|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Поне четирима, свързани с комунистическите служби, са водачи на листи в БСП ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Неделя, 12 Февруари 2017 18:06

alt
Поне четирима от одобрените на съботния пленум на БСП (11 февруари 2017 г.) водачи на листи на предстоящите предсрочни парламентарни избори през март тази година, са свързани с тоталитарните комунистически служби.

Предстои Комисията по досиетата да провери кандидатите за народни представители от всички партии и коалиции след регистрацията им в ЦИК, но проверка на desebg.com показва, че от вече обявените от БСП водачи на листи четирима са осветени от Комисията по досиета като сътрудници на Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че водачите на листи са доказани професионалисти, ярки партийци и авторитетни обществени личности, като 40 процента от тях са нови лица, а останалите 60 на сто са опитни парламентаристи, но в официалните биографии на нито един от четиримата водачи с досиета не фигурира работата им за комунистическите служби по време на тоталитарното управление на БКП преди 10 ноември 1989 г.

Четиримата водачи на листи на БСП са:

alt1-ви МИР Благоевград – Тома Томов (1942). Телевизионният журналист, известен още по времето на комунизма като външнополитически коментатор и водещ на програма „Наблюдател“, е работил в Българската телевизия. Водил е политическата програма „Светът в действие“. Автор е на репортажи и редица документални филми, един от последните от които е посветен на работата на Ирина Бокова и ЮНЕСКО.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност беше разкрита едва през 2016 г. от Комисията по досиетата при втората допълнителна проверка на лицата, заемали ръководни постове в БНТ след 10 ноември 1989 г.

Тома Томов е вербуван като агент/секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС през 1970 г. по линия на секретния щат под псевдонима „ТОДОРОВ”.

Личното и работното му дело съдържат собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество, собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, отчетени от ръководили го щатни служители. През 1974 г. той е снет от оперативния отчет.


alt13-ти МИР Пазарджик – о.з. полк. Славчо Велков (1950). Експертът по сигурността Славчо Велков е завършил е военното училище „Васил Левски“ във Велико Търново и Военната академия „Г.С. Раковски“ в София. Служил е в различни поделения на армията на командни длъжности.

През 1983 г. постъпва на работа в МВР, където заема различни постове. Бил е  ръководител на група за противодействие на въздушен тероризъм и осигуряване на полети в Близкия изток, Африка и др. Работил е като аташе в различни дипломатически мисии на България зад граница – Гвинея, Бейрут, Ливан, Тунис. След промените е преподавател е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в програми Дипломация и Международни отношения. Член е на управителния съвет на Асоциацията на завършилите колежа по отбрана на НАТО в Рим.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност е разкрита от Комисията по досиетата през 2010 г. при проверката на лицата, заемали ръководни постове в системата на МВР, където той е началник сектор в периода 1994-1995 г.

Славчо Велков е вербуван от Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) през 1974 г. като агент под псевдонима „ПЕЕВ”. Свален е от оперативен отчет през 1987 г. През 1990 г. при тайното прочистване на досиетата от БКП/ДС неговото досие е унищожено.


alt18-ти МИР Разград – Денчо Бояджиев (1952). Завършва е право в Софийския университет „Климент Охридски”. Член е на БКП и работи като главен специалист в отдел „Правен” на Окръжния народен съвет – Разград, а също така и като организационен работник в Окръжния комитет на БКП в Разград .

След промените е депутат от БСП в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991), общински съветник от БСП (1991-2005) и кмет на Разград три мандата (2005-2015).

На последните местни избори през есента на 2015 г. губи на втория тур от кандидата на ГЕРБ д-р Валентин Василев. През 2016 г. е избран за общински председател на БСП в Разград.

Данчо Бояджиев е вербуван от Окръжно управление на МВР-ДС Разград като съдържател на явочна квартира под псевдонима „ОРБИТА” през 1980 г. При тайната операция по унищожаването на досиетата от БКП/ДС в началото на 1990 г. неговото дело е сред унищожените (виж останалите документи за него – ТУК).


alt21-ви МИР Сливен – Таско Ерменков (1955). Баща му е член на БКП и офицер от БНА с чин полковник, признат за активен борец против фашизма и капитализма. Ерменков завършва Английска езикова гимназия в София (1969-1974) и Московския държавен институт за международни отношения (1976-1981). В периода 1982-1984 г. завършва школата за подготовка на кадри на Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ, военното разузнаване). Приет е за член на БКП през 1983 г. Въпреки че е критикуван в някои аспекти от работата му в началото като военен разузнавач през 1987 г. той е изпратен на задгранична работа в Западен Берлин.

Атестациите, които получава там са критични, а през 1990 г. когато става ясно, че трябва да се завърне в България, предизвиква скандал, в която участва и съпругата му руския пред прекия му началник – резидентът на военното разузнаване в Западен Берлин.

Повод за скандала е желанието на Ерменков да закупи служебния автомобил  „Фолксфаген”, противно на инструкциите на резидента. След като случаят е доложен в Центъра в София Ерменков незабавно е отзован, а в София му е наложено дисциплинарно наказание. Работата му зад граница е оценена отрицателно, като е отбелязано неколкократно проявените от него „ консумативни настроения” (виж личното му кадрово дело – ТУК).

През 1992 г. той е уволнен от военното разузнаване. От 1995 до 1997 г. при кабинета Виденов (БСП) е директор на Звеното за управление на проект „Модернизация и преструктуриране на ВиК дружествата” по линия на Световната банка.

През 2003 г. при управлението на НДСВ и ДПС е назначен за изпълнителен директор на Агенцията по енергийна ефективност. Този пост запазва и при тройната коалиция и правителството на Станишев. Освободен е от поста при кабинета на ГЕРБ през юни 2010 г.

На парламентарните избори през май 2013 г. влиза като депутат от БСП в 42-то Народно събрание (2013-2014). Той е депутат и в 43-то Народно събрание (2014-2017), като е избран от 21-ти МИР Сливен. Ерменков е отявлен противник на отварянето на досиетата и се обявява за закриване на Комисията по досиетата.

В предното 43-то Народно събрание БСП вкара двама сътрудници на тоталитарните комунистически служби – Таско Ерменков и Румен Гечев.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов