|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досието на Ахмед Башев: Най-младият агент на ДС в 42-то Народно събрание ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 31 Март 2014 17:32

alt
Сайтът desebg.com публикува досието на Ахмед Башев, народен представител в 42-то Народно събрание от парламентарната група на ДПС.

Неговата принадлежност към ДС е официално разкрита от комисията по досиетата през 2009 г. при проверката на кандидатите за народни представители в 41-то Народно събрание. Ахмед Башев (1964 г.) е вербуван от Областно управление на МВР-ДС в Благоевград през май 1988 г. под псевдонима „МАНОЛ”. Тогава е 24-годишен. Това е периодът, в който в НРБ протича насилственото преименуване на българските турци, включително и в родния му край (с. Рибново).

Досието му е запазено и в него съществуват собственоръчно подписани донесения за турското население в с. Рибново, в периода 1987-1989 г. той е учител в местната гимназия. По ирония Башев е роден през 1964 г. в с. Рибново, където същата година е проведен „възродителен процес”, срещу който населението се вдига и съпротивата е потушена със сила от комунистическия режим.

На предсрочните парламентарни избори през май 2013 г. 49-годишният Башев е избран за депутат като водач на листата на ДПС в 1-и МИР-Благоевград.

Той е най-младият агент на Държавна сигурност в 42-то Народно събрание сред всичките 13 народни представители, свързани с комунистическите тоталитарни служби.

До влизането му в парламента Башев е дългогодишен кмет на община Гърмен (1999-2011). През 2009 г. ДАНС го арестува за кратко и го разпита по обвинения в провеждането на радикален ислям, които впоследствие не се доказаха.

На парламентарните избори през 2009 г. той е кандидат за депутат от листата на ДПС, но не успява да бъде избран.

В 42-то Народно събрание е избран за  зам.-председател на Комисията по и инвестиционно проектиране. Той е и член на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Неотдавна жители на Рибново го обвиниха, че стои зад опитите за кадруване в селото с уволнението на изпълняващия длъжността директора на училището.

Ахмед Башев не отговори на изпратената преди настоящата публикация покана от desebg.com за коментар или позиция по въпроса за агентурната му принадлежност към бившата Държавна сигурност.

 

Да донасяш като студент още преди ДС да те вербува

Запазените архивни материали от досието разкриват, че интересът на Държавна сигурност към Ахмед Башев и конспиративните контакти с него са още през декември 1983 г., далеч преди да бъде оформен документално като агент пет години по-късно.

 

alt

alt

 

По това време той е 19-годишен студент 3-ти курс в тогавашния Висш физико-математически институт в Пловдив под името Андрей Малинов Башев.

Оперативният работник от ДС, осъществил контакта с него, подчертава, че Башев ще бъде вторият човек от с. Рибново, който ще завърши висше и органите разчитат на него да променят бита и културата на родното му село.


ЛВ „АЛБЕН”

ДС го използва като лична връзка (ЛВ) под псевдонима „АЛБЕН” за обезпечаването на Висшия физико-математически институт в Пловдив, където Башев е студент. Целта е да донася срещу състуденти от българомохамедански произход.

От тези ранни години в досието му фигурират данни, че той донася информация за различни прояви и коментари на свои колеги. Така например предава информация за студент, който коментира, че живота на Запад и Япония е привлекателен и прави сравнение с ниския стандарт на живот в НРБ.

ЛВ „АЛБЕН” донася на ДС и за студент, който коментира политиката на съветския лидер Андропов, което тогавашната комунистическа власт и Държавна сигурност приемат за форма на антисъветизъм. Още в тези ранни години на контактите си с ДС Башев има афинитет и към по-тривиални прояви, които прави достояние на оперативните работници от ДС. В случая такъв е доноса срещу студент, който продава на черно дънки.

Срещите с ЛВ „АЛБЕН” са регулярни през два месеца. Поставената му е и по-сериозна задача: да указва влияние върху тогавашния кмет на родното му село Рибново за промяна на облеклото на жителите му. В докладите на ДС е посочено , че Башев определя съселяните си като „невежи и прости”.


Проучването на Башев за агент на ДС

През 1988 г., след „възродителния процес” интересът на ДС към Башев се засилва. ДС се спира на него като в търсенето на агент, чрез който може да се оказва положително въздействие на населението в Рибново и да отразява действителното положение него.

„Като подходящ се явява лицето Андрей Малинов Башев роден 22.01.1964 г. в с. Рибново, имайки възможност да работи сред интелигенцията”, е посочено в един от документите на ДС. Комунистическата власт има отдавнашен проблем в Рибново, чието население ДС определя като „обхванато от религиозен фанатизъм, включително и младежите”.

ДС отбелязва, че Андрей Малинов Башев (Ахмед Башев) е с завършено висше образование, специалност математика, член на ДКМС и от края на 1987 г. работи като учител. Баща му е му е член на БКП, отговорник на лавката за детски закуски в селото, а майка му работи в АПК.

 

alt

alt

 

В проучването му от ДС преди вербовката е посочено, че още като студент с него е осъществен оперативен контакт. „Определените му срещи приемаше с желание и на същите се стремеше да ни дава вярна и точна информация”, е записано в документа.

 

Верен на Държавна сигурност и в казармата

От материалите, свързани с проучването на Башев се разбира, че по предложение на ДС в Гоце Делчев в казармата с Башев е установен контакт от Пето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР. В продължение на 2 години той е редовен на срещите и ВКР дава положителна оценка за разговорите с него.

Интересно е че през ноември 1987 г. Окръжният комитет на БКП в с. Гърмен се насочва към Башев с желанието да го издигне за кмет, но той категорично отказва, тъй като нямал необходимия организационен опит. И този факт ДС не е пропуснала в досието му.


Рецептите на Бешев за „възродителния процес”

Още преди да бъде вербуван Башев активно продължава да информира ДС. В края на ноември 1987 г. обаче той вече се е „специализирал” по проблемите на „възродителния процес” и предлага на Държвана сигурност рецепти за успеха на насилствената смяна на имената.

Донесенията му са под формата на „заявления” под които се подписва с името си Андрей. В тях Башев посочва, че за „неудачите” с възродителния процес. Определена вина има партийното ръководство и учителите в селото. Основните фигури, които трябва да ръководят и направляват възродителния процес – учителите не се задържат в селото и не спят там. Прекарват само по 4-5 часа на ден. Партийното ръководство също е укорено от Андрей, поради липса на личен пример. Андрей донася и за негови съселяни, които според него играят на комар.

През февруари 1988 г. Андрей Башев донася на ДС, че в Рибново „не се чувства необходимата непримиримост, от страна на партийните членове в селото, не правят забележки на жените и не се налагат никакви глоби”.

 

alt

alt

 

Докладва дори за неспазване на новия ритуал при погребенията на починали в селото, както и че при гласуването на изборите през февруари 1988 г. повечето от жените не са отишли до урните, а от тяхно име са гласували мъжете им.

В заявление от май 1988 г. Андрей Башев посочва, че „възродителният процес така и не върви. Имайки предвид опита на другите села в нашата система по какъв начин те решиха проблемите. Още дълго време ще тъчем на едно и също място, ако цялото ръководство на селото не се оглави от местни кадри – директор на училище, партиен секретар и другите ръководни длъжности”.


ДС: Андрей Башев няма проблем с възродителния процес

В плана за вербуването на Башев от ДС през пролетта на 1988 г. изрично се посочва, че „по възродителния процес няма проблеми. Убеден е в правотата на същия”. Определен е като подходящ е за агент на Д, привлечен на патриотична основа.

По времена вербовката му (26 май 1988) присъства и полковник от ДС – началник на Районното управление на МВР-ДС в Гоце Делчев. Обясненно му е, че задачите, които му поставят, са задачи на партията и че се опират на честни и верни на партията хора.


Вълнението на Башев да стане агент „МАНОЛ”

„Башев се развълнува и откровено благодари за оказаното му доверие, споделя, че осъзнава отговорността, която е поел и в бъдеще с желание ще продължи с решаването на нашите задачи”, се посочва д доклада за вербовката му.

 

alt

alt

 

Предложено му е да си избере псевдоним и той избира „МАНОЛ”.

„На ново вербовъчния агент не взехме декларация за сътрудничество, тъй като според нас не се налага, изхождайки от неговата готовност, както преди, така и сега да сътрудничи”, подчертава ДС.


Донос след донос

В тази част на досието на Ахмед Башев доносите се редят един след друг. Те са насочени срещу различни негови съселяни. Срещу група от 7 работници, които си изкарват хляба в с. Струмяни, но оттам пътували до София, където посещават джамията.

 

alt

alt

 

Агент „МАНОЛ” донася за коментарите в Рибново относно решението на ЦК на БКП по селското стопанство през 1988 г. Общото мнение , е че хората не вярват на партийните решения и обещанията за ниски цени.

През септември 1989 г. „МАНОЛ” коментира, че новият партиен секретар в селото съвсем е объркал „възродителния процес”, защото бил тръгнал да си решава собствените проблеми и да използва положението си. Този секретар, според документите на ДС Манчо Джуркин, който неотдавна обвини Башев за отстраняването си от поста временно изпълняващ длъжността директор на училището в Рибново. Тогава, през 1988 г. Джуркин е коментирал, че в партията е затъпял и има много свободно време.

 

alt

alt

 

В досието на Ахмед Башев съществува и донесение от август 1989 г. по време на т. нар. Голяма екскурзия. Отбелязано е, че „с пристигането на войници от специалните войски и тяхното дежурство в селото не се забелязват коментари дори от страна на възрастните”. Ако някой започвал да говори по темата Турция веднага бил прекъсван от останалите.


Да донасяш на ДС след 10 ноември 1989 г.

Агент „МАНОЛ” се оказва изключително верен на ДС. От досието му е видно, че той продължава да донася и след оттеглянето на Живков от властта и рухването на комунистическия режим.

В сведение от 24 ноември 1989 г. „МАНОЛ” предава на Държвана сигурност каква е обстановката след Ноемврийския пленум (на който Живков е принуден да се оттегли, бел. ред.) и реакциите след първия митинг (на 18 ноември 1989 г., бел. ред.). Според информацията обстановката се е усложнила, а жителите на селото са издигали вражески лозунги като „Дойде и вашия ред”, „Край на червения терор” и „Смърт на червените”.

 

alt

alt

 

Според агент МАНОЛ” властта „трябва да предприеме конкретни мерки срещу някои от най-активните лица, защото в противен случай ще се стигне до сблъсък”.

Агентът търси оперативния си работник дори и в началото на 1991 г. за да ги информира как се развиват нещата в Рибново.

Последното му донесение е от юни 1991 г., регистрирано вече в служба „Защита на конституцията”, наследник на Второ главно управление на ДС

В него „МАНОЛ” поделя впечатленията си от свое посещение в Турция. Поставена му е задача да следи за „изказвания на националистическа основа, за изява на екстремисти и за изяви по време на курбан-байрама”.

Така Ахмед Башев остава верен на ДС до края й. Няколко години, както и други агенти на тоталитарния комунистически режим, той ще направи политическа кариера в в партия "Движение за права и свободи".

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов