|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентарните комисии по енергетика, отбрана и спорта се ръководят от агенти на ДС ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 26 Юни 2013 17:06

alt

В 8 от общо 20-те парламентарни комисии на 42-то Народно събрание сътрудниците на бившата Държавна сигурност имат присъствие, като три от тях ръководят. Това показва справка в съставите на парламентарните комисии, извършена от сайта desebg.com.

Председател на Комисията по енергетика е Рамадан Аталай (ДПС) – агент „ВЕРГИЛ” на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1982 г. Той е и зам.-председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.
Аталай е депутат от 38-то Народно събрание (1997-2001) насам и е член на оперативното бюро на ДПС. Той е един от четиримата сътрудници на ДС, които партията на Местан/Доган вкара в новия парламент.

Янко Янков (ДПС) оглавява Комисията по отбраната.  Той е нещатен служител на Областното управление на МВР-ДС в Сливен от 1986 г. Янков е депутат от ДПС в предишните два парламента (40 и 41-ия). Също е член на оперативното бюро на ДПС.

Христо Монов (БСП), който миналата седмица определи протестиращите граждани с „интернет лумпени”, е председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Той е и член на Комисията по взаимодействие с гражданските организации и движения. Монов беше разкрит като агент „ГОГОВ” на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1987 г. Той е един от четиримата агенти на ДС, които БСП вкара в 42-то Народно събрание.

Румен Гечев (БСП) е зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм. Той е секретен сътрудник „ЕКОНОМОВ” на Първо главно управление на ДС (разузнаването) от 1987 г. Беше вицепремиер министър на икономическото развитие в кабинета Виденов (БСП).

Ахмед Башев (ДПС) е зам.-председател на Комисията по и инвестиционно проектиране. Той е и член на Комисията по регионална политика и местно самоуправление. Башев, който до скоро беше кмет на община Гърмен, е разкрит като агент „МАНОЛ” на Областно управление на МВР-ДС Благоевград от 1988 г.

Единственият агент от партия „Атака” в 42-то Народно събрание Станислав Станилов е член на Комисията по културата и медиите. Той е депутат в партията на Волен Сидеров от 40-то Народно събрание насам. Той разкрит като е агент „СВЕТЛИН” на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1986 г.

През септември 2009 г. депутатите от ГЕРБ и Синята коалиция приеха в правилника на 41-то Народното събрание забрана агенти на комунистическите тайни служби да заемат ръководни постове в парламента. Този текст беше атакуван от група народни представители на БСП и ДПС пред Конституционния съд. Той от своя страна отмени лустрационната поправка. Преди броени дни при гласуването на новия Правилник на парламента депутатите от ДПС и БСП премахната лустрационния текст. По този начин за агентите на бившата Държавна сигурност не е проблем да оглавят парламентарни комисии, както и да участват в парламентарни делегации в чужбина.

Сайтът desebg.com припомня, че четирите парламентарно представени партии в 42-то Народно събрание излъчиха общо 12 депутати, сътрудници на репресивния апарат на БКП. Миналата седмица премиерът Орешарски назначи един от депутатите на БСП Росен Малинов за областен управител на София.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов