безапелационно решение, с което отхвърлиха искането и потвърдиха огромното обществено значение и действие на закона за досиетата и дейността на комисията.

Днес, преди агенция „Фокус” да разпространи заявлението на зам.-министър Стоянов, че ще отнесе случая в съда, Българският хелзинкски комитет излезе с декларация против вчерашното изявление на служебния премиер Марин Райков, с което той определи „съпричастността към ДС като част от чалгата на прехода”.

Също днес Демократична гражданска инициатива – Движение за граждански контрол поиска оставката на новоназначения зам.-министър с агентурно минало с декларация  от министъра на икономиката Асен Василев преди заседанието на Обществения съвет към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 

Коментари 

 
0 #3 svetlan 2013-04-21 00:17
Г-н Исветльо,кои са "про-европейските" и кои не са такива правителства? Дори и комунистическит е правителства се определяха за "проевропейски",още повече един от комунистическит е лидери беше избран за председател на европейска партия.
Критерий е дали правителствата са комунистически( или служещи на комунистическат а сган),или не са,а не по "фактора Европа".Точно президент-комунист ни вкара в НАТО-Георги Първанов,който пък е бил и агент на ДС. Или Ръковоството на НАТО не се интересувало от този факт,или не го е счело за важен.

Не,съвсем не е нужно да се оттегля от Г-н Стоянов,защото нищо лошо не е направил,или поне не се знае да е направил. Дори не агент,ами и началник на Управлелние на ДС да е бил.

Исветлио,думата "син" нищо не означава,тя е пасивна,инертна и нищо неозначаваща дума.Българската простотия е довела една жена , работеща за комунистическат а сган да създаде внимавай много драги Исветльо ,"Синьо единство". И никой не казва нищо.Всичко спи.Само комунистите не спят,те си гонят работите ,при това много успешно.
 
 
0 #2 isvetlio 2013-04-20 19:48
Мисля "син" го нарича, г-н Христов, защото влиза в публичния живот и професията си през все про-европейски скроени правителства и президента Желев.

Иначе, доста жалко е да печели време с подобни маневри този г-н Стоянов, вместо да се оттегли веднага.
 
 
0 #1 svetlan 2013-04-15 07:54
"„синия” дипломат Стоян Сталев, "-Христо Христов.


Дипломатите са смо дипломати и не е възможно да се приписват на техните имена и длъжности никакви цветове. Пък и не е етично,в дипломатическта практика(проток ол) това не съществува.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов