|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Реставрацията продължава: Премиерът Орешарски ще назначи сътрудник на ДС за секретар на Съвета по сигурността ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 03 Юли 2013 16:18

alt
Премиерът Пламен Орешарски предстои да назначи Боян Чуков за секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Информацията съобщи в. „Стандарт”, позовавайки се на правителствени източници.

Боян Чуков е външнополитически съветник на бившия премиер Сергей Станишев и секретар на Съвета по сигурността към МС (2008-2009) по време на тройната коалиция. Той зае мястото на Петко Сертов, щатен сътрудник на Второ главно управление на ДС, след назначаването му за председател на Държавна агенция „Национална сигурност (ДАНС) през януари 2008 г.

Чуков беше разкрит като щатен сътрудник на Държавна сигурност от комисията по досиетата в първото й решение през 2007 г. при проверката на кандидатите за народни представители в Европейския парламент.

Тогава Боян Чуков е кандидат за евродепутат, издигнат от платформа „Европейски социалисти” – БСП и партия „Движение за социален хуманизъм”,  но номиниран е от Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

Чуков (1952) е разкрит като кадрови служител на научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на ДС от 1980 г. Уволнен е със заповед на министъра на отбраната през август 1991 г.

Бил е трети секретар в българското посолство в Париж (1984-1988) и първи секретар в българското посолство в Мадрид (1989-1992). Владее френски, испански, гръцки, руски и английски език. Директор на Център за регионални и конфесионални изследвания (1998-2002). Представян е като специалист по международни отношения, политически анализатор и експерт по тероризма.

В периода 2000-2001 г. е главен редактор на в. „Балкански диалог”. Преподавал е в Дипломатическия институт към МВнР, Военна академия – София и УНСС. Член е на УС на Българското дипломатическо дружество, на Националния консултативен съвет на Дипломатическия институт при МВнР. Член е на Националната асоциация за международни отношения. Бил е заместник председател на УС на ССИ по проблемите на регионалните организации. Ръководи звено за анализ на тероризма при ССИ (към 2007 г), чийто изпълнителен директор и член на Консултативния й съвет е бил Алексей Петров.

Боян Чуков е изпълнителен директор на "Лев корпорация" от края на 2005 г. до септември 2006 г., а неин член е ССИ. След ареста на Петров през 2010 г. тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов посочва Чуков като един от най-приближените хора на Алексей Петров и заявява, че „октоподът е имал директен контакт с политическия кабинет на тогавашния премиер”.

Чуков отрича Алексей Петров да го е пратил в Министерския съвет. „Бил съм изпълнителен директор на „Лев корпорация” от края на 2005 г. до септември 2006 г., когато бях отстранен”, заявява  Чуков. Като причина за освобождаването му от застрахователната компания той посочи различия във „вижданията за развитието на фирмата”. Той твърди, че от 2008 г. „нито съм виждал, нито съм чувал Алексей Петров”.

След отстраняването му от „Лев корпорация” кабинетът му е прехвърлен в Съюза за стопанска инициатива. „Предполагам, че вътрешният министър е бил подведен”, с тези думи Чуков коментира изявлението на Цветан Цветанов, който го посочи като „човек от тефтера на Петров”.

В коментар по случая през 2010 г. бившият премиер Сергей Станишев отрича да е знаел, че Чуков е бил изпълнителен директор на „Лев корпорация”. Не е ясно дали цялата тази информация преди назначаването на Чуков за секретар на Съвета по сигурността се знае от Пламен Орешарски.

На последното заседание на кабинета Станишев през юли 2009 г. Боян Чуков е предложен за посланик в Скопие. Това назначение е предотвратено от правителството на ГЕРБ през август същата година.

Съветът по сигурността към Министерския съвет е създаден през септември 1998 г. (при кабинета Костов). Той обобщава, анализира и прави изводи от цялата текуща информация за рисковете пред националната сигурност; дава професионална оценка и прогноза за динамиката на опасностите за националната сигурност; планира конкретни мерки за неутрализиране на опасностите за националната сигурност; предлага решения в условия на криза и др.

Негови членове са министърът на външните работи, министърът на отбраната, министърът на вътрешните работи, главният секретар на МВР, началникът на Генералния щаб на БА ръководителите на разузнавателните и контраразузнавателните служби, а президентът може да участва лично на всяко от заседаванията.

Секретарят на Съвета по сигурността се назначава от министър-председателя, който е и експертен сътрудник към политическия му кабинет. Секретарят осъществява връзка между премиера и членовете на съвета и по негово решение може да изисква от министрите и ръководителите на специални служби необходимата информация за работа на органа.

Ако назначаването на Боян Чуков на поста стане то ще е второто назначение на сътрудник на ДС, извършено лично от премиера Орешарски. Преди десетина дни той назначи депутата от БСП и агент на Шесто управление на ДС Росен Малинов за областен управител на София.

 

 

Коментари 

 
0 #4 svetlan 2013-07-07 02:24
Тази нощ се наложи да проведем кратко обсъждане на въпрос,поставен чрез Фейсбука на едно от нашите момичета. Нейна колежка прочитайки последния ни коментар в тази тема я пита в смисъл,ако е тезата ни е вярна,тогава има някакъв "мисловен център",където се измислят и ръководят тези "периоди". Това й се струвало невярно и наивно.

Ето и отговора ни.Да,наивно и невярно би се струвала тази теза,само на хора,които недостатъчно и недобросъвестно са запознати с историята на България и по-специално с историята на българските комунисти.Който познава тази история,непреме но би се съгласил с нас.
Както всеки редовен читател на сайта на Г-н Христов знае,нашата група винаги дава висока и възможно най-висока оценка на комунистическат а сган.
Не е имало никога,няма и сега,няма и да има в историята на България по-силна организация от тази на българските комунисти.Ще възкликне някой,ще ни се присмее,ще ни упрекне в неграмотност дори,в демагогия и лъжа.... Да,но това са само емоции и неподготвени квалификации. Най-елементарния въпрос е "кой стои зад българската комунистическа сган"??? Най-елементарен е и отговора,това е най-голямата и най-богатата страна в света за всички времена-Съветския Съюз и днешната Руска Федерация.Ако някой не вярва,не бива да чете по-нататъшните редове...
След 1919г,когато българските "тесни социалисти" стават "комунисти",те приемат да служат на интересите на Болшевишка Русия-безпрекословно ,безвъвратно и тотално.И внимавайте-до ДЕН,ДНЕШЕН. Български комунист и в същото време "антисъветчик" и "русофоб" историята не познава.Каквото и да са правили съветско-руските комунисти срещу нашия народ и срещу българските комунисти,нито един комунист не се впечатлява и отвращава.Показателен е примера с един от най-жестоките български комунистически функционери след Девети-Добри Терпешев. Той участва изключително жестоко в репресиите срещу българските държавници ,политици и обикновени граждани с невиждана жестокост.Заедно с Лев Главинчев и няколко дузини комунисти в София.Неговия син Христо е убит в Съветския Съюз по време на масовите комунистически чистки и репресии след 1937г.Въпреки този покъртителен факт,Добри Терпешев не се впечатлява от убийството на сина си,не смята убийствата за нечовешки актове и прилага същите методи у нас,които са прилагали съветските комунисти в тяхната страна срещу целия народ и комунистите-емигранти от всевъзможни страни.

Че българските комунисти са разчитали единствено на Съветския Съюз,това личи от всички документи на БРП/БКП. Г-н Христов публикува на сайта си част от архивите по съдебния процес срешу двете групи български комунистически банди през юни/юли 1942г.Само от самопризнанията на Никола Вапцаров се вижда в какъв кратък срок,колко щатски долари само той е получавал от съветските агенти на наша територия. А какво остава за всичките разходи на блгарските комунисти-терористи.
Българската комунистическа партия(БСП) и в момента е най-богатата организация(пол упартия). Нейните най-високопоставени функционери притежават огромни финансови капитали,произв одства,печатни компании,преса, радио,телевизия ,дипломация,инф ормация и пр. В нашата висока оценка за българската комунистическа сган влиза убеждението ни,че няма по-жестоки,по-нагли,по-безобразни и по-зловещи човекоподобни същества.(позната е нашата теза,че комунистите са човеци само по физически,анато мически и физиологически категории. По морал и човешина те не попадат в категорията "човек").
Втората част на отговора е следната-комунистите са изключително добри психолози и психоаналитици.Те знаят прекрасно,че българския народ не е много достоен(особено буден) и си правят с него каквото си поискат-периодично му пускат възможно най-абстрактни и лъжливи "игри-тези-теории" и той горкия все вярва...
Да вземем някои начални комунистически идиотизми.Българските комунисти работеха много десетилетия за някакво "съединение на пролетариите от цял свят". До ден-днешен,нито един български комунист не е отчел докъде е стигнало това "съединение".
Втори пример-българските комунисти половин век казвах,че 'американците и НАТО са империалисти',но се записаха в НАТО,където Съединените Щати са водеща сила,а досега не са променили своето убеждение.
Трето-българските комунисти строеха т.нар. "социализъм,РСО( развито социалистическо общество),зрял социлизъм,първа фаза на комунизма ),но досега не са отчели нивото на строителството на нито един от изброените "обществено-политически строеве".Защо ли?-ами много просто,защото отлично знаят,че българския народ не е в състояние да задава подобни въпроси.
Четвърто-българските комунисти откраднаха парите на държавата и народа ,знаейки предварително,ч е българите няма да ги попитат къде са парите,камо ли да си ги поискат обратно.При това,този факт го изнасят български комунисти-журналисти,Вели слава Дърева и особено Георги Тамбуев. За книгата на Г-н Христо Христов да не говорим.А за златния резерв на България,който сганта продава тайно в Съветския Съюз да не говорим.Никой не пита и никой няма да пита.
Така един ден,никой няма да пита,какво стана с "прехода",какво стана с "демокрацията",какво стана с "декомунизацията " и в крайна сметка,какво стана с "реставрацията и реабилитацията".


Затова,когато казваме,че комунистическат а сган е силна и дива,ние имаме предвид само напълно обективни мотиви.
Надяваме се,че поне сме се опитали да дадем отговор на споменатото момиче.Българските комунисти ен оставят нито един сектор от живота ненаблюдаван от тях. Кой от читателите на Г-н Хрсотов може да посочи поне дна област от нашия живот,която е свободна от присъствието на комунистическат а сган.
 
 
0 #3 svetlan 2013-07-06 18:05
Явно се налага да дадем по-задълбочени обяснения към тезата за "реставрация и реалибитация на ДС".

Уважеми Г-н Христов,Уважаем и читатели на сайта,нашата група прилага максимално чувство на искреност и надежда,че ако положите повече старание,ще се убедите,че такива процеси са невъзможни и неправилни(ако въобще някой ги е планирал).


Засега не сме уточнили,кой пръв е установил наличието на такива процеси,но най-вероятно един от първите е Г-н Христов.Затова ние насочваме нашите разсъждения този път изключително към него и сме убедени,че ако не се съгласи с нас,поне ще ни разбере.

Г-н Христов,ако сте убеден,че има реална,фактолог ическа,достовер на,видима "реставрация на ДС-кадри и агентура",това би Ви довело до извода,че е налице реставрация на комунизма и комунистическия режим.Защо така смятаме ли?-ами защото всеки,особено Вие,прекрасно знае(знаете),че основната цел и дейност на ДС беше да подържа комунистическат а власт(режим).Това не е постулат измислен от нас,или когото и да е,а от комунистическат а сган,от БКП... Има основни(държавн и,законови) и нормативни документи до 1989г.,в които е записано какви са целите на дейността на органите на МВР и по-специално на ДС.
Според Вас излиза,че има "реставрация на ДС",но няма реставрация на комунизма(Засег а Вие не се страхувате и негодувате срещу комунизма и комунистите).От което следва извода,че дори да има "реставрация на ДС",тя не е страшна,защото сега бившите кадри на ДС не работят за комунизма,което пък води до извода,че "реставрацията на ДС-кадри и сътрудници" не е опасна за държавата и народа.
Въпреки нашите вежливи молби към Вас да предоставите мотивите си за тези страхове и ирония,която влагате в "реставрацията и реабилитацията на ДС",Вие не давате никакъв материал на читателите си.
Молим Ви също да кажете,кой и каква полза има от т.нар."реставрация и реабилитация на ДС",Вие също не давате никаква информация,а е редно да изложите обективно Вашите притеснения.За да твърди някой така упорито,че има процес на реставрация и реабилитация,пр и това ,вършен на съвсем високо държавническо ниво,значи все някой го движи и все някой има полза от него.
Друго,казвано от нас не веднъж-не са забелязани досега НИКАКВИ твърдения от НИКОЙ бивш служител или агент на ДС до 1990г.,че в качеството си на "реабилитиран кадър на ДС",той отново ще се придържа към целите и методите на работа на ДС.Ако някой има такива намерения,да,ра збираемо е,Вие сте напълно прав да се страхувате,но засега такива лиспват....
Нашата теза се подкрепя и от следния факт-всеки агент на ДС по презумпция служеше на комунистите,нез ависимо дали самия той е бил член на БКП,или не.Не е възможно агент на ДС да е служил на интереси,които са различни от тези на комунистическат а сган."Младите поколения" не знаят,че " агент на ДС" не може да е "антикомунист" и да се бори срещу комунистите.
Вашата позиция е смущаваща,защот о Вие стигате до страхове на ниво "реставрация на ДС" и край-няма последствия от тази реставрация,ням а нови цели от тази реставрация,ням а потърпевши от нея и точка! Има реставрация и нищо повече! Това не е правилно според нас...Вие дори и не предполагате до какво би довела тази "реставрация и реабилитация на ДС".Да,имате право да се страхувате от всичко,което смятате за страшно(застраш аващо),както се уплашихте пролетта от заплахите срещу Вас,но имаше силно мотивиране от Ваша страна-"заплашват мен и семйството ми със смърт и саморазправа".
И сте напълно прав,но защо не ползвате същия принцип и в този случай-покажете на Вашата публика до какво би довела "реставрацията на ДС". И кога се очкават нейните резултати да се появят?


Какво се наблюдава?-у нас се говори за т.нар. "преход към демокрация" ,но никой не отчита нивото на този преход и колко дълго ще трае,защото всеки здравомислещ човек знае,че думата "преход" е преходна,времев а,временна категория...., прехода е просто период. Същото се получава и с процеса на "декомунизация". Никой досега не е отчел и нейното ниво и кога ще приключи,а и той има същите характеристики на период.
Съгласно правилото на "третия път",налице е и "трети път(факт)".Който Вие упорито отстоявате,а именно процеса на "реставрация на ДС".Нито казвате кой е измислил този процес,нито отчитате нивото на реализацията му,нито предполагате(до ри приблизително) кога ще свърши тази пуста реставрация и реабилитация на ДС.
Ние ще приложим метода на дедукцията,за да се опитаме да оборим това твърдение. Видя се,че от "прехода" особена полза няма,от "декомунизацията " също,което води до същото предположение и по отношението на "третия процес",този на "реставрацията".От "реставрацията" няма да има никакви резултати.

И ето два синтеза,ако сметнем Вашата теза за правилна:
1. Хем има декомунизация,х ем комунистите са на власт.
2. Хем има реставрация на агентите на ДС,хем няма реставрация на комунизма.


Сам прекрасно разбирате,че това са невъзможни неща,не вървят ръка за ръка,казано с други думи.
 
 
+3 #2 svetlan 2013-07-05 22:34
Днес,на вечерното заседание,нашат а група стигна до извода,че е крайно наложително да се обясни на многобройните читатели и коментатори на сайта на Г-н Христов,какво е реална декомунизация и съществува ли тя в Република България.Кой я е измислил,формур ирал и ръководи.

Ние решихме,на основата на обективизма и реалната ситуация в страната,че е крайно нелепо да се подържа каквато и теза за "декомунизация".Ето и съображенията ни:

1. Задължително условие да съществува такъв процес(декомуни зация),е да е съществувала "комунизация,бол шевизация". Сиреч,да е реализирана комунистическа диктатура.
2.Всяка диктатура,включ ително и комунистическат а се създава от "човешки" фактори. В случая с нашата страна,този фактор са българските комунисти,орган изирани под названието БРП-БКП.Началото на комунистическия режим е поставено с държавния преврат рано сутринта на Девети септ. 1944г.Завършването на комунизацията се счита за края на 1947г.,след като комунистическит е убийци екзекутират ръководителя на антикомунистиче скат а опозиция Никола Петков.И след това Съветите изтеглят 600-хилядната си армия....
Втория фактор за комунизирането на Царство България(след 1946г. НРБ) е Съветския Съюз,под чието ръководтсво действат българските комунисти. Точно Съветските служби организаират преврата,защото са били крайно убедени,че комунистите не могат сами да завземт властта. В крайна сметка,Съветски я Съюз и БКП са единствените два фактора,които комунизират България.
3. Когато някой иска да декомунизира дадена държава,той трябва да отстрани от власттта и живота тези фактори.Не може страна като България да се декомунизира,а все още да са налице тези два фактора-българските комунисти и Съветския Съюз.За голямо съжаление и двата фактора трайно присъстват у нас,но под други названия.Българските комунисти са се назовали и прикрили като "социалисти",а Съветския Съюз се самоуби и самозаличи от географската и политическата карта на света.Наследника на СССР се казва Руска федерация. Какво е поведението на тези два фактора?-ами същото,но силно замаскирано и рафинирано.Днес нашата страна се управлява от комунистите,кои то са проруски , просъветски и прокомунистичес ки настроени.Докато нашия народ не може да отстрани втория фактор,Русия,то й би могъл поне да отстрани символите на съветската комунизация-агресията и окупацията на нашата страна.Това са паметниците на Червената армия,наречена по-късно Съветска Армия.
ИЗВОД-декомунизация(д есъветизация) по отношение на Съветския Съюз няма и не може да има на сегашния етап.Нито един паметник на болшевишкия окупатор не е демонтиран.
4.По отношение на вътрешния фактор,резултат ите са още по-зашеметяващи.Българските комунисти сега са водеща политическа сила в страната,властт а е е изцяло в техни ръце,всички държавни и извъндържавни структури се ръководят от комунисти.Официалната държавна пропаганда е комунистическа и просъветска(про руска).
Всички процеси в страната се ръководят от комунистите и техните слуги,включител но и т.нар.декомунизация.Кой разумен читател на сайта на Г-н Христов би допуснал,че "декомунизацията " в България ще убегне от погледа на комунистите. Такава наивност е недопустима.
Дори в рамките на НАТО и ЕС се води много тънка антиамериканска и антизападна пропаганда,особ ено на страниците на комунистчиеския печат какъвто например е в-к "Дума".Вестника много стриктно следи руския(комунист ически) печат и по-специално държавната радиокомпания на Русия "Гласът на Русия".Това радио има сайт на български език и е обхванато от новокомунистиче ска пропаганда,като в доста случаи е и антибългарска.
ИЗВОД-да се говори за декомунизация в България по отношение на другия,(вътрешн ия) фактор е също неправилно и обидно за всички истински честни и достойни хора у нас,особено за антикомунистите . Полза имат единсвтено комунистите,кои то нашата група акедемично определя за сган.


Отделно от всичко казано по-горе,истинска декомунизация може да се реализира,само от истински антикомунистиче ски фактори-организации,лич ности и пр. В Република България не съществува антикомунистиче ска организация,или ако съществува,тя не се занимава с декомунизация.С други думи, у нас няма антикомунистиче ска сила.А всеки разумен българин знае,че комунистите са изключително силни ,могъщи,богати, информирани пр.Срещу тяхната сила е нужна също голяма,дори по-голяма,антикому нистиче ска сила.
Парадоксално и смешно е посещението на делегация от Германия,която да се запознае с "декомунизационн ите"
процеси в България.Нужно беше тази делегация да беше заведена пред Паметника на Съветската армия в София и този в Пловдив и германците сами щяха да се убедят в нашата теза и ако бяха истински антикомунисти,щ яха веднага да се върнат спървия полет обратно за Германия. Но изглежда,че това посещение точно в този момент не е без участието на комунистите. Разбира се,това е наша хипотеза.
Краен извод-ДЕКОМУНИЗАЦИЯТА у нас се ръководи от КОМУНИСТИТЕ и ползата от нея е ЕДИНСТВЕНО за тях.


И съвсем краен извод:

АКО ДНЕШНАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА СЕ СЧИТА ЗА НЕКОМУНИСТИЧЕСК А ТОЧНО ТЯ ТРЯБВА ДА РЪКОВОДИ "Декомунизацията ".Само една некомунистическ а държава(власт) може да декомунизира бивша комунистическа държава(власт). Но разумните читатели на сайта на Г-н Христов,прекрас но знаят,че днешна България си е комунистическа.
 
 
-9 #1 svetlan 2013-07-03 17:32
"Реставрацията продължава: Премиерът Орешарски ..."-Христо Христов


Уважеми читатели на сайта на Г-н Христов,няма и не може да има никаква "реставрация" на нищо и на никого!!!
Назначаването на лица във сегашната комунистическа власт не става по признак(критери й) "бивш агент на ДС или РУМНО",а по конкретни,актуа лни,политически и корупционни съображения.Назначават се хора,които са комунисти и в момента служат на комунистическат а партия.Тезата на Г-н Христов за "реабилитация и реставрация" е невалидна и невъзможна,а от юридическа гледна точка е абсурдна.

Друго,не чак толкоз важно:Г-н Пламен Орешарски е Министър-председател на Република България,а не "премиер".Такава длъжност не съществува във властовите държавни структури на страната."Чуков (1952) е разкрит като кадрови служител на научно-техническото разузнаване в Първо главно управление на ДС от 1980 г. Уволнен е със заповед на министъра на отбраната през август 1991 г."-Христо Христов


Това твърдение на Г-н Христов е също невъзможно,какт о и горното.

Налага се кратко пояснение. Министъра на Отбраната на Република България може да уволнява само генерали и офицери от Българската армия,но съвсем не генерали и офицери от Министерството на Вътрешните работи,включите лно тези от ДС.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов