|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Досиетата на депутатите: Любомир Драганов (БСП) ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Вторник, 23 Юни 2015 09:49

alt
Регистърът на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА (agentibg.com) публикува досието на Любомир Драганов – народен представител от БСП в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991). Освен, че е избран за депутат той е и зам.-министър на земеделието и хранителната промишленост в правителствата на Андрей Луканов, Димитър Попов и Филип Димитров.

Преди 10 ноември 1989 г. работи като зам.-председател на Окръжен народен съвет в Плевен и зам.-председател на Общинския народен съвет в Ловеч.


В кабинета на Андрей Луканов

През февруари 1990 г. влиза в кабинета на Андрей Луканов като зам.-министър на земеделието и хранителната промишленост.

Издигнат е за народен представител от БСП на изборите за 7-то Велико Народно събрание в 47-ми Никополски избирателен район, откъдето е избран.

Въпреки избора той остава на поста си зам.-министър по земеделието. Такъв продължава да бъде и в сформирания в края на декември 1990 г. кабинет с премиер съдията Димитър Попов (правителство на националното съгласие).

Около два месеца запазва този пост и в сформираното в началото на ноември 1991 г. правителство на СДС с премиер Филип Димитров. Любомир Драганов е зам.-министър на земеделието до януари 1992 г.

След излизане от Министерството на земеделието той започва частен бизнес. Регистрира няколко дружества за суровини, обслужващи хранително-вкусовата промишленост и за производство на храни за животни и добавки за фуражи в Ловешко и Троян, които се развиват успешно.

 

Вербуван по линия на интелигенцията

От досието на Любомир Драганов са запазени само два документа от личното му дело. Това са строго секретен рапорт за вербовката му от Окръжно управление на МВР-ДС Плевен през 1965 г. и саморъчно написано и подписано обещание за доброволно сътрудничество на органите на Държавна сигурност. Вербуван е като агент под псевдонима "ВАНьО".

По това време той работи като инженер в Държавен фуражен завод в Плевен. От рапорта за вербуването му се разбира, че е привлечен като агент по линия на интелигенцията, а контактите с него са още преди това.

Държавна сигурност се интересува от посещенията на чужденци в държавните предприятия, както и от причините за производствени аварии.

ДС му дава указания да събира информация за посещенията на чужденци и в „Родопа”, предприятието, където съпругата му работи като инженер.

„Обещавам да информирам доброволно органите на ДС за проявите на чужди граждани, с които евентуално бих влязъл в контакт. Обещавам да сътруднича във всяко едно отношение”, пише в обещанието си пред Държавна сигурност – Плевен Любомир Драганов.

Запознайте се подробно с досието на Любомир Драганов в Регистъра на сътрудниците (проследи линка – ТУК).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов