|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Голямата изненада сред агентите в листите за 43-то Народно събрание: Бившият футболист и треньор Пламен Марков ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Септември 2014 21:10

alt
Ако имена на сътрудници на комунистическите тоталитарни служби като тези на Лютви Местан, Велизар Енчев, Добромир Задгорски, Румен Гечев, Станислав Станилов, които са „абонирани” за места в партийните листи, когато замирише на нов парламент, не учудват, то присъствието на бившия футболист и треньор на националния отбор по футбол Пламен Марков сред кандидатите за народни представители за 43-то Народно събрание с досиета е може би най-голямата изненада сред 98-те имена на агенти, обявени днес от Комисията по досиетата (решение №2-395 от 17 септември 2014 г.).

Известният футболист е един от двамата кандидати за народни представители с агентурно минало, издигнати от партията „Движение 21” на бившия депутат от БСП Татяна Дончева в 29-и МИР-Хасково. По ирония именно Дончева беше един от основните двигатели за приемането на закона за досиета през 2006 г., по който Марков е проверен.

Той е вербуван като агент от Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) под псевдонима „ЯКИМОВ” (вероятно на името на една от футболните легенди в ЦСКА Димитър Якимов, бел. ред). ВКР се смята за структурата на ДС, която е верният политически орган на БКП в армията.

Досието на Пламен Марков обаче не фигурира. За неговата принадлежност в архивите са открити само картони и вписване в регистрационния дневник. Няма и данни докога е продължило сътрудничеството му към ДС.

Когато през 1980 г. е вербуван Пламен Марков става заслужил майстор на спорта и е футболист на ЦСКА, футболният клуб, който е под опеката на Министерството на народната отбрана, а състезателите му са военизирани. Известният футболист има и 38 мача в националния отбор по футбол. В треньорската си кариера е водил ЦСКА (2006-2007) и националния отбор (2008).

Другото име, което изпъква, макар да беше обявен през 2010 г. при проверката на МВР, е това на Николай Радулов, бивш секретар на МВР (1997-1998) по време на правителството на Обединените демократични сили с премиер Иван Костов. Той е щатен служител на Софийско градско управление на МВР-ДС от 1981 г. Днес е кандидат за депутат, издигнат от „България без цензура” в 25-и МИР София.

Интерес представлява и присъствието на бившия главен мюфтия Недим Генджев в листата на „БСП лява България” в 30-и МИР-Шумен (макар и на неизбираемото 11-то място). Той бил щатен служител на Окръжно управление на МВР-ДС Шумен от 1973 г., а след това на същата структура в Русе. Името му беше огласено за първи път при проверката на Висшия мюсюлмански съвет през 2012 г.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов