|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Васил Терзиев: Не всяка структура в ДС е била мракобесна, грижили са се за интереса на държавата ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Местна власт
Написано от Христо Христов   
Неделя, 10 Септември 2023 20:49

alt

 

„Това, което се видя е всъщност колко много има да говорим по тази тема [за Държавна сигурност], за да имат хората по-добро разбиране какви са тези служби, кой какво е правил, че не всички са били еднакви, не всяка една структура е била мракобесна и не се е занимавала с доносничество, с мръсни поръчки, износ на каптагон [вид синтетичен наркотик, произвеждан от комунистическия режим и контрабандиран от Държавна сигурност в страни от Близкия Изток, б. ред.] и всякакви други неща, които слагаме под един знаменател“.

Това скандално изявление направи Васил Терзиев, кандидат за кмет на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Спаси София“ и „Екипът на София“ по време на пряка връзка в БГ Туитър с него днес (10 септември 2023 г.

„И че много от тези хора, които са работили в тези структури, като моите родители… (не довършва мисълта си ,б. ред.) Всъщност всяка една нормална държава от Бангладеш до Буренди и най-развитите имат такива структури и те се грижат за интересите на държавата по различен начин“, обясни Терзиев.

Видео връзката в БГ Туитър бе осъществена от Емил Ценов от Австрия, който уточни, че се познава с Терзиев от Американския университет в Благоевград, но го е завършил няколко години по-рано от него. Ценов също така поясни, че е направил подбора на въпросите, задавани към Васил Терзиев в Туитър преди разговора.

От издигането на кандидатурата му в края на юни тази година за първи път Васил Трезиев си позволява да лансира тезата, че не всички служби в Държавна сигурност трябва да бъдат слагани под общ знаменател, както и да ги оправдава с твърдението, че са работили за държавата.

Днешното му твърдение бе направено в отговор на въпроса, зададен от водещия Емил Ценов: Очакваше ли се да се вдигне толкова шум около миналото на семейството ти? И имаше ли готова стратегия как да се справиш с него?“

„Очаквах го, това е било тема на разговор още при кандидатурата ми . Аз споделих тази подробност с партиите, защото бях убеден, че тя ще излезе и ще бъде една от основните точки на атака. Така че там изненади не е имало“, посочи Терзиев.

Той обаче не отговори на втората част на въпроса, защото очевидно не е имал никаква стратегия как да се справи, тъй като вече трети месец темата не слиза от вниманието на обществото.


Терзиев: 9-ти септември не трябва да се забравя

В събота, 9-ти септември, Васил Терзиев отбеляза в официалния си профил на кандидат кмет, че „Девети септември не бива да се забравя. Тогава стремителното развитие на България е прерязано, елитът на страната - заличен, и свободните граждани стават жертви на един тоталитарен режим, който ги лишава от основни свободи, от възможност да виждат света, да се променят и развиват.“

„Неоспорими са престъпленията на комунистическия режим спрямо българския елит, „неудобните“ и техните семейства. Но най-големият грях на комунизма е убиването на свободния дух на българина и подмяната на ценностите, които ни правят общност“, пише още в поста, който отново предизвика полярни мнения.

 

alt

 

Пак на 9-ти септември, но вечерта жилищната сграда „Светлина“ на ул. „Ген. Гурко“ в София, построена за настаняване на висшите служители на Държавна сигурност през 50-те грейна в червено със сърп и чук и надпис „Дом Терзиеви, честит 9 септември!“, съобщи trud.bg.

Изданието уточнява, че сграда "Светлина" на МВР е построена през 50-те години на миналия век за настаняване на висши служители на службите за сигурност. Сградата е построена на мястото на терени на гимнастическото дружество, съществувало преди 1944 г.

Апартаментите са изключително просторни и луксозни - над 150 кв. м. С два входа – официален вход за живущите и отделен вход за обслужващите жилището, т.нар. слугински вход. На първия етаж на сградата се е намирал стола на МВР.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов