|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ГЕРБ прекъсва управлението си без агенти на ДС в правителството ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 03 Май 2017 13:23

alt
С новото коалиционно управление с „Обединени патриоти” (НФСБ, ВМРО и Атака) ГЕРБ слага край на възприетата през 2011 г. политика да не допуска сътрудници на тоталитарните комунистически служби в правителството.

Огласеният днес проект на кабинета Борисов-3 включва Красимир Каракачанов като заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната.

Каракачанов е разкрит като агент на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия под псевдонима „ИВАН” от 1989 г. (виж досието му онлайн – ТУК).

Архивните документи разкриват, че по това време е 24-годишен студент и идеологическото управление на ДС го използва, за да събира информация за сбирките на Културно-просветен клуб (КПК) „Гоце Делчев”, в които той също участва.

Каракачанов дава донесенията още в качеството си на кандидат агент „ДОНЧО”. Те се отнасят до хора, свързани с КПК „Гоце Делчев” или югославски граждани, както и за организационното състояние и дейността на клуба.

След обявяването на агентурното му минало самият Каракачанов твърди:

Това, което са поискали от мен, е било да си напиша мнението по определени въпроси за българо-югославските отношения и най-вече по македонския въпрос. Чисто експертни неща, мои лични мнения по този въпрос.”

Интересно е, че досието на Каракачанов не беше обявено от първите две комисии по досиетата „Бонев” и „Андреев”, действали по времето на управлението на кабинета Костов, когато настоящият лидер на ВМРО влезе в политиката като депутата от листите на СДС.

Изненадващото е, че Борисов и ГЕРБ са склонни да му поверят вицепремиерски пост именно по линия на сигурността, както и министерския пост в отбраната, към който самият Каракачанов отдавна нескрито проявява апетит.

През 2011 г. Бойко Борисов прие оставките на двамата членове на първия му кабинет, които бяха с досиетата – Божидар Димитров и зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров. Това стана след като управлението му прекъсна назначаването на сътрудници на комунистическите тоталитарни служби за посланици в резултат на разкритията на Комисията по досиетата, осветила огромното присъствие на агенти от времето на комунизма в българската дипломация по времето на прехода.

При второто си управление на Бойко Борисов (2014-2017) в коалиция с Реформаторския блок в състава на Министерския съвет нямаше назначени агенти нито на ниво министри, нито на ниво зам.-министри.

Сега този принцип очевидно е загърбен, както обикновено се случа, когато липсва ясна и последователна политика по този проблем, съпътствал повечето години на преход.

Предстои Комисията по досиета официално да извърши проверка на новия състав на Министерския съвет, от която ще стане ясно дали сътрудници на тоталитарните служби няма да получат постове и на ниво зам.-министри.

 

Коментари 

 
0 #1 МариоДичев 2017-05-04 13:04
Какво да очакваме от едни червени кретени освен пак да ни яхнат като баба им Корнелия Яга Нинова и да се развихрят с голямата си метла!Докарахме я до Проклятието Блеър за целия ни народ!Жалко,че не сме като Инквизицията,до сега да сме "изгорили на клада" всички партийни вещери и вещици,слуги на Дявола от Кремъл!Може да съм радикален в някои свои изказвания,но за такива изедници не мога да намеря по-меки думи,не си струва да сме езиково коректни към тях.Да ги обиждаме с тяхната хамалска вулгарност като използваме гадни изрази за анатомични части им е малко!Все пак нали сме европейци!
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов