|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нито една партия не е проверила листите си за агенти на комунистическите служби ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - НС
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 23 Февруари 2017 12:11

alt
Нито една политическа партия или коалиция, регистрирана за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 26 март 2017 г., не е използвала възможността да провери предварително кандидатите си за народни представители за принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

Това заявиха от Комисията по досиетата в отговор на запитване на сайта desebg.com. В закона за досиетата е разписана законова възможност ръководителите на съответните държавни или обществени организации, включително и тези на политическите партии, да могат да извършват предварителни проверки за принадлежност към тоталитарните комунистически на свои кандидати преди тяхното назначаване или номиниране.

В случая лидерите на политическите партии, участнички в предстоящите избори, имаха право до подаване на листите си в съответните районни избирателни комисии да се обърнат до Комисията по досиетата с искане за проверка на кандидатите си за депутати.

Комисията извършва тази предварителна проверка, като връща данни само до ръководството на съответната партия и не ги оповестява публично. На базата на получените данни ръководителите на партиите могат да сменят с други кандидати, онези за които Комисията е установила принадлежност.

Този модел на „тиха лустрация” се прилага само и единствено, ако лидерите на съответната партия имат политическа воля за недопускане в листите си на сътрудници на ДС или разузнавателните служби на БНА. Той им гарантира, че в листите няма да бъдат допуснати лица, свързани с репресивния апарат на БКП.

Най-активно предварителната проверка се използва от някои от десните формации преди местните избори през 2011 г., но след това тази практика беше изоставена.

В листите на БСП за предстоящия парламент вот най-малко 4-ма от водачите на листи са с агентурно минало, вече разкрито от Комисията по досиетата при предишни проверки. В самите листи на коалиция „БСП за БЪЛГАРИЯ“ има на избираеми места и други секретни сътрудници на ДС като Румен Гечев (виж досието му - ТУК) и Росен Малинов (виж досието му - ТУК).

По отношение на депутатите ГЕРБ никога не се е съобразявала с този принцип и е издигала и вкарвала в парламента сътрудници на комунистическите служби.

На тези избори най-видимо е присъствието на бившия депутат, конституционен съдия и лидер на РЗС Георги Евдокиев Марков – втори в 24-ти МИР София (виж досието му - ТУК), който е личен избор на Бойко Борисов.

ДПС традиционно не се свени да има агенти на тоталитарните служби сред своите депутати. Двама от водачите на листите ѝ за 44-то Народно събрание са такива – Янко Янков (Сливен) и Рамадан Аталай (Силистра).

Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО”, също ще издигне агенти, както това стана в предишния парламент. Със сигурност един от тях е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов (виж досието му - ТУК).

Почти сигурно и в листите на лявата коалиция „АБВ – Движение 21” ще има сътрудници.

Интересното е, че предварителната проверка е загърбена от партии и коалиции, които се определят като десни – коалиция „Нова република” (ДСБ, Съюз за Пловдив, Българска Демократична Общност) и коалиция „Реформаторски блок – Глас народен”.

От предварителна проверка не се е възползвала и коалиция „Движение Да България”.

Същото важи и за коалиция „Обединение ДОСТ“ независимо от факта, че тя е заложила в предизборната си програма извършването на лустрация и би следвало да даде пример как ще направи това още със своите кандидати за депутати. Лидерът на ДОСТ Лютви Местан, който е разкрит като агент на Трето управление на ДС, военното контраразузнаване (виж повече за агентурното му минало - ТУК) е водач на листите в Кърджали и Хасково

След регистрирането на листите на партиите и коалиции Комисията по досиетата извършва по закон задължителна проверка на всички кандидати за народни представители и за разлика от предварителната проверка оповестява публично резултатите от нея, за да може гласоподавателите да имат информиран избор за кого гласуват.

От първите демократични избори през юни 1990 г. за 7-мо Велико Народно събрание досега във всеки парламент без изключение има присъствие на Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

В 43-то Народно събрание (2014-2017) бяха избрани общо 12 депутати с досиетата от  ДПС, ГЕРБ, „БСП лява България”, „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО” и „Атака”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов