|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
За първи път: Досието на Ахмед Доган онлайн. Част 7: ДС: Агент „САВА” стои здраво на наши позиции ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Събота, 26 Януари 2013 14:36

alt

Сайтът desebg.com продължава да публикува онлайн досието на Ахмед Доган. В част 7 от поредицата е представен том 3 (1-72 листи) от личното дело на агент „САВА”, псевдонимът, по който Доган работи за Първо главно управление на ДС от 1979 г.

Документите обхващат периода 1981-1983 г. По това време Доган се дипломира във философския факултет на Софийския университет и започва аспирантура. През февруари водещият му офицер майор Марин Маринов предава агента на оперативния работник от отдел 05 (нелегали) на ПГУ майор Иван Михайлов.

Повечето от документите представляват строго секретни докладни записки за срещите с агент „САВА” от водещия му офицер. Те са провеждани предимно в столични известни заведения като дневния бар на хотел „Хемус”, ресторант „Под липите”, ресторант „Будапеща”. След смяната на водещият му офицер Доган е въведен в конспиративната процедура по посещение на постоянно действаща явка (ПДЯ) „Художника”, където се среща с оперативния работник. Там предава материали, отговаря на въпроси и получава указания.

По това време около агент „САВА” гравитира агент „ДОРА”, която по указание на ПГУ не разкрива пред него агентурната си принадлежност.

Документите разкриват, че животът и дейността на Доган по това време са поставени под пълен контрол, той като той е готвен за изграждането му и извеждането му на Запад като нелегал.

ПГУ контролира всички негови действия, дори и интимния му живот и подробности от него, които агентът споделя с разузнаването. Пътуванията му извън София също стават след разрешение на ПГУ. В този период разузнаването продължава да го подкрепя финансово с различни суми.

 Документите потвърждават, че Доган е напълно лоялен на Държавна сигурност и използва обвързването си с репресивния орган на БКП за реализация. В един от анализите за „САВА” се посочва, че „пътят, който е избрал – реализирането му в съвместната работа с ДС неотложно ще продължава и смята, че и с др. Михайлов ще работи така, както с другите оперативни работници, с които е работил досега.”

В друг документ на ПГУ за агент „САВА” и възможностите му е от 1982 г. е посочено, че „от проверките е видно, че е честен с нашите органи, стои на здрави наши позиции.”

ПГУ проверява лоялността на „САВА” чрез различни технически мероприятия – М-Родопи и М-Пирин – подслушване с микрофон на квартирата му и домашния телефон в нея (за съкращенията в ДС виж специализирания речник). От някои разговори насаме с интимната му приятелка разузнаването разбира, че Доган има нереално високо самочувствие за себе си, което е без покритие. Този извод е направен при тълкуването на няколко негови коментара за бъдещето му. Сред тях са и тези „когато стана професор в Кеймбридж, Оксфорд или някъде другаде” и „аз се готвя да преобърна цялата философия”.


Дотук в „Досието на Доган онлай”:

В част 1 са  архивните документи от личното дело на агент „Ангелов” (49 листи). Те се отнасят до първоначалната вербовка на Ахмед Доган от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) през 1974 г.

В част 2.1 се поместват първите сведения (1-42 листи) от работното дело на агент „Ангелов”, които той прави веднага след вербуването му от ВКР през август 1974 г., когато е войник в поделението 2570 на ГУСВ в Мътница, Шуменско.

В част 2.2 се съдържат агентурните донесения (43-98а листа) от работно дело на агент „Ангелов” в периода ноември 1974 г. – февруари 1975 г.

В част 2.3 са поместени доносите на Доган в периода март – юни 1975 г. (98-168 л.). Повечето от тях са предадени на оперативния му работник от ВКР в явочна квартира „Панела” в Шумен. Доносите му са свързани с различни войници в поделението на Строителни войски край града.

В част 2.4 се публикуват агентурните сведения на агент „Ангелов” (169-231 л.) от работното му дело в периода юли 1975 г. – януари 1976 г. Това е финалният период от службата на Доган в Строителни войски, след което се уволнява.

В част 3 са представени документи (1-115 листи) от личното дело на агент „Сергей” – псевдонимът, под който Ахмед Доган е превербуван от I-ви отдел (разузнавателен) на ДС в Окръжно управление на МВР във Варна на 10 февруари 1976 г., за да бъде използван от разузнаването по турска линия. Документите се отнасят за периода февруари 1976 – април 1979 г.

В част 3.1 са публикувани документи (116-201 листи) от личното дело на агент „Сергей”, псевдонима под който Доган е превербуван от I-ви отдел (разузнавателен) на ДС в Окръжно управление на МВР във Варна през февруари 1976 г. От юли 1979 г. Доган вече е агент „Сава” на ПГУ. Документите се отнасят за периода май 1979 г. – юли 1980 г.

В част 3.2 се представят документи (202-272 листи) от личното дело на агент „Сергей” – „Сава” в периода август 1980 г. – април 1981 г.

В част 4.1 са публикувани материалите от тома „Приложение №1 – финансови документи на СС „Сергей” (1-84 листи) в периода март 1976 г. – декември 1981 г.

Част 4.2 съдържа материалите от том „Приложение №1 – финансови документи на СС „Сергей” (83-170 листи). Това са отчетните документи за получените от него възнаграждения от Първо главно управление на ДС в периода януари 1982 г. – юни 1986 г.

В част 5 са представени (1-68 листи) от работното досие на агент „Сава” с негови анализи за турския национализъм и верския фанатизъм.

Част 5.1 се отнася до работното дело на агент „Сава” (69-87 листи) и съдържа негово обяснение за преименуването в Кърджали и Хасково през 1984 г.

Част 6 съдържа документи от том 2 от работното дело на агент „Сергей” (1-37 листи) от 1976 г., когато той е поет от разузнавателния отдел на Окръжно управление на МВР – Варна, където след казармата започват да използват бъдещият лидер на ДПС като агент по турска линия.

Част 6.1 от досието на Ахмед Доган. съдържа работното дело на агент „Сергей” (38-81 листи) с доноси срещу студенти (1976-1977).

Част 6.2 представя  позицията на „Сергей” за нравствения облик на комуниста-разузнавач (82-125 листи) от работното дело на агента.

Част 6.3 съдържа документи (125-166 листи) от работното досие на агент „Сава”, сред които за „Турският национализъм и верски фанатизъм”.

В част 6.4 са публикувани документи (168-207 листи) от 2 т. на работното дело на агент „Сава”, псевдоним по който Доган сътрудничи на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) от 1979 г. В тази част е представени няколко негови анализи, сред които и „Идеологическо въздействие и духовно производство (Проблемът на двузначната култура на българските турци).

Част 6.5 съдържа документи (208-253 листи) от том 2 на работното дело на агент „САВА”, негови аналитични материали, сред които „Средства и форми за противодействие на национализма по българските турци”.


Документите от досието за Ахмед Доган в ДС са изискани от журналиста Христо Христов през 2011 г. съгласно закона за досиетата и са му предоставени от комисията през май 2012 г., откогато той публикува материалите на части.

В документите са заличени данните на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

Става въпрос предимно за хора, за които агентът е донасял сведения или ДС му е давала задачи по дадени лица, от които се интересува. Заличаването на имената не променя смисъла и съдържанието на документите.

Някои от архивните документи не са в добро състояние, което затруднява прочита им още в оригинал. Поради тази причина дори при сканирането им и допълнителната обработка качеството не може да бъде съществено подобрено.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Забележка: Лист 9 е пропуснат на бъде заснет.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

ПРЕМИНИ КЪМ ЧАСТ 8.

 

 

Коментари 

 
+1 #10 svetlan 2013-02-08 23:26
Милене,що се касае за моята "пророческа" теза,не знам какво да кажа,дано не е пророческа за безсмислие,но ако забеляавате друга,по-смислена,не се чудете, покажате я.Всички ще останем доволни....
 
 
+2 #9 svetlan 2013-02-08 23:06
Уважаеми Милене,явно младостта Ви и неголемия опит с комунистическат а паплач ,Ви дава основание да се съмнявате в моята теза. Ето,опитайте се да разберете какво искам да кажа. Смятам,че се придържам към обективността в сегашна,постком унистическа,дик таторска България.

1.Нито съм "хитър",нито съм "нехитър" агент на ДС,защото ДС вече не съществува,а пък аз не съм агент на ДС,нито съм агент на ФБР,нито на ЦРУ,нито на КГБ-ФСБ. Нито съм агент на сегашните служби за сигурност в България. И никога няма да бъда,защото съм на доста напреднала възраст и съм далеч от властта и политиката.
2. Запомнете от мен следното-реален агент,или бивш агент на ДС не стои на сайтовете и не коментира другите агенти и службите за разузнаване и сигурност.Той хем е гузен,хем е безполезен.Затова на този сайт,поне досега никой не се е обозначил като агент-сътрудник на ДС и едва ли такъв ще се появи.
3.Втората Ви квалификация на моята особа е толова точна,че не е нужно да се домотивирам,дей ствително съм сломен от безпардоността на комунистическат а сган,както до Десети,така и до днес. Затова винаги призовавам да се води борба срещу нея.Оставете моята сломеност,аз съм никой,но цял народ е сломен,цял народ е капнал и обезверен от комунистическат а паплач. И още по-лошо,този народ продължава да бъде доунижаван и доунищожаван от сганта. Да,дори в условията на "демократична " България.
4.Думата ,която е Вие използвате "вредене" е с болшевишки произход,в Наказтелния кодекс на СССР имаше членове,които са състав на престъпления,по ради "съзнателно или несъзнателно вредене". "Вредительские действия". Едно ,или друго мнение не може да вреди на никого по никакъв начин.Аз понякога не се съгласявам с мненията на собственика на блога( блогърите),но никога не съм му вменявал такава дейност на "вредене". Както и Вас не мога да Ви упрекна в такова нещо,независмо, дали подкрепям,или отхвърлям Ваша теза.

5.За количеството на нормалните хора(некомунист ите) в Република България говорят фактите,а не аз,или Вие.
България се управлява от комунистическат а сган и от хора,които са произлезли ,или създадени от нея и ДС. Всички политически партии са създадени от комунистите-СДС,ДПС,ДСБ,НДС В и пр. Нали забелязвате,че във всяка абревиатура,зад ължително има два инициала-ДС. Съгласно правилото на "третия път"-при три и повече съвпадения,нали це не е вече съвпадение,а принцип.
Трето,официална та пропганда в България е комунистическа ,или полукомунистиче ска. Такива са и медиите. Официалната история като наука,също е комунистическа ,или полукомунистиче ска.
Страната е все още осеяна с паметници на съветските окупатори и няма изгледи скоро да бъдат демонтирани.
Тези и безброй много факти,за нормално мнозинство от народа ли Ви говорят .

Посочете ,кой друг "нормален народ" всяка вечер ляга и всяка сутрин става с оръжията на своите окупатори над главите. Навярно сте ходил в Пловдив.Ако не,направете си един експеримент. Най-високата точка в половинмилионни я град е паметника "Альоша" на Съветската армия,тогава наречена РККА. Застанете преди свечеряване до паметника и наблюдавайте как толкова народ се успокоява и заспива с този паметник и идете преди изгрев за да видите как същите тези "нормални пловдивчани" се събужадт със същия "човек" с автомат и ботуши над старите и младите пловдивски поколения. И тогава ще почувтствате колко много "нормалитет" има в Пловдив.
Но същото е и в София. Същото е в Бургас,Варна,Ст ара Загора ,Русе,Добрич и пр. Този народ за нормален ли го определяте. Ами дай да вдигнем паметници на Сюлейман паша тогава.
6. Споменавате ,че ни липсва задружност,но това пък е "пионерска" дума.Липсва ни индивидуалност и достойнство.Основния фактор в човешката еволюция е фактора на силата. Засега у нашия народ той не се забелязва.Нашия народ е "сила Божия",но в отношение на мерзостта и примирението.Там няма кой да ни бие.Няма народ,който така силно да мълчи като нашия...А силното мълчание,говори много силно.
7. Да,засега "всичко е загубено".Каузата на българските антикомунисти,к оито дадоха живота и здравето си за освобождение на народа от комунистическия гнет не се сбъдна. Но по-лошото е,че няма тенденции за сбъдване.
Нали слушате какво и как говорят най-високопоставени те държавни и политически функционери-цинизъм,безкулт урие,наглост,бе зпардосност и др. Младите поколения още в зародиш се формират като цинични и безразлични.

Създадената чалга в обалстта на вокалното изкуство се пренесе в дъражвния апарат и всичките му структури.

За гърмене не говоря,не бива никой да бъде гърмян-нито хората,нито комунистите. Само норманлната човешка еволюция ,само доброто,законно то и моралното може да одведе до позитивни резултати..Така мисля аз,така Ви го казвам.Но докато има толкова много комунисти у нас и техни модификации,нор малното няма да стане силен фактор,в това се заклевам!
 
 
0 #8 milen_rousev 2013-02-08 22:13
Цитирам svetlan:
Има малки изключение като Вас например,но такива не определят облика на народа,вие сте малко и незначителен фактор.


Чудя се дали наистина сте хитър агент на ДС, или просто разбираемо сломен от низостите на комунизма българин? И в двата случая вредите с такова невярно изказване. Хич не сме чак толкова малко нормалните хора в страната, това което ни липсва е споменатата задружност, но ми се струва, че вече започна да се разбира нуждата от нея. Така че вземете малко отпуснете парата с тази "пророческа" теза как всичко е безсмислено и най-добре да се гръмнеме...
 
 
+5 #7 svetlan 2013-02-04 18:47
"Считам себе си за човек необременен от историческите превратности и с манталитет, различен от комунистическия ..."-Velimira

Твърде вероятно е да сте далеч от комунистическия манатлитет,но ако сериозно се увличате в изучаването на този манталитет,имат е неограничени възможности-цяла България и цял народ сa с комунистически манталитет. Има малки изключение като Вас например,но такива не определят облика на народа,вие сте малко и незначителен фактор. Основния фактор в живота е силата. Българските комунисти са фактора,който движи нещата в България и не се очертава друг фактор,който да ги измести. Те имат свое мото,което е реализирано в 'художествено-лъжлив' филм,който се казва "Ние сме на всеки километър".И никой у нас не може да твърди,че комунисти в Република Блгария няма. Има,и още как,и винаги ще има,защото народеца ги иска и ще ги иска...
 
 
+4 #6 svetlan 2013-02-04 18:40
Велимира,кои са тези хора,които не са си сменили чипа. Според мен никой не си е сменил чипа,защото това е невъзможно. Очакаваше се комунистите да станат хора,но нищо не се получи,те продължават да тровят и съсипват народа.И съвсем не са си сменили чипа,а са добавили още един,по-модерен,по-гаден и по-хитър.

Пхвално е,че млади хора като Вас се интересуват от агентурното минало на български турци,но това не е толкоз нужно. Има къде-къде по-важни въпроси. Цял народ ляга и става с паметниците на съветските окупатори. Всеки Божи ден. И много хора си мислят,че сме нация..Ами не сме нация разбира се,ние не сме и подобие на нация. Кой друг народ днес в Европа всеки ден се любува на такива паметници. Двумилионната столица София и половимилионния Пловдив.... Нескромно казано,по тези въпроси проявете интерес,а за агентутното минало на българските турци винаги има време да научите много неща. Но след публикуването на такъв обилен материал от Г-н Христов,мисля че сама можете да стигнете до сериозни изводи. Публикуваното от него е напълно достатъчно всеки да се ориентира съвсем правилно в тази
"гора" от мърсотия.Ако Ви интересува и БПЦ по време на комунистическия режим,съшо нямате нужда да търсите нещо допълнително,Г-н Хистов и този въпрос е осветил достатъчно.

На този етап,нещата са стабилни у нас,комунистите държат всичков своите кървави ръце и скоро няма да има никаква промяна на чипове. народа се топи с всеки един изминат ден,и вреоятно като причина за това явление не бихте посочила агентите на ДС от турския етнос.
 
 
+1 #5 velimira 2013-02-04 11:02
Докато има и такива хора, с подобен род мислене, които очевидно не са си сменили чипа, няма как истината да излезе наяве, защото няма кой да я прочете и осъзнае.
Считам себе си за човек необременен от историческите превратности и с манталитет, различен от комунистическия . И за мен не е безразлично кои хора стоят начело на политическите партии и играят кукления театър,който гледаме!
И не ми е присъща играта "стоя и само си гледам"! Мен лично ме интересуват тези неща и искам да ги прочета!
 
 
+3 #4 svetlan 2013-02-04 05:10
"България има право да знае цялата истина за ДПС!"-Velimira


Г-жа Велимира,какво искате да кажете,че 'България имала право...'?
България е неодушевено название,държав а,"тя" не може да знае,учи,разбир а,мисли и пр. Ако искате да кажете,че обществото има право да "знае",това е правилно казано,но невалидно за българския народ. Все още той "няма право да знае". Причината е една-единствена. Страната е все още комунистическа по манталитет,немо рална и несериозна. Народът е капнал от безизходица и измама,мнозонст вото от него не иска "да знае" и не му пука(извинете за жаргона) кои от лидерите на ДПС са били агенти на ДС. Бъдете сигурна,че всички до един са били агенти,сътрудни ци и пр. на ДС и комунистите въобще.
ДПС е създадено от ДС,за да служи на комунистическат а сган. Няма нито един лидер на ДПС,който да е антикомунист,ка квото по принцип беше мнозинството от българските турци. Това мнозинство ненавиждаше комунистите и потенциално беше антикомунистиче ско. С цел,антикомуниз ма у този етнос да бъде овладян и неутрализиран,б еше създадена тази организация,коя то трябваше да има политически облик и да направлява настроенията и намеренията на българските турци. За пръв път в историята на България турския етнос имаше законна организация. Турците се зарадваха на това,влязоха поголовно в нея и така беше овладян антикомунизма им.Морала и достойнството,к оито притежават българските турци са на много по-високо ниво,оттози у българите,както цяло,разбира се... Турците с амного по-задружни от българите.Това прекрасно го знаеха комунистите и служителите от ДС и стартелно се подготвиха да завладеят тотално турския етнос. Всички до един от ръководството и не само от главното ръководство, служат на сганата до днес.Не е възможно лидера на ДПС да бъде сменен и на негово място да бъде поставена личност,която да не служи на сганта.Този принцип бе в основата на създаването и на СДС.Навсякъде комунистите имат свои хора и официалната пропаганда в страната е прокомунистичес ка. ДПС съвсем не e етническа партия,както пропагандата и наивниците смятат. Тя е комунистическа организация и такава ще си остане.И няма никакво значение дали лидер е Доган,Местан или Дагестан....,всичко е в кюпа на комунистическат а сган.
 
 
+8 #3 Христо Христов 2013-02-02 10:52
Да, разбира се. Надявам се в скоро време да получите от сайта отговор по казуса с досието на Лютви Местан.
 
 
+3 #2 velimira 2013-02-01 10:54
В писмо RB 102101-001-04/12-1180/ 30.08.2007 г. на НРС е записано, че за посоченото лице „няма информация в справочния апарат и не се съхраняват
документи в архивните фондове”
 
 
+8 #1 velimira 2013-02-01 10:51
Господин Христов, ще направите ли проучване върху дейността на агент "Павел" (Лютфи Местан(? Известно ли Ви е, че неговото дело е било старателно прочистено, след което е унищожено, може би? Тъй като до момента то се води изчезнало?
България има право да знае цялата истина за ДПС! Излиза, че партията премина от ръцете на един агент в ръцете на друг агент? ДПС партия на ДС ли е?
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов