|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
13-ят сътрудник на комунистическите служби влезе в 42-то Народно събрание ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 27 Юни 2013 12:58

alt
Тринадесетият сътрудник на комунистическите тоталитарни служби влезе в 42-то Народно събрание. Това стана днес, след като Таско Емренков от БСП положи клетва за депутат. Той е щатен сътрудник на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА от 1984 г. Ерменков заема мястото на назначения от премиера Пламен Орешарски за областен управител на София друг депутат от БСП Росен Малинов, агент на Шесто управление на ДС.
Малинов и Ерменков заемаха съответно 4-то и 5-то място в листата на Коалиция за България в 24 МИР-София. Така с изтеглянето на Росен Малинов от парламента за областен управител се освободи място за Таско Ерменков.

Той е 5-ят депутат, сътрудник на комунистическите тоталитарни служби, които БСП успя да вкара в 42-то Народно събрание от общо 15 сътрудници в листите. По този показател партията на Станишев превъзхожда дори ДПС, които имат 4 агенти депутати от 16 кандидати за народни представители с досиета. Интересно е, че в предишния парламент БСП нямаше нито един депутат с агентурно досие при 12 народни представители с агентурно минало от други партии.

Преди назначенията във втория ешалон на кабинета Орешарски в 42-то Народно събрание четирите парламентарно представени партии вкараха общо 12 депутати с досиета: БСП и ДПС по 4-ма, ГЕРБ – 3-ма и „Атака” – 1.

Таско Ерменков (1955) е 58-годишен, роден в София. Завършва Московския Институт за международни отношения (1981) и военна академия „Г. С. Раковски”. Специализирал е публично-частно партньорство и финансов анализ в областта на инфраструктурни проекти във Вашингтон. Експерт е по енергетика и енергийна ефективност.

От 1984 до 1990 г. работи в Министерството на външната търговия, включително като вицеконсул в Берлин, което е и официалното му прикритие на щатен сътрудник на РУ-ГЩ.

От 1995 до 1997 г. при кабинета Виденов (БСП) е директор на Звеното за управление на проект „Модернизация и преструктуриране на ВиК дружествата“ по линия на Световната банка. През 1999 г. при правителството на Костов (СДС) е назначен в Министерството на труда и социалната политика като координатор и ръководител на проекти, финансирани от Световната банка.

През 2003 г. при управлението на НДСВ и ДПС е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Този пост запазва и при тройната коалиция и правителството на Станишев. Освободен е от поста при управлението на ГЕРБ през юни 2010 г. с мотива, че е необходимо подобряване на работата на агенцията.

На парламентарните избори през лятото на 2009 г. Таско Ерменков е  мажоритарен кандидат на Коалиция за България в 24 МИР-София, но не е избран за народен представител. Същата година името му се спряга от столичната организация на БСП за евентуален кандидат за кмет на София, но тогава е предпочетен общинският съветник Георги Кадиев.

С Таско Ерменков сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби минали през парламента от промените насам стават общо 159 души. Шестима от депутатите в 42-то Народно събрание с агентурно минало окупираха общо 8 парламентарни комисии, като комисиите по енергетика, отбрана и спорта се оглавяват от тях.

Вижте как Сергей Станишев вкара 14-ия агент на комунистическите тоталитарни служби в 42-то Народно събрание, след като през юни 2014 г. избра да стане евродепутат и напусна българския парламент.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов