|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Двама бивши депутати от ДПС, агенти на Държавна сигурност, са осъдени за злоупотреби ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 08 Юли 2013 19:30

alt
Депутатите от ДПС в 41-то Народно събрание (2009-2013) Гюнай Сефер и Митхат Табаков получиха съответно 10 и 11 години лишаване от свобода, присъда, издадена днес от Софийския градски съд. Двамата са признати за виновни за източването на неправомерно над 370 000 лв. от дружеството „Публични инвестиционни проекти“ ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършено строителство на пътища.

Злоупотребите са свързани с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между село Окорш, община Дулово и главния път Силистра – Шумен в края на 2006 г.

И двамата, избрани за  народни представители през 2009 г., са издигнати в 20 МИР-Силистра. Повечето медии обаче пропуснаха друг известен факт от миналото на двамата, а именно тяхната агентурна принадлежност към Държавна сигурност. Те бяха разкрити при проверката на кандидатите за народни представители през 2009 г.

Митхат Табаков (1961) е секретен сътрудник под псевдонима „ЛЕОНИД” на Първо главно управление на ДС към отдел 11 – „Разработка на граждани от капиталистически страни на територията на НРБ” от 1985 г.

Гюнай Сефер (1962) е агент „АЛИЕВ” на Окръжно управление на МВР-ДС в Силистра от 1982 г. Снет от оперативен отчет през 1983 г.

Присъдите са на първа съдебна инстанция и могат да бъдат обжалвани пред Софийския апелативен съд. За Митхат Табаков, който е бивш кмет на Дулово, това е трета присъда за последните три години.  През 2011 г. той е осъден на 5 години затвор по обвинение, че в нарушение на Закона за обществените поръчки е дал поръчка за нова ВиК система на свързана със семейството му фирма.

 През есента на 2012 година той отново е осъден, този път за подкуп. По това дело Табаков е признат за виновен по обвинение, че през 2004 г. е взел подкуп от 10 000 лв. от бившия управител на ВиК в Силистра Петко Горбанов, за да подпише договор по обществена поръчка за реновация на водопроводната мрежа.

Гюнай Сефер, също е със затворническо минало. Според публикации в пресата през 1980 г. той е излежал 2-годишна присъда в затвора в Бойчиновци. По време на „възродителния процес” е осъден на 1 година и 6 месеца затвор за побой.

Той е бивш общински съветник в Дулово. Смятан е за човек с ключова роля за много финансови операции, според Осман Октай, друг бивш депутат от ДПС.

Допреди няколко години е сочен като едно от най-доверените лица на Ахмед Доган. Водил се е и притежател на  на яхтата на лидера на ДПС. Преди да охладнеят отношенията му с Доган е един от обитателите на т. нар. сараи в Бояна.

Миналата седмица пък военната прокуратура внесе обвинение срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, кадър на ПГУ с две школи в КГБ, за злоупотреби с 4,7 млн. лв. на разузнаването.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов