|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Агент „ЛЕОНИД” на Първо главно управление на ДС, бивш депутат от ДПС, влезе в затвора ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 05 Февруари 2014 09:43

alt
От 1 февруари 2014 г. бившият депутат в 41-то Народно събрание (2009-2013) от ДПС Митхат Табаков е във Варненския затвор, където излежава първата от трите си присъди за злоупотреби и подкуп. Това стана ясно вчера, но медиите пропуснаха да отбележат, че Табаков е с агентурно минало в Държавна сигурност, факт, който desebg.com припомня.

Митхат Табаков (1961) е разкрит като секретен сътрудник под псевдонима „ЛЕОНИД” на Първо главно управление на ДС към отдел 11 – „Разработка на граждани от капиталистически страни на територията на НРБ” от август 1985 г. Регистриран е по-рано – през май 1984 г.

Досието му е запазено и съдържа собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получени възнаграждения; разходни документи, отчетени от оперативния работник; документи от ръководилия го щатен служител.

Неговата принадлежност към ДС е обявена за първи път през 2009 г. от комисията по досиетата при проверката на кандидат-депутатите за 41-то Народно събрание. Тогава той е издигнат за народен представител от ДПС в в 20 МИР-Силистра.

Интересно е, че името му е засечено повторно от комисията в началото на януари 2014 г. при проверката на ръководствата на лечебните заведения в страната. При нея  Табаков беше огласен повторно в качеството му на управител на „Многопрофилна болница за активно лечение – Дулово“ ЕООД (не е посочено точно в кой период, бел. ред.).

Табаков вече изтърпява първата си от трите присъди, които получи през последните няколко години. Тя е в размер на 5 години лишаване от свобода за неизгодна сделка, сключена в качеството му на кмет на Дулово. Тогава Митхат Табаков е обявил обществена поръчка за канализация на общината, спечелена от близка до него фирма. Проектът е по програма на Европейския съюз на стойност близо 28 900 000 лв. без ДДС.

По това дело, подсъдим е и бившият зам.-кмет на община Дулово Алтан Чаушев, който е осъден 4 години затвор.

Втората присъда на бившия депутат на ДПС и секретен сътрудник на ПГУ е за подкуп в особено големи размери. Табаков бе признат за виновен на първа инстанция по обвинението, че през 2004 г. е взел 10 000 лв. от тогавашния управител на „ВиК” в Силистра Петко Горбанов, за да подпише договор за реновация на водопроводната мрежа на близко село.

По третото дело Табаков – СС „ЛЕОНИД” е съден за престъпление по служба заедно с Гюнай Сефер, също бивш депутат на ДПС и агент на ДС, който пък е обвинен в документна измама. Става въпрос за източването на неправомерно над 370 000 лв. от дружеството „Публични инвестиционни проекти“ ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършено строителство на пътища. Злоупотребите са свързани с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между село Окорш, община Дулово и главния път Силистра – Шумен в края на 2006 г.

Този съдебен процес все още не е приключил с окончателна присъда. По него миналата година на първа инстанция Софийският градски съд осъди Табаков и Сефер съответно на 11 и 10 години лишаване от свобода.

 

Коментари 

 
0 #1 svetlan 2014-02-06 04:33
"По третото дело Табаков – СС „ЛЕОНИД” е съден ..."Такъв текст не може да съществува. Който не вярва,нека се запознае с обвинителния акт и присъдата. Нито е обвиняван,нито съден "СС "ЛЕОНИД".


За сетен път най-добронамерено умоляваме Г-н Христов да подобри своята юридическа подготовка. Тя от своя страна ще подобри и неговия стил на писане.
 

За да публикувате коментари, трябва да сте логнат в сайта с избраните от вас потребителско име и парола

FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
Програма достъп до информация
Декомунизация
Христо Христов