|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиерът, вицепремиерът и министрите в кабинета Денков-Габриел – без агенти на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - МС
Написано от Христо Христов   
Събота, 24 Юни 2023 16:25

alt

 

Извършената задължителна проверка на премиера, вицепремиера и министрите в на новото правителство Денков-Габриел за принадлежност към тоталитарните комунистически служби не е установила лица сътрудници на Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия.

Това стана ясно от съобщение на Комисията по досиетата, публикувано на нейния сайт.

Задължителната по закона за досиетата проверка е засегнала 11 души, които заемат следните ръководни постове – министър-председател, заместник-министър председател и министри.

От тях нито един не е с принадлежност към тоталитарните служби по време на режима на БКП.

Други 9 членове на кабинета на ниво министри не подлежат на проверка по закона за досиетата, тъй като през юли 1991 г., когато е отменен Указа за Държавна сигурност, те не са били навършили пълнолетие и не са могли да бъдат вербувани.

Тъй като назначаването на зам.-министрите върви по-бавно Комисията по досиетата ще ги провери със задължителна по закон проверка на по-следващ етап. Същото важи и за областните управители и техните заместници.

Преди десетина дни премиерът Денков назначи за зам.-министър на земеделието и храните инж. Дамян Дамянов, но го освободи три часа по-късно, след като се разбра, че неговата принадлежност към ДС е обявена от Комисията по досиетата.

Както desebg.com е посочвал в предишни публикации от 2011 г. насам в правителствата не се назначават лица, свързани с тайните комунистически служби.

Изключение прави първият служебен кабинет на президента Росен Плевнелиев с премиер дипломатът Марин Райков.

На ниво министри там нямаше агенти, но служебният премиер Райков назначи за зам.-министър на икономиката Божан Стоянов, който се оказа агент на ДС.

След скандала Марин Райков се опита да замаже гафа, заявявайки, че „досиетата са чалгата на прехода“, с което събра още по-голям негативизъм. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов