|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Наглост! Агент на ДС и депутат от БСП: С окупацията студентите връщат чл. 1 от старата Конституция ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 03 Ноември 2013 16:36

alt
С поддържането на окупацията на университетите от студентите обществото толерира връщането на чл. 1 от Конституцията.

Това изказване направи вчера в предаването „Седмицата” по Дарик радио депутатът от БСП Румен Гечев, който е и преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Той има предвид чл. 1 от Конституцията от 1971 г., известна като Живковската, който провъзгласява ръководната роля на БКП.

„Няма никакви съмнения, че тази окупация е политическа. 14 души окупират една от най-големите зали на университета (УНСС, б.а.), тези 14 души имат политически искания. Това е грубо нарушение на закона за автономията на ВУЗ-вете и това, което мен ме безпокои като гражданин, депутат, професор, е, че ние на практика толерираме връщането на чл.1 от Конституцията.

Ние едвам извадихме партиите от университети, сега някои хора, които взеха 137 гласа на изборите и искат да управляват, те използват 14-15 или 100 студенти, за да разиграват 23 000 студенти. Това е изумително”, заяви Гечев, който има научно звание „професор”.

Той посочи, че неговата позиция е, че всеки човек има право да протестира. „Аз си обичам студентите, това е моята професия, но какво трябва да възпитаваме ние нашите деца и нашите студенти? Не е ли законът над всичко. Ако се спазва законът – да, когато се нарушават законите на България, ние не можем да толерираме такива нарушения", заключи Гечев.

В информацията не се посочва, че освен всичко друго Румен Гечев е и агент на репресивния режим точно на БКП, чиято ръководна роля цитира с чл. 1 от старата Конституция.

Сайтът desebg.com припомня, че той беше разкрит като нещатен сътрудник на Първо главно управление на ДС още през 2001 г. от тогавашната комисия по досиетата, оглавявана от Методи Андреев. В доклада й се посочва, че Гечев е събирал информация за чужди граждани.

През 2007 г. новата комисия по досиетата с председател Евтим Костадинов, допълни данните за Гечев, който е работил под псевдонима „ЕКОНОМОВ”.

Вербуването му за секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС през 1987 г. съвпада с изпращането му на специализация по икономика в Университета в Илинойс, САЩ (1987-1988). По това време Гечев е 31-годишен. Привличането му към сътрудничество е извършено от отдел 10 на ПГУ, който ръководи агентите, вербувани по секретния щат на разузнаването.

Досието му е запазено и в него се съдържат и собственоръчно написани от агента агентурни донесения.

Румен Гечев е роден през 1956 г. в Червен бряг. През 1980 г. завършва политическа икономия във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ (днес УНСС), където след това започва да преподава в катедра „Политикономия и военна икономика“.

Освен с агентурната си принадлежност, агентът, който днес преписва на студентите и хората, които ги подкрепят, връщането към тоталитарната действителност на БКП преди 1990 г., е известен като член на правителството на БСП (1995-1997), довело България до тежка икономическа и финансова катастрофа.

Гечев е вицепремиер и министър на икономическото развитие в претърпелия пълно фиаско кабинет Виденов, който държи първо място по една печална статистика, тази за най-голям брой на сътрудници на комунистическите тоталитарни служби в съставите на Министерския съвет от 10 ноември 1989 г. насам, включително и  премиерът Жан Виденов.

В резултат на непроведените икономически реформи и отказ от принципита на пазарната политика, за които отговорност носи и самият Гечев, страната изпада в дълбока финансова криза. България е вкарана в спиралата на хиперинфлацията. За по-малко от два месеца цената на 1 щатски долар от 500 лв. достига до 3000 лв. Стопени са спестяванията на българското население, като в същото време са значително намалени дълговете на кредитните милионери. Банковата система е срината, а върхът на кризата е липсата на зърно за хляб, изнесено от фирми, близки до червения кръг „Орион”.

След краха на управлението на БСП през 1997 г. Румен Гечев се оттегля от политическия живот, като продължава да преподава в УНСС, където от 2011 г. ректор на университета е друг агент на ДС – проф. Стати Статев.

Изненадващо през април 2013 г. Румен Гечев е „изваден от нафталина” и изненадващо влиза на избираемо място в листите на БСП (издигнат е в 23-и МИР-София).

През май 2013 г. е избран за народен представител от „Коалиция за България” и е един от петима агенти на Държавна сигурност от БСП в 42-то Народно събрание. Днес той учи обществото на законност и морал.

Със своето изказване в събота агент „ЕКОНОМОВ” се конкурира по наглост с изказването на агент „СТОЙНОВСКИ” (проф. Стати Статев), който призова студентите, на които не им харесва в България, да емигрират и с изказването на агент „МАРТИН” (проф. Огнян Сапарев), който пък се закани, че ако окупацията продължи „лично ще участвам в организирането на бойна група, която да укроти подобни щения”.

Преди Румен Гечев друг негов "колега" по агентурна принадлежност от парламента - агент "МАНОЛ" - депутатът от ДПС Ахмед Башев реши да учи студентите на политика и да обяснява какво е добре за тях и какво не.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов